detector.media
11.10.2013 00:00
Про що мовчали новини у вересні-2013
Про що мовчали новини у вересні-2013
Узагальнений моніторинг за вересень 2013 року матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (або цензури) в теленовинах, а також випадків замовчування важливої для суспільства інформації.

Описово проаналізовано новини за тиждень із 2 по 7 вересня.

Моніторинг за серпень 2013-го дивіться тут.

Детально про методологію проведення моніторингу дивіться тут.

1. Матеріали з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури)

Загалом протягом звітного тижня вересня в підсумкових випусках щоденних новин досліджуваних телеканалів була така кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури):

Таблиця 1. Загальна кількість матеріалів із порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури):

Протягом звітного тижня вересня загальна кількість таких матеріалів на більшості каналів була незначно меншою, ніж у серпні. В роботі Верховної Ради цього тижня значних політичних протистоянь не було, оскільки провладні й опозиційні фракції доволі дружно голосували за «євроінтеграційні»  закони. Крім роботи ВР, перший тиждень вересня не позначився іншими значущими суспільно-політичними подіями. Показники каналів порівняно з попереднім місяцем зменшилися пропорційно, відчутно зменшилася кількість таких матеріалів на каналі «1+1».

Таблиця 2. Кількість матеріалів бізнесової тематики з ознаками замовності:

Протягом звітного тижня вересня матеріалів бізнесової тематики з ознаками замовлення на більшості каналів не було взагалі. На каналі ICTV в окремому сюжеті рекламувалася нова книжка письменника Кідрука, що надійшла до продажу. На каналі «Україна» був матеріал про те, що компанія «Київенерго», що належить Ахметову, взяла на роботу 7 випускників.

Таблиця 3.1. Кількість матеріалів із порушеннями за основними лініями: позитивні або нейтральні, без балансу думок, матеріали про ВЛАДУ:

Таблиця 3.2. Кількість матеріалів із порушеннями за основними лініями: негативні, без балансу думок, матеріали про ОПОЗИЦІЮ:

ПРИМІТКА: Сума цифр не обов’язково збігатиметься з загальними показниками (таблиця 1), оскільки є матеріали, в яких водночас розвинуто обидві лінії.

У матеріалах із порушеннями стандартів, що можуть свідчити про ознаки замовності (цензури), канали порушують такі стандарти:

Таблиця 4.1. Порушення стандарту БАЛАНСУ ДУМОК:

Таблиця 4.2. Порушення стандарту ПОВНОТИ інформації:

Таблиця 4.3. Порушення стандарту ВІДОКРЕМЛЕННЯ ФАКТІВ ВІД ДУМОК:

Таблиця 4.4. Порушення стандарту ДОСТОВІРНОСТІ подачі інформації:

Таблиця 4.5. Порушення стандарту ТОЧНОСТІ подачі інформації:

У вівторок 3 вересня більшість каналів висвітлювала виступ президента в парламенті і перший день роботи сесії неповно і незбалансовано, натомість із численними журналістськими оцінками.

«Верховна Рада має ухвалити закони, як того вимагає ЄС. На цьому наголошує й Віктор Янукович під час промови. Задля цього глава держави закликає усі парламентські сили відкинути суперечки і порозумітися» (Перший канал).

«Зробити все, щоб Україна підписала угоду з ЄС! Визначитись депутатам допомагає Президент» («1+1»).

«…На этот раз меньшевики пообещали быть паиньками… Судьбоносный саммит в Вильнюсе уже в ноябре. Президент ждет от парламента пакета законов» («Інтер»).

«До парламенту приїхав і Президент Віктор Янукович, і розповів, що депутати повинні робити найближчим часом» (СТБ).

«Гарант закликав депутатів ухвалити пакет законів, аби Україна змогла підписати угоду про асоціацію з ЄС» (Новий канал).

«Янукович виглядав миротворцем, він закликав опозицію та власну більшість припинити політичні чвари, заради європейського майбутнього. Бо асоціація з ЄС потрібна не владі чи опозиції, а народу України. Адже вона стане стимулом для подальших реформ, наголошує Президент і водночас запевняє, рух на захід не заперечує дружбу із Росією» (ICTV).

«В сессионном зале оживление – на торжества приехал Президент. Главная интрига – выступит перед Радой или нет? Громкие аплодисменты – это Виктор Янукович вышел к трибуне» («Україна»).

Синхрони представників опозиції в сюжетах – не по суті справи, а емоційні оцінки. Чимало уваги журналісти в сюжетах приділяють другорядним моментам, приміром, різним футболкам, у яких прийшли представники трьох опозиційних фракцій (на «1+1» навіть сказали, що «регіонали знайшли в цьому політичний підтекст») або невдоволенню свободівців тим, що Янукович не підспівував слів гімну тощо.

Про те, чому перший із пакета євроінтеграційних законопроектів не пройшов цього дня навіть першого читання, пояснено було лише на ТВі, і частково – на СТБ й «Україні», інші канали обмежуються оцінками на кшталт: «Но уже первый евроинтеграционный блин – вышел комом» («Інтер»).

У четвер 5 вересня більшість каналів подавала інформацію про голосування ВР за євроінтеграційні закони поверхово, не заглиблюючись у суть нововведень, а подеколи – з відвертим перекрученням. Так, наприклад, більшість каналів (крім Нового і ICTV) повідомляли, що за прийнятими Радою змінами до Кримінально-виконавчого кодексу українським ув’язненим дозволили користуватися мобільними телефонами, в той час як насправді цю норму було вилучено з тексту закону під час обговорення. Загалом висвітлення роботи ВР цього дня канали подавали з грубими порушеннями стандарту відокремлення фактів від думок, активно вживаючи журналістські оцінки й висновки, як-от:

«Хоч на милицях, депутати тягнуться до євростандарту. Регіонали як звикли – по команді. Після розмови з Президентом регіонали дружно голосують за Європу. Хоча дехто схрестивши пальці. …Кримінально-виконавчий кодекс депутати покращили одностайно. Але заради Європи з думкою меншості регіоналам доводиться рахуватись» («1+1»).

«День Европы в Верховной раде удался: депутаты дружно проголосовали за пять законов, на которых настаивал Евросоюз… Украинский парламент показал: договариваться умеют… Могут, если захотят: в Верховной Раде ссорились, критиковали, порой наступали на горло собственной песне и всё же поддержали несколько евроинтеграционных законов» («Інтер»).

«Україна стала на крок ближче до Європи… Чи не вперше в історії депутати більшості і опозиції дружньо тиснули на кнопку “за”» (Новий канал).

«Формально документ гарний. …У Європу зі скрипом» (ICTV).

«Бесіда із президентом регіоналів надихнула, в тому числі і голосувати за євроінтеграційні законопроекти. Але кожен його слова зрозумів по-своєму: хтось замість слова “Європа” почув “Росія”. Наприклад, регіонал Олег Царьов. Кнопку “за” тисне, але до чого тут Європа – не розуміє» (5-й канал).

«В сессионном зале громкие споры и взаимные обвинения. А на табло – завидное депутатское единодушие. Голоса за евроинтеграцию отдают даже ее стойкие противники коммунисты. В кулуарах оправдываются» («Україна»).

«Євроінтеграція об'єднала опозицію і Партію регіонів. Верховна Рада подбала про європокращення для засуджених. …Подбали депутати не лише про арештантів, а й про Феміду» (ТВі).

Інші теми. На низці каналів («Інтер», Новий канал, ICTV) 4 вересня було подано різкі висловлювання російського президента Путіна з приводу української євроінтеграції – без будь-якого балансу думок з української сторони і без належних бекґраундів. Лише «Україна» в якості балансу думок подала думку литовського міністра закордонних справ.

І того ж таки 4 вересня низка каналів з грубими порушеннями стандартів подала інформацію щодо заяви сирійського посла про те, що на боці повстанців воюють українці. Зокрема, журналісти кількох каналів довільно інтерпретували слова голови Меджлісу Мустафи Джемільова, спотворюючи їхній зміст:

«Голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв знає про одного вбитого земляка і визнає, є й інші» («1+1»).

«О том, что в Сирии на стороне оппозиции могут воевать крымские татары, подтвердил и председатель Меджлиса крымско-татарского народа Мустафа Джемилев» («Інтер»).

«Інформацію про участь кримських татар у бойових діях у Сирії підтвердив глава Меджлісу Криму Мустафа Джемільов» (ICTV).

«Больше знает глава Меджлиса крымскотатарского народа. Мустафа Джемилев рассказал нам, несколько украинских граждан действительно воюют в рядах сирийских повстанцев» («Україна»).

Оригінальна думка Джемільова звучала так: «По поводу количества крымских татар – я думаю, их по пальцам можно пересчитать. Там участвуют такие структуры, как Аль-Каида, Хизбут-Тахрир, поэтому мы рекомендовали соотечественникам воздержаться от участия в этой войне».

Крім того, на більшості каналів протягом тижня виходили в ефір традиційні матеріали «паркетного» характеру про заяви і пересування перших осіб держави, як-от:

2 вересня Янукович відвідав школу на свято Першого дзвоника (Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV).

Того ж дня школу відвідав перший віце-прем’єр Арбузов (Перший канал, «Інтер», ICTV).

3 вересня Перший канал, «1+1», «Інтер», 5-й канал, «Україна» без належних бекґраундів і балансу думок розповідали про те, що регіонал Сергій Клюєв придбав акції компанії «Танталіт», яка орендує землю в «Межигір’ї».

4 вересня Перший канал, «1+1», «Інтер», «Україна» розповідають про виступ Януковича на Всеукраїнську форумі молоді. А Перший канал і «Інтер» цього дня розповідають про зустріч Януковича з прем’єром Мальти. Цього ж дня Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, «Україна» і ТВі вибірково (при цьому різні думки) цитують прем’єра Азарова на засіданні уряду.

5 вересня Перший канал, «Інтер», ICTV, «Україна» розповідають про зустріч Януковича з кандидатами на посаду голів райдержадміністрацій, теж цитуючи різні думки президента.

6 вересня Перший канал, «1+1», «Інтер», «Україна» розповідають про зустріч Януковича з членом політбюро Компартії Китаю й так далі.

Всі ці матеріали подано традиційно без жодного балансу думок і належної повноти.

2. Замовчання каналами суспільно важливої інформації у вересні 2013-го

На звітному тижні вересня телеканали не оприлюднювали таких тем, фактів і думок, озвучення яких було б невигідним для влади (дані за вересень – тиждень з 2 по 7 вересня, дані за серпень – тиждень з 5 по 10 серпня, за липень – тиждень з 1 по 6 липня, за червень – тиждень з 3 по 8 червня, за травень – тиждень з 20 по 25травня, за квітень – тиждень з 1 по 6 квітня).

Таблиця 5. Загальна кількість замовчань важливих тем, думок, фактів або бекґраундів:

Таблиця 6. Кількість замовчань каналами інформації про різноманітні акції протесту різних політичних сил і окремих груп населення, про судові заборони таких акцій, а також про дії правоохоронців із блокування таких акцій і кримінального переслідування їх учасників:

Жоден із каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Харківські свободівці пікетували консульство Росії з вимогою повернути на батьківщину українського рибалку, який вижив після атаки російських прикордонників (5 вересня)

Таблиця 7. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної з наступом на свободу слова:

Жоден із каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Головна редакторка кременчуцької газети заявляє, що їй погрожують смертю за критичне висвітлення роботи міської влади (6 вересня)

Таблиця 8. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної зі зниженням різних складових добробуту населення або окремих його груп:

З подібних тем жоден канал не повідомляв про таке:

З 1 вересня в Україні послуги пошти подорожчали на 15% (2 вересня)

В Україні почали діяти нові акцизні марки на алкогольні напої та цигарки, що спричинило підвищення цін (2 вересня)

Крюківський вагонобудівний завод звільнить 500 працівників через падіння обсягів виробництва (4 вересня)

Таблиця 9. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної з наступом влади на бізнес або з підтримуваним владою рейдерством:

З подібних тем жоден канал не повідомляв про таке:

Київські маршруточники погрожують КМДА страйком через те, що влада своєчасно не провела конкурс на 20 маршрутів (2 вересня)

Працівники сільгосппідприємства «Іллінецьке» у Вінницькій області пікетують облдержадміністрацію, вимагаючи припинити спробу рейдерського захоплення підприємства (3 вересня)

Таблиця 10. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної з публічними заявами і діями опозиції:

Жоден канал не повідомляв про такі заяви й дії опозиції:

Тимошенко закликала однопартійців голосувати за євроінтеграційні закони (2 вересня)

В Антрациті невідомі поранили ножем лідера молодіжного УДАРу (2 вересня)

Яценюк з виступу Януковича в Раді побачив, що той і його однопартійці думають лише про перемогу на виборах 2015 року (3 вересня)

Росія не веде торговельну війну, а посягає на суверенне право України визначати свою зовнішню політику – Яценюк (3 вересня)

«Батьківщина» спростувала повідомлення про призначення Тимошенко операції в Німеччині (4 вересня)

«Батьківщина» заявляє про замах на лідера волинської організації – в його автівці невідомі перерізали гальмівний шланг (4 вересня)

«Батьківщина» пропонує ввести кримінальну відповідальність за публічне заперечення Голокосту (5 вересня)

Відмова суду в закритті справи ЄЕСУ свідчить про продовження політичних репресій в Україні – Власенко (6 вересня)

Захист Тимошенко проінформує Європейський суд в зв’язку з відмовою передати  до Верховного суду України скаргу на перегляд «газової справи» (6 вересня)

Таблиця 11. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної з конфліктними ситуаціями, спровокованими діями влади в гуманітарній сфері:

Жоден із каналів не повідомляв про таке:

На Полтавщині закрито ще 12 сільських шкіл (2 вересня)

Таблиця 12. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної з конфліктними ситуаціями, спровокованими діями силових структур; замовчань вибіркового судового переслідування і жорстокого поводження, спрямованих проти представників опозиції та проти некриміналізованих представників населення, окремих людей, а також насильницьких дій проти опозиціонерів та активістів, пов’язаних із їхньою політичною чи громадською діяльністю:

Жоден із каналів не повідомляв про таке:

Прокуратура почала три кримінальних провадження за фактом тортур у Ширяєвській колонії Одеської області (3 вересня)

Івано-франківський тризубівець заявляє, що міліція після обшуку забрала в нього національну символіку і літературу, назвавши їх «забороненими предметами» (5 вересня)

Інші прикметні теми, замовчані всіма каналами:

Суд заборонив КПУ збирати людей з приводу референдуму за Митний союз (2 вересня)

Доходи держбюджету в серпні впали майже на 25% порівняно з аналогічним періодом попереднього року – Держказначейство (2 вересня)

ВР відмовилася заборонити судам забирати майно за борги по комуналці (4 вересня)

Україна втратила 11 позицій в Індексі глобальної конкурентоспроможності (4 вересня)

Уряд підвищив вартість будівництва комплексу адмінбудов Вищого господарського і Вищого адміністративного судів в півтора рази – майже до 1,5 млрд грн (5 вересня)

Угода про асоціацію сумісна зі співпрацею з СНД – заява ЄС (5 вересня)

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією «Телекритика» за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк». Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

Об’єктом моніторингу є сюжети суспільно-політичної тематики у вечірніх (головних) випусках новин на «Інтері», ICTV, «1+1», СТБ, Новому каналі, Першому національному, 5-му каналі й ТРК «Україна». Період проведення моніторингу: 2–7 вересня.

Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації «Телекритика». Всі висновки й точки зору, висловлені в усіх публікаціях моніторингу, можуть не збігатися з точкою зору USAID чи «Інтерньюз Нетворк». Методологію проведення моніторингу викладено тут. Матеріали проекту читайте в рубриці «Моніторинг» сайту MediaSapiens. У 2012 році методологія зазнала зміни, тепер моніторинг здійснюється протягом одного тижня щомісяця.

Примітка: за вересень – дані за тиждень з 2 по 7 вересня, за серпень – дані за тиждень з 5 по 10 серпня, за липень – дані за тиждень з 1 по 6 липня,  за червень – дані за тиждень з 3 по 8 червня, за травень – дані за тиждень з 20 по 26, за квітень – дані за тиждень з 1 по 6 квітня.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY