detector.media
12.11.2013 00:00
У жовтні телеканали зловживали «паркетними» звітами – моніторинг теленовин
У жовтні телеканали зловживали «паркетними» звітами – моніторинг теленовин
Більшість матеріалів із порушеннями стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури) – традиційні «паркетні» звіти про пересування та заяви перших осіб держави, чиновників високого рангу або «опозиціонерів», які активно співпрацюють із владою.

Такі результати жовтневого (30 вересня - 5 жовтня) моніторингу теленовин восьми загальнонаціональних каналів, який здійснює ГО «Телекритика» за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк».

Ось лише деякі приклади таких «паркетних» новин:

30 вересня – заява Вілкула щодо опалювального сезону (Перший каналICTV, 5-й канал). Цього ж дня – заяви Королевської про всиновлення (Перший канал«Інтер»). Клименко зустрівся з гендиректором Європейського офісу боротьби з шахрайством (Перший канал,СТБ). На «Інтері»Новому каналі і ICTV цього дня – заяви Симоненка про референдум по МС;

1 жовтня – Янукович відвідав військові маневри на Львівщині (Перший канал«1+1»,«Інтер»ICTV5-й канал і «Україна»). Цього ж дня – заява Арбузова про допомогу ветеранам (Перший канал і ICTV). На Першому каналі цього ж дня – заяви Азарова про реверс газу і звіт про зустріч Прасолова з японцями;

2 жовтня – Янукович зустрівся з єврокомісаром із питань торгівлі (Перший канал«1+1»,ICTV«Україна»). Азаров зробив заяву про опалювальний сезон (Перший каналСТБICTV,«Україна»). На Першому каналі цього ж дня – про зустріч Арбузова й Азарова з єврокомісаром і окремо заява Азарова про комп’ютеризацію шкіл. На Новому каналі (який у своєму новому форматі загалом майже не торкається політичної чи економічної тематики) раптом подано заяву Ставицького про сланцевий газ.

Всі ці матеріали подаються традиційно без будь-якого балансу думок і найменшої повноти подачі інформації, як правило, з оцінковою лексикою.

Таблиця 3.1. Кількість матеріалів із порушеннями за основними лініями: позитивні або нейтральні, без балансу думок, матеріали про ВЛАДУ:

Загалом протягом звітного тижня жовтня загальна кількість матеріалів із порушенням професійних стандартів на більшості каналів була приблизно такою ж, як у вересні.

При цьому значно більше таких матеріалів стало на Першому каналі, який продовжує залишатися постійним антилідером. Удвічі менше таких матеріалів –на «Україні». На каналі ТВі подібних матеріалів у жовтні не було.

Таблиця 1. Загальна кількість матеріалів із порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури):

Із політичних подій, яким телеканали приділяли увагу, - засідання нелегітимної Київради 2 жовтня і протести опозиції проти цього засідання. Більшість каналів подавала звіт про ці події незбалансовано й неповно, з численними порушеннями стандартів достовірності подачі інформації і відокремлення фактів від думок. Канали акцентували увагу на двох позиціях: що Київрада, попри блокаду опозиції, ухвалює надзвичайно важливі для міста і киян рішення і що мітингувальники грубо порушують правопорядок. Важливість рішень Київради журналісти подавали дуже неповно, про суть цих рішень не розповідали.

Повний звіт із результатами моніторингу за жовтень-2013 читайте тут

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY