detector.media
04.07.2012 00:00
У лютому–травні на регіональних каналах зросла кількість матеріалів з ознаками замовності
У лютому–травні на регіональних каналах зросла кількість матеріалів з ознаками замовності
Про збільшення кількості джинси на регіональних каналах у передвиборчий період свідчать дані узагальненого моніторингу регіональних телеканалів за лютий-травень 2012 року, проведеного громадською організацією «Детектор медіа».

З наближенням передвиборчого періоду новини регіональних каналів все частіше перетворювалися на рекламний майданчик для охочих прорватися до Верховної Ради. Ще більше за кандидатів місцеві мовники показували регіональних високопосадовців.

Журналісти приватних телеканалів подавали зовсім іншу картину дня. Однак у незалежних ЗМІ теж не виходить дотримуватися професійних стандартів – політична й комерційна джинса була присутня і в ефірі приватних мовників.

Лідерами розміщення матеріалів з ознаками замовності (джинси) протягом лютого–травня 2012 року стали кримські телеканали. Постійно лідирувала за показниками розміщення джинси Державна телерадіокомпанія АР Крим. Так, зокрема, у лютому на каналі вийшло 31% сюжетів з ознаками замовності, в березні – 45%, у квітні – 25%, 16% – у травні.

Чорноморська ТРК продемонструвала у лютому 28% сюжетів з ознаками замовності, 9% у березні, 15% – у квітні, 14% – у травні.

Львівська державна телерадіокомпанія показала у лютому 21% сюжетів з ознаками замовності, 21% – у березні, 17% у квітні.

Щодо персоналій, які найчастіше фігурують у таких матеріалах – лідером політичної джинси залишається Наталія Королевська. Так, наприклад, у сюжеті від 23 лютого на львівському телеканалі ZIK журналісти розповіли глядачам, що народний депутат Королевська каталася на бронетранспортері. Відомості про столичне життя Королевської з’являлися і на інших місцевих каналах: приватних (ТРК "Люкс") та абсолютно всіх державних і комунальних.

Серед інших персон: Голова Ради міністрів АРК Анатолій Могильов – найяскравіша телезірка Кримської державної телерадіокомпанії, харківська пара Геннадій Кернес та Михайло Добкін, очільник Львівської області Михайло Костюк, думку яких журналісти подають некритично та безальтернативно. В сюжетах із ознаками замовності на регіональних телеканалах з’являються й інші політики, зокрема народний депутат з фракції Партії регіонів Ірина Бережна, перебіжчик із фракції БЮТ – «Батьківщина» Олександр Фельдман, депутат Харківської облради Євген Мураєв, підприємець зі Львівщини Ярослав Дубневич.

Усі телеканали в трьох відстежених регіонах (Крим, Львів, Харків) тією чи іншою мірою порушують професійні стандарти. В першу чергу йдеться про відокремлення фактів від коментарів, повноту інформації, баланс думок. Найбільше бракує балансу у висвітленні діяльності органів влади і високопосадовців, про яких часто пишуть, як уже зазначалося вище, лише позитивно і без альтернативних точок зору.

Найгірше справи із дотриманням стандартів у Львівської державної телекомпанії. Інші телеканали мають дещо вищі показники. Проте ніхто з них не дотягує навіть до 5 балів із 6 можливих.

З повною версією моніторингу можна ознайомитися тут.

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією «Телекритика» за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк». Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

Об’єктом моніторингу є сюжети в місцевих випусках новин на телеканалах Криму («Неаполь», ДТРК «Крим», Чорноморська ТРК), Львова (ЛОДТРК, ZIK, ТРК «Люкс»), Харкова (ХОДТРК, 7 канал, Simon).

Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації «Телекритика». Всі висновки й точки зору, висловлені в усіх публікаціях моніторингу, можуть не збігатися з точкою зору USAID чи «Інтерньюз Нетворк». Методологію проведення моніторингу викладено тут. Матеріали проекту читайте в рубриці «Моніторинг» сайту MediaSapiens.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY