detector.media
Марина Дорош
vgolos.com.ua
24.10.2012 00:00
Вибори нарешті помітили – але не всі. Моніторинг АУП
Вибори на більшості каналів стають центральною темою, Партія регіонів залишається лідером новинних випусків, але в цілому увага до правлячої коаліції дещо знижується – такі результати моніторингу новин у перші два тижні жовтня.

Академія української преси презентувала результати чергової хвилі контент-аналізу новин прайм-тайму дев’яти телеканалів – «Інтера», «1+1», Нового каналу, «України», СТБ, ICTV, Першого національного, 5-го каналу й TВi.

Результати свідчать, що протягом першого й другого тижнів жовтня тема виборів уперше за рік стала домінувати у випусках новин. Виборам нарешті вдалося подолати традиційних тематичних лідерів – катастрофи, кримінал та ДТП.

Як зазначив Сергій Макеєв, завідувач відділу соціальних структур Інституту соціології НАН України, протягом першого тижня жовтня темі виборів у різних аспектах присвячено 20% усіх повідомлень, протягом другого тижня – 24%. Тобто кожне четверте повідомлення стосується виборів, що є досить високим показником для телеканалів, якщо порівнювати з попередніми місяцями (наприклад, протягом другого тижня вересня повідомлення про вибори складали 12%).

Однак не всі канали помітили наближення парламентських виборів. Аполітичністю виділяється «1+1», у якому 7% повідомлень стосуються виборів: це втричі менше середнього показника. Канал продовжує дотримуватися моделі «надзвичайних новин», наповнюючи випуски сюжетами про ДТП та аварії.

Наталія Костенко, завідувачка відділу соціології культури і масової комунікації Інституту соціології НАН України, зауважила, що перші тижні жовтня підтвердили незмінність стратегій і інших каналів. Зокрема, це модель «офіційних новин», яку представляє Перший національний, альтернативні новини від ТВі та 5-го каналу, а також модель теленовин, лояльних до цільових аудиторій телеканалів, що орієнтуються на молодь чи середній клас.

«Нерідкісна ситуація, коли новини повторюються з тижня у тиждень – вони власне і не є новинами. І мова не про події, які потребують продовження (такі як історія з “караванським стрілком”). Наприклад, протягом другого тижня жовтня лідирує подія відкриття хлібозаводу президентом, що повторюється у різних випусках», – сказала пані Костенко.

Новини за тиждень до виборів чітко демонструють політичні преференції каналів. Єдина партія, в увазі до якої всі канали солідарні – це Партія регіонів, вона залишається лідером новинних програм. Увага до інших політичних партій на телеканалах відрізняється. Так, за даними моніторингу, 5-й канал найбільшу увагу приділяє «Батьківщині» – 47% (у вересні також 47%), а також TВi – 25% (у вересні 37%), СТБ – Партії регіонів (51%). Найбільша увага до КПУ на «Інтері» та «1+1» (по 12%), до УДАРу – на «Інтері» (6%, першого тижня вересня також на «Інтері» – 9%), до «Україна – Вперед!» на Першому національному – 9%.

Розподіл уваги до політиків протягом першого тижня жовтня

Отже, в цілому 33% усіх згадувань про політиків стосується представників Партії регіонів, першого тижня вересня цей показник становив 57%, у серпні – 43%. Згадування про політиків із «Батьківщини» – 18% (у вересні 18%, у серпні 26%), 6% – «Україна – Вперед!» (3%, та 5% у серпні), 6% – КПУ (у вересні 6%).

Отже, зафіксовано незначне падіння уваги до правлячої коаліції. Увага до представників влади в 2,5 рази більша за увагу до опозиції: 63% проти 25%, тимчасом як першого тижня вересня різниця була у 3 рази – 71% проти 23%.

Ця тенденція помітна і в синхроні. Розрив в увазі та синхроні на користь правлячої коаліції зменшився. Загалом, 36% синхрону належить представникам Партії регіонів (протягом першого тижня вересня 66%, у серпні 57%), 11% «Батьківщини» (10% протягом першого тижня вересня, у серпні 11%), 6% – КПУ, 5% – УДАРу, 4% – «Україна – Вперед!» (протягом першого тижня вересня 6%).

Розподіл синхрону політиків

На зменшення синхрону Партії регіонів вплинуло зменшення уваги до цієї партії та частки її синхрону на телеканалах «Інтер» та ICTV порівняно з вереснем.

Представники політичних сил в новинах: увага та синхрон – перший тиждень вересня

Представники політичних сил в новинах: увага та синхрон – перший тиждень жовтня

«Інтер» та ICTV демонструють покращення у стандартах новин – зокрема, зменшився відсоток новин із однією точкою зору. Проте загальна картина дотримання стандартів на всіх телеканалах суттєвих змін не зазнала. Порівняно з вереснем у висвітленні політичних подій є лише незначне поліпшення – новин із декількома точками зору стало на 4% більше.

«Хоча є деякі позитивні зрушення, говорити про кардинальні зміни не доводиться, особливо якщо подивитися на телеканали, які займають маргінальну позицію», – зазначив Валерій Іванов, президент АУП. Зокрема, йдеться про Перший національний, де протягом першого тижня жовтня новини подаються фактично з однією точкою зору.

«На 1+1” лише кожна десята новина стосується політики, за тиждень до виборів – це дивно, – зауважив пан Іванов. – Є позитивні зміни у стандартах новин на ICTV та Інтері”, але при цьому на СТБ, Новому каналі, телеканалі “Україна” спостерігаємо диспропорцію в увазі у 7-8 разів на користь владної коаліції, що ненормально». При цьому, якщо телеканал «Україна» лише підтвердив тяжіння до сильної диспропорції на користь влади, то СТБ та Новий канал у жовтні відзначилися негативною динамікою й погіршили показники.

Це також стосується й каналу 1+1. «Якщо раніше “Плюси” не давали тільки політичної реклами об’єднаної опозиції, то тепер вони не дають ані синхронів, ані уваги опозиції, в їхньому інформаційному полі цієї політичної сили просто не існує», – зауважив пан Іванов.

Увага до політичних партій, політичних персон та політичних інститутів становить, відповідно, 24%, 47%, 64% (протягом першого тижня вересня 19%, 43% та 64%, у серпні 20%, 39%, 63%, у червні 10%, 32%, 60%, у квітні 10%, 37%, 66%, у лютому 16%, 41%, 71%). Увага до політичних партій найвища за весь рік спостережень, проте помітно менша, аніж перед виборами 2007 року.

Серед політичних інститутів уже традиційно найчастіше згадуються силові відомства – 23% (у перший тиждень вересня17%,у серпні 18%, у червні 12%, у квітні 21%, у лютому 24%), Президент – 13%, суд і судова система – 13%.

Щодо політичних персон, то лідерами уваги в новинних програмах першого тижня жовтня були президент Віктор Янукович – 12% (протягом першого тижня вересня 11%, у серпні 10%, у червні 11%, у квітні 7%, у лютому 11%), прем’єр-міністр Микола Азаров – 7% (у вересні 10%, у серпні також 10%, у червні 5%, у квітні 5%, у лютому 7%), Юлія Тимошенко – 4% (протягом першого тижня вересня 3%, у серпні 6%, у червні 3%, у квітні 12%, у лютому 9%).

27% синхрону належить разом президентові Януковичу (15%) та прем’єр-міністрові Азарову (12%, на першому тижні вересня 40% – по 20% у кожного). По 5% синхрону у Кличка та Поліщука, який від МВС коментував трагічні події в «Каравані».

«Можна виділити фрагмент, який майже не потрапляє в новини – це та реальна конкуренція, причому часом дуже жорстка, яка відбувається в мажоритарних округах», – зазначив пан Макеєв. У новини провідних каналів як правило потрапляють, лише особливо скандальні чи одіозні випадки – наприклад, ситуація на 24-му окрузі в Дніпропетровську, де один із задіяних фігурантів, Анатолій Крупський, отримав максимум негативних оцінок у теленовинах.

«Була б гарна журналістська робота, якби хтось за матеріалами місцевої преси та інтернету розповів, що там відбувається. Адже ігри, пов’язані з нечесною грою, розгортаються саме в мажоритарних округах», – зазначив Сергій Макеєв.

Інша знакова риса новинних випусків, що особливо виділяється протягом першого тижня жовтня, – це збільшення кількості повідомлень, пов’язаних із успіхами нинішньої влади. «Відкриття трикілометрової траси на лівому березі, відкриття хлібозаводу, спортивного залу, депо – очевидно, новини про ці події мають свідчити про ту працю, яку нинішня влада робить для підвищення благополуччя народу. І це повинно оцінюватися відповідним чином, – сказав пан Макеєв. – Правда, у влади, у президента є відчуття, що народ якось не дуже правильно реагує на ці успіхи, в одному з інтерв’ю президент поскаржився на те, що люди не бачать успіхів через те, що недобросовісні політики пускають порох в очі». Експерт також прогнозує, що ця риса теленовин буде ще помітнішою в останній тиждень перед виборами.

Дослідження здійснювалося Академією української преси (АУП) за участі вчених Інституту соціології НАН України методом контент-аналізу новин прайм-тайму дев’яти провідних українських телеканалів – «Інтера», «1+1», Нового каналу, «України», СТБ, ICTV, Першого національного, 5 каналу та ТВi.

Презентований аналіз є частиною постійного моніторингу медіа, який Міжнародний благодійний фонд «Академія української преси» здійснює з 2002 року.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу. Результати дослідження є відповідальністю Академії української преси та не обов’язково відображають точки зору Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та «Інтерньюз Нетворк».

Дослідження також фінансується Міжнародним фондом «Відродження» та Посольством Великої Британії в Україні. Погляди та висновки, викладені в цьому звіті, належать авторам.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY