detector.media
Світлана Єременко
Фото: adv-sonata.com
20.07.2012 00:00
Як джинсувала регіональна преса в червні 2012-го
Як джинсувала регіональна преса в червні 2012-го
Узагальнений моніторинг регіональних друкованих та онлайн-видань за червень 2012 року на предмет розміщення матеріалів з ознаками замовності та дотримання журналістами професійних стандартів.

У червні Український освітній центр реформ продовжив моніторинг друкованих та інтернет-медіа на предмет дотримання ними професійних стандартів. Моніторинг охоплює Львівську, Донецьку, Харківську, Сумську, Вінницьку області та Автономну Республіку Крим. Кожний регіон представлено шістьма регіональними друкованими та двома онлайн-виданнями. В цьому звіті наведено результати моніторингу за червень, що здійснювався з 21 до 27 червня 2012 року. Загалом було проаналізовано 632 матеріали друкованих видань та 260 матеріали онлайн-видань.

Моніторинг недобросовісної реклами (джинса та немаркована реклама)

Після нетривалого затишшя у травні експерти зафіксували різке зростання (на 72%) кількості політичної джинси в регіональних ЗМІ в червні. У загальному потоці суспільно важливої інформації в пресі, найбільше матеріалів з ознаками політичної та комерційної замовності зафіксовано експертами в Харкові (39,2%); Сумах (33,3%), Вінниці (27,2%) та Донецьку (26,2%); найменше замовних публікацій – у Львові (13,3%).

У червні експерти звернули увагу, що в кількох регіональних виданнях відсоток політичної джинси сягає або перевищує половину оцінених матеріалів: «Сумщина» – 61,5% «Вечірній Харьков» – 47,1% «Білопільщина» (Суми) – 64,7%. В донецькому виданні«Донбас-неделя» (35,3%); «Львівській газеті» (32,4%) та вінницьких «Місто» (34,8%) і «33 канал»(30%) майже кожен третій матеріал містить ознаки політичної замовності.

У друкованих виданнях Львівської області протягом п’яти місяців моніторингу кількість матеріалів з ознаками політичної та комерційної замовності найменша в порівнянні з іншими регіонами, де здійснювалося оцінювання. Зокрема, в червні, як і в травні, не було зафіксовано жодного матеріалу з ознаками замовності у львівській газеті «Експрес». Однак загальний відсоток політично заангажованих матеріалів у Львові показує незначне зростання щомісяця – з 8,6% у квітні до 13.3% у червні.

Щодо Харкова, то незалежні експерти зазначають: харківські ЗМІ різко понизили свої показники, адже кількість матеріалів з ознаками замовності (39,3%) різко зросла порівняно з травнем (12,1%). У Харкові в червні зовсім не зафіксовано неналежно маркованих матеріалів.

Частка політичної джинси відносно комерційної та неналежно маркованої реклами збільшилась на 50% і склала 64% у порівнянні з травнем.

Відсоток комерційної джинси та неналежно маркованої реклами в червні зменшився майже вдвічі (відносно інших категорій недобросовісної реклами). Регіональні ЗМІ продовжують приховувати рекламу позначеннями на кшталт «оголошення», «партнери», «інтерв’ю» тощо; тим самим порушуючи закон про рекламу, який вимагає чітких позначень словами «реклама» або «на правах реклами».

Онлайн. Щодо інтернет-видань, то найбільший відсоток джинси розміщували новинні сайти Вінниці (15,6%), Сум (14,3%) та Львова (13,3%). Вже традиційно, на думку експертів, першість із розміщення онлайн-новин з ознаками замовності тримають сайти львівський Zaxid.net (до 23,9%), «Суми-інфо» (21,4%) та вінницький «Май він» (18,2%).

Порівняно з березнем на новинних сайтах Сум кількість матеріалів з ознаками замовності зменшилась у п’ять разів. Сайти стають менш популярними для розміщення джинси у Сумах. Якщо в харківських друкованих виданнях кількість джинси найбільша, то в інтернет-виданнях її показник найменший. Донецьк, Львів і Крим демонструють стабільне зростання онлайн-джинси в середньому на 6–7%.

Якщо порівняти інтенсивність розміщення джинси в онлайні та друкованих ЗМІ, можна припустити, що замовники джинси в Харкові, Донецьку та Сумах зробили ставку на друковані медіа, в той час як у Львові, Криму та Вінниці замовні матеріали заповнили онлайн нарівні з друкованими ЗМІ.

Моніторинг дотримання професійних стандартів журналістики в регіональних ЗМІ

У червні середній бал дотримання журналістських стандартів у шести регіонах становив 3,71 бал із можливих 6 (у травні – 3,22). Вищі середні бали, згідно оцінок експертів, отримали медіа Львова (4,32), Криму (4,12), Сум (3,72); натомість харківські газети знизили свої показники до 2,88 з можливих 6.

На думку експертів, у всіх регіонах, де оцінювалися публікації, журналістським матеріалам у червні, як і раніше, найчастіше бракувало збалансованості думок (середній бал 0,39), повноти представлених фактів (0,52) та відокремлення фактів від коментарів (0,57). Ті самі стандарти регулярно порушують й онлайн-журналісти.

На думку регіональних експертів, місцеві медіа, як і в попередні місяці, в червні найкраще дотримувалися стандартів достовірності (посилання на джерела) – 0,81 бала, точності – 0,76 бала та оперативності – 0,66.

Традиційно не дотримуючись балансу при висвітленні суспільно важливих подій (27% збалансованих новин), інтернет-журналісти подавали новини достовірніше (90%), дещо повніше (47%) й точніше (86%), а в 69% повідомлень відокремлювали власні думки від фактів, що є вищим показником, ніж у пресі.

Моніторинг свідчить, що журналісти онлайн-видань Донецька, Львова та Харкова користуються достовірними джерелами інформації при відборі новин, але при цьому спотворюють картину дійсності за рахунок одностороннього подання фактів й дозволяють власні коментарі та оцінки, що є порушенням критерію відокремлення фактів від коментарів. Виходячи з показників моніторингу, лише 30% онлайн-новин Донецька та Харкова подають новини збалансовано. Одностороннє висвітлення подій може бути результатом свідомої редакційної політики або низького професійного рівня журналістів.

Детальніше про ситуацію в регіонах можна дізнатися зі звітів експертів на сайті УОЦР. УОЦР використовує методологію моніторингу, розроблену проектом «У-Медіа» «Інтерньюз Нетворк» спільно з Інститутом масової інформації та неурядовою організацією «Телекритика».

Моніторинг дотримання професійних стандартів регіональними друкованими та онлайн-медіа здійснюється громадською організацією Український освітній центр реформ за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк». Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медіа контенту.

Для моніторингу було відібрано по 6 регіональних друкованих та два онлайн-медіа у Львівській, Донецькій, Харківській, Сумській, Вінницькій областях та АРК.

Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації УОЦР. Висновки й точки зору, висловлені в моніторингових звітах, можуть не збігатися з точкою зору USAID чи «Інтерньюз Нетворк».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY