detector.media
06.05.2014 00:00
Перший національний став менше порушувати журналіcтські стандарти
Перший національний став менше порушувати журналіcтські стандарти
А також приділяє більше уваги темам, пов’язаним із реакціями міжнародної спільноти на події україно-російського протистояння та сепаратистські дії в південних і східних регіонах України. Моніторинг замовчань важливих суспільно-політичних тем Першим національним каналом за тиждень 21–27 квітня 2014 року.

ГО «Телекритика» продовжує окремий моніторинг Першого національного. Цей державний телеканал фінансується з державного бюджету України коштом податків громадян. Саме тому вважаємо за необхідне посилити контроль за дотриманням цього мовника професійних стандартів. Особлива увага приділятиметься замовчаним темам.

Моніторинги за тиждень 14-20 квітня читайте тут, 7–13 квітня –тут, 24–30 березня –тут,17–23 березня –тут,10–16 березня –тут,3–9 березня –тут,за 24 лютого – 2 березня 2014  року читайте тут,за 3–9 лютого –тут,за 10–16 лютого –тут,за 17–23 лютого –тут.

Детально про методологію проведення моніторингу дивіться тут.

Узагальнений моніторинг усіх основних загальнонаціональних каналів за березень-2014 дивіться тут.

1. Загальна кількість суспільно-політичних тем, окремих фактів чи думок, важливих для повноцінної і невикривленої інформаційної картини кожного дня, замовчаних Першим каналом у підсумкових випусках щоденних новин («Підсумки дня», ефіри щодня з понеділка до суботи о 21:00):

Тиждень

Загальна кількість важливих суспільно-політичних тем

З них замовчано Першим каналом

Кількість замовчаних
у % від всіх тем

21.04 –27.04

506

304

60%

14.04 – 20.04

593

346

58%

07.04 – 13.04

527

315

60%

24.03 – 30.03

352

217

62%

17.03 – 23.03

429

255

59%

10.03 – 16.03

444

286

64%

03.03 – 09.03

434

287

66%

24.02 – 02.03

414

306

74%

17.02 – 23.02

493

414

84%

10.02 – 16.02

211

191

91%

03.02 – 09.02

212

185

87%

На звітному тижні квітня кількість суспільно важливих тем, які не висвітлювалися в підсумкових випусках новин Першого національного, залишалася сталою. Трохи більше уваги канал приділяв темам, пов’язаним із реакціями міжнародної спільноти на події україно-російського протистояннята сепаратистські дії в південних і східних регіонах України. Самі ж ці події, як і раніше, висвітлювалися недостатньо повноцінно, значна кількість доволі важливих (для розуміння глядачем загальної інформаційної картини кожного дня) тем, заяв чи фактів залишалися поза увагою новин Першого каналу. Натомість на звітному тижні меншою була загальна кількість грубих порушень стандартів інформаційної журналістики в матеріалах новин Першого національного.

По днях – про що розповідав і про що не розповідав Перший національний протягом третього тижня березня:

21 квітня (понеділок) і події неділі 20 квітня:

Про події в Донецькій області в понеділок Перший канал повідомляв таке. У Краматорську сепаратисти з автоматами захопили будівлю міліції і викрали начальника, також заблокували будівлю СБУ та аеропорт. За даними групи «Інформаційний спротив», захоплювачі будівель у Краматорську залякують жителів міста «Правим сектором» і оголосили загальну мобілізацію місцевого населення. Тарута цього дня заявив, що на Донбасі прихильників приєднатися до Росії за останній час поменшало вдвічі. Журналісти викривають чергову кремлівську інформаційну брехню – сюжет про стрілянину в Слов’янську з’явився в інтернеті 19 квітня, а стрілянина відбулась 20-го приблизно о третій ночі (щоправда, в матеріалі є журналістські оцінки, а посилання на джерела інформації відсутні). У Слов’янську сепаратисти викрали активістку Євромайдану Крат, крім того, вони створили свій телеканал і транслюють його замість «Інтера». Місія ОБСЄ доїхала до Слов’янська. У Луганську вибрали «народного губернатора» й вирішили провести референдум (тут є оцінки в підводці: «сепаратисти зі східних областей України не збираються виконувати Женевські домовленості» – без посилань на джерело оцінки). Крім того, повідомляється, що проросійські активісти в Луганську збираються просити допомоги в Росії (тут також належні посилання відсутні). Прокуратура визнала незаконними мітинги сепаратистів у Луганській області. «Народного губернатора Харківщини» вибирали близько 100 мітингувальників. За вісьмох спійманих сепаратистів Коломойський виплатив по 10 тис доларів.

Не повідомляв канал про таке. У МВС Слов’янськ назвали найнебезпечнішим містом України. СБУ: напад на блок-пост сепаратистів у Слов’янську було інсценовано, за даними слідства, в Слов’янську вночі не було ніяких організацій, крім диверсантів і місцевих злочинців, яких підтримує ГРУ РФ. «Правий сектор» заявляє про непричетність до перестрілки в Слов’янську. РНБО: інформація про причетність «Правого сектора» до перестрілки в Слов’янську є провокацією Росії. У Слов’янську сепаратисти викрали, але згодом відпустили трьох іноземних журналістів. Самопроголошений мер Слов’янська ввів комендантську годину. У Донецьку сепаратисти погрожують спалити офіс УНП через відмову зняти прапор України. У Добропільському районі Донецької області при спробі збройного нападу на військовий об’єкт було вбито одного з нападників. Сепаратисти покинули міськраду в Єнакієво. У Харцизьку кількасот городян вийшли на мітинг за єдність України та проти приєднання до Росії. У Маріуполі проукраїнські активісти створили народну дружину. У Краматорську озброєні люди захопили міськвідділ міліції. Сепаратисти в Луганську побили журналіста, заборонивши знімати проросійський мітинг. У Рубіжному на Луганщині проросійські бойовики розігнали мітинг за єдність України, багато постраждалих. Організатора проросійських мітингів у Харкові заарештували за підпали банкоматів. На мітинг за федералізацію в Харкові прийшло лише 300 людей. У Харкові затримали шпигуна, який, маскуючись під жебрака, вивчав дислокацію військових об’єктів. У Житомирі створено батальйон самооборони «Полісся».

Про події в Криму канал повідомляв такі новини. Кримські окупанти напали на Меджліс через прапор України, побили жінок. Путін підписав указ про реабілітацію кримських татар, дав високу посаду екс-командувачу українського флоту Березовському та розпорядився створити на півострові ігрову зону (баланс думок у матеріалі відсутній). Джемілєв про реабілітацію татар Путіним: Росія сама повинна перед нами реабілітуватися. В.о. губернатора Криму Аксьонов уже повідомив про свій намір визнати кримськотатарський Меджліс екстремістами. Прокуратура України відкрила проти Березовського кримінальні провадження за зраду.

Не повідомляв канал про таке. Українські прикордонники перехопили посилку з Криму з бронежилетами та мачете. Із Криму вивели вже 13 кораблів ВМСУ, в неділю до Одеси прибув «Кіровоград». Українські банки зможуть працювати на півострові без перереєстрації до кінця року, – представник банку «Росія».

Про реакції української влади на всі ці події було повідомлено таке. Заява Дещиці, що женевські угоди Україна виконує (в матеріалі є оцінка: «Росія про ці кроки ніби не чує та надалі наполягає на своєму»). СБУ заявляє, що російські спецслужби намагались інсценувати постачання зброї терористам у РФ із території України.

Не повідомляв канал про таке. Турчинов: Путін хоче знищити Україну, тому що боїться її; каже, що Янукович є маріонеткою в брудній грі Путіна, і каже, що головним завданням антитерористичної операції є захист людей. Також Турчинов сказав, що він готовий призначити губернаторів, запропонованих жителями Донбасу. МЗС України заявив, що заяви МЗС Росії, які не спираються на офіційну інформацію по інціденту в Слов’янську, викликають подив. Міноборони України заявляє, що російські тележурналісти беруть постійну участь у системних провокаціях проти українських військових. МВС закликає колишніх бійців «Беркута» об’єднатися з «Самообороною». Ярема: окрім України, ніхто женевських домовленостей не дотримується.

Із закордонних реакцій на події довкола України канал повідомляв про такі. Лавров: українська влада хоче розв’язати громадянську війну, не виконує угоди, підписані в Женеві, стрілянина в Слов’янську є порушенням женевських угод (тут були оцінки: «Росія вперто не хоче помічати зусиль України у виконанні женевських угод… Як заїжджена платівка, Сергій Лавров твердить»). У Москві заявляють, що на місці стрілянини в Слов’янську знайдено візитівку «Правого сектора» (належні посилання в повідомленні відсутні). Янукович із Ростову вимагає, щоб українські війська повернулися до місць постійної дислокації (баланс думок у повідомленні відсутній). Віце-прем’єр російського уряду Рогозін доручив перевірити прикордонній службі облаштування пунктів пропуску, що відділяють Крим і материкову Україну (баланс думок також відсутній). ЄС згорнув проект із розвитку туризму в Криму з бюджетом 5 мільйонів євро (баланс думок та посилання на джерела інформації відсутні). Франція без офіційних заяв скасувала візит Путіна в Париж, лише змінивши графік зустрічей Олланда (є оцінки: «графік зустрічей Франсуа Олланда свідчить про те, що 23 квітня Путіна в Парижі не чекають»). Два сенатори США заявляють, що держава має розпочати тиск на енергетичний сектор Росії та банківську сферу. Віце-президент США Байден прибув до Києва.

Не повідомляє канал про таке. Місія ОБСЄ виявила ознаки роботи «іноземних консультантів» на Донеччині. Спостерігачі ОБСЄ не можуть підтвердити інформацію про звільнення адмінбудівель у Східній Україні. Сенатори закликають Обаму посилити санкції проти Росії. Папа Римський у великодньому привітанні вірян побажав примирення в Україні. Путін підписав закон про російське громадянство, тепер за спрощеною схемою його можуть отримати всі російськомовні громадяни, прямі родичі яких проживали на території Росії, СРСР або Російської імперії.

З інших тем канал повідомляв, що пілоти приватних літаків за власним бажанням допомагають патрулювати український кордон, а в столичному військовому центрі «Десантник» дівчат і юнаків навчають основ військової справи.

Не повідомляв канал про те, що на Київщині було знайдено 41 мішок із раніше викраденою документацією «Нафтогазу».

22 квітня (вівторок):

У вівторок із подій у Донецькій області Перший канал повідомляв про таке. Міноборони заявляє, що в Краматорську та Слов’янську за захистом до військових звертаються україномовні й представники меншин, які зазнають агресії з боку сепаратистів. Продовжуються напади на українських військовиків: у Добропільському районі Донецької області в результаті перестрілки одногоз нападників було поранено, двох затримано. Представник «Донецької народної республіки» заявив, що вони можуть звільнити два поверхи Донецької облради для відновлення роботи господарських підрозділів. Представники місії ОБСЄ зустрілись у Донецьку з керівниками ЗСУ, прикордонниками та міліціонерами. Дончани, котрі проти федералізації, не дали зняти синьо-жовтий стяг із даху будівлі в центрі міста (що це була за будівля – не вказується). У Донецьку сепаратисти продовжують контролювати приміщення облради та адміністрації, а також міської ради. Сепаратисти захопили в заручники керівника міліції Краматорська. Захопленням у Краматорську керував полковник Головного розвідувального управління Генштабу Росії Ігор Стрелков (посилання на джерело інформації відсутнє). Начальника лінійного відділу міліції на станції Слов'янськ тримають у заручниках. 7 сільрад Донеччини просять приєднати їх до Дніпропетровської області. Захопленими залишаються приміщення обласного СБУ в Луганську, ОДА в Донецьку, СБУ та міський відділ міліції у Краматорську, окремі адмінбудівлі в Слов'янську та Горлівці. У центрі Донецька злочинці напали на обмінний пункт і задушили вагітну касиршу.

Не повідомляв канал про такі події в області. Над Слов’янськом сепаратисти обстріляли з автоматичної зброї літак Міноборони, прокуратура кваліфікувала це як теракт. Мер Слов’янська Штепа в інтерв’ю російському каналу заявила, що вдячна Путіну та рада сепаратистам. Самопроголошений мер Слов'янська Пономарьов заявив, що в заручники взято американського журналіста Островскі. На Донеччині в річці знайдено тіло чоловіка, схожого на раніше викраденого сепаратистами депутата Рибака з Горлівки. Громадські організації Краматорська у відкритому листі виступили проти сепаратистів і закликали владу навести лад у місті. МВС вважає події в Краматорську грубим порушенням женевських домовленостей. Міноборони каже про відсутність співробітництва з боку донецької міліції в рамках АТО. Студенти встановили на найвищому териконі Донецька український прапор. Турчинов призначив нового керівника СБУ Донецької області.

Про події в інших південно-східних областях повідомлялося лише, що мешканці цих областей невдоволені бездіяльністю міліціонерів, створюють народні дружини (при цьому – без зазначення конкретики).

Не повідомлялося про таке. У Краснодоні Луганської області невідомі вчинили напад на агітаторів кандидата в президенти Гриценка. Проти луганських сепаратистів прокуратура Луганщини відкрила кримінальну справу. На Луганщині створено спецбатальйон для боротьби з сепаратизмом. За фактом проголошення «Автономної Луганської республіки» СБУ відкрила кримінальну справу. Заклики до створення «Слобожанської народної республіки» є незаконними – прокурор Харківської області. Дніпропетровська ОДА повідомила, що винагороджувати за впійманих сепаратистів будуть із фонду, створеного бізнесменами області. Українські прикордонники риють протитанкові рови на кордонах із Росією. В Одесі лідер православних сепаратистів оголосив про створення «народної республіки Новоросії», антимайданівці спростували таке створення.

Про події в Криму повідомлялося таке. Джемілєву заборонили в’їжджати до Криму до 2019 року. Заступник голови самопроголошеного кримського парламенту Бахарєв каже, що Джемілєва немає в списку осіб нон-грата (в матеріалі є оцінки: «у такий спосіб парламент відхрестився від свого ж рішення про заборону в'їзду на півострів лідера кримських татар»). Федеральна міграційна служба Росії спростувала заборону на в’їзд до Криму Джемілєва. До «чорного списку» нев’їзних влада Криму внесла понад 340 українських політиків і бізнесменів.

Не повідомляв канал про такі події на півострові. Окупаційна влада Криму не виконала свою обіцянку подовжити для кримчан термін можливості відмовитися від російського громадянства. Меджліс закликав розпустити бандформування «кримської самооборони» як джерело провокацій в Криму. Меджліс має намір організувати участь кримських татар у голосуванні на виборах президента України. На ДТРК «Крим» офіційно заборонили показувати Джемілєва, Чубарова та інших членів Меджлісу. Кримські вчителі все літо проходитимуть перепідготовку й складуть публічний іспит щодо готовності викладання за російськими програмами освіти. В Севастополі спаплюжено меморіал Жертвам Холокосту. «Приватбанк» заявляє, що Центробанк Росії розпочав рейдерське захоплення інфраструктури банку в Криму.

Із реакцій української влади на ці події повідомлялося. СБУ: АТО повертається до активної фази. СБУ готове надати ОБСЄ інформацію про участь російських спецслужб у сутичках на Сході України. Держприкордонслужба: відтоді, як запровадили режим посиленого контролю для в'їзду росіян, до України не пустили тисячу людей. Уряд виділив на потреби армії 5 мільярдів гривень та буде виплачувати зарплатню мобілізованим громадянам. Кабмін зареєстрував законопроект про амністію сепаратистів, які добровільно складуть зброю та не вчинили тяжких злочинів. Голова ЦВК Охендовський прогнозує, що президентські перегони відбудуться в будь-якому випадку, але будуть складними.

Не повідомлялося. Турчинов вимагає від силовиків результативних антитерористичних заходів на Сході України. Турчинов: Росія та її терористи демонстративно не збираются виконувати женевські домовленості. Турчинов – конгресменам США: військова агресія проти України – це виклик усьому цивілізованому світу. Яценюк: Україна може експлуатувати свою газотранспортну систему разом із США та ЄС; Конституція в Україні пишеться для українського народу, а не на догоду іншим країнам; влада забезпечить чесні та прозорі президентські вибори. МЗС України вимагає від Москви публічно відмежуватися від сепаратистів на Сході України. Україна направила ноту МЗС Росії щодо невиконання женевських домовленостей. СБУ: одним з найважливіших завдань АТО є перешкоджання поширенню насильства зі Сходу на інші регіони країни. Генпрокуратура звинувачує правоохоронців південно-східних регіонів України в бездіяльності. Звинуваченого в державній зраді екс-командувача ВМСУ Березовського оголошено в розшук. Кличко: Захід повинен негайно ввести жорсткі й по-справжньому болісні санкції проти РФ.

Із закордонних реакцій Перший національний повідомляє про такі. Білий Дім: США нададуть Україні 50 мільйонів доларів фінансової допомоги та військову техніку. Байден: США ніколи не визнає анексію Криму; США допоможе стабілізувати й зміцнити українську економіку та протистояти економічному тиску Росії; Україна зробила перші кроки у виконанні женевських угод. Також Байден закликає Росію забрати військових із України та перестати підтримувати сепаратистів, у іншому випадку на неї очікує міжнародна ізоляція. Байден: США очікує проведення в Україні прозорих президентських виборів і США допоможуть Україні отримати багатомільярдний кредит МВФ. Керівник місії ОБСЄ Шнайдер: дії української армії є адекватною реакцією на ситуацію. Населення східних регіонів України з ентузіазмом чекає президентських виборів – конгресмени США після поїздки по східних областях. Конгресмени США відвідали Дніпропетровську область, де заявили –для американської сторони дуже важливо, щоби голосування відбулось чесно, прозоро та з високою активністю. Конгресмен США Енгел: тиск на Росію має посилюватися, щоб у такий спосіб вимагати виконання міжнародних зобов'язань. Проти федералізації України виступив Президент Білорусі і сказав про необгрунтованість побоювань, що з території Білорусі може здійснюватись військова агресія проти України. Також Лукашенко заявив, що Україна повинна зберегти позаблоковий статус. Прем’єр Росії Медведєв заявив, що російський газ крали усі українські президенти і нинішня влада. Медведєв: Росія може перейти з Україною на авансову систему оплати за газ (баланс думок у матеріалі відсутній).

Не повідомляв канал про такі реакції. Для відстежування виконання женевських домовленостей ОБСЄ збільшує кількість спотерігачів в Україні до максимуму – 500 людей. Байден заявив, що США готові допомогти Україні знизити залежність від російського газу. США поки що не розглядають санкцій особисто проти Путіна – Держдеп. Держдеп США оприлюднив фотодокази причетності Москви до сепаратистських подій в Україні. США ніколи не фінансували Майдан – Нуланд. Керрі закликав Лаврова до конкретних кроків з реалізації женевських домовленостей. Населення східних регіонів України з ентузіазмом чекає президентських виборів – конгресмени США після поїздки по східних областях. Німеччина закликає Китай втрутитися в конфлікт між Росією та Україною. Заборона на в’їзд до Криму Джемілєва є образою, вважає глава МЗС Швеції. Папа Римський запросив на зустріч українського прем’єра Яценюка. У Нью-Йорку Комітет із захисту журналістів засудив напад на сумського журналіста Положія. Росія вислала з країни першого секретаря посольства Канади. Держдума РФ ввела жорстку цензуру для популярних російських блогерів. Россільгоспнагляд не пропустив до Росії 60 тон української картоплі. Засновник мережі «ВКонтакті» Дуров, який втратив посаду гендиректора через незгоду з тиском ФСБ, залишив Росію.

З інших тем дня Перший канал повідомляв про такі. У Переяслав-Хмельницькому на АЗС стався вибух, є жертви. 18 із 23 кандидатів на посаду президента погодились брати участь у національних дебатах на «Першому національному». НАТО направило 5 військових кораблів до Балтійського моря задля участі у навчаннях. Уряд Молдови ухвалив процедуру заборони московських телеканалів, які агітують проти євроінтеграції. Заступник генпрокурора Баганець каже, що експертизи свідчать на користь версії про випадкове самогубство Білого. Друзі та адвокати Білого заявляють про фальсифікацію доказів у слідстві щодо обставин його смерті.

Не повідомляв канал про такі події. Понад 70% українців – за унітарну державу, близько 17% - за федеративний устрій, - соцопитування Центру Разумкова і групи «Рейтинг». Підозрюваного в розстрілах на Майдані командира «Беркуту» взяли під варту. Уряд обіцяє «укравтодорівцям» до травня погасити борги по зарплатні, залишені попередниками. Суд заарештував майно і землю Одеського НПЗ, який належав Курченку. Київські комунальники почали розбирати барикади біля Будинку профспілок. СБУ в Києві знайшла і конфіскувала більше мільйона бойових патронів іноземного виробництва. Посадові особи «Київміськбуду» привласнили майно більш ніж на 1 млрд.грн – МВС. Екс-голова Нафтогазу Бакулін потрапив до лікарні з інсультом - адвокат Теліченко.

23 квітня (середа):

Про події у Донецькій області в середу Перший канал повідомляв про таке. Святогірськ було звільнено від сепаратистів без жертв. У Донецьку сепаратисти продовжують утримувати ОДА, облраду та міськраду. Тарута: протестувальники мають звільнити два поверхи, комісія визначить вартість нанесених пошкоджень, а гроші з Держрезерву будуть виділені Києвом (оцінка: «щоправда, губернатор області Сергій Тарута нині прозвітував про першу перемогу»). Міський голова Донецька Лук’янченко провів зустріч з представниками «Донецької народної республіки». Представник самопроголошеної Донецької республіки каже, що звільнення частини будівлі ОДА можливе після роззброєння «Правого сектору» і звільнення адмінбудівель у Києві. Губернатор Донеччини виступає за референдум щодо статусу російської мови 25 травня. У Краматорську в заручниках і надалі утримується керівник місцевої міліції. Сепаратисти у Краматорську котролюють телевежу. У Слов’янську сепаратисти і надалі перебувають у приміщенні МВС, яке огородили барикадами. «Народний мер» Горлівки знімає із себе повноваження через погрози. СБУ підозрює у вбивстві Рибака двох співробітників Головного розвідувального управління Росії: Бєзлєра та Стрєлкова. Дружина Рибака розповіла, що його перед смертю катували, адже на тілі безліч ран. В СБУ встановили, що Стрєлков особисто дав розпорядження самопроголошеному меру Слов'янська Пономарьову вивезти Рибака зі свого штабу. У Краматорську на кілька годин викрадали місцевого прокурора та судмедексперта, вони залякані та відмовились будь-що розповідати. У Маріуполі близько тисячі містян провели мітинг за єдність України.

Не повідомляв канал про таке. Сепаратисти Слов’янська обіцяють піддати тортурам заручників, щоб зірвати вибори. За фактом викрадення підполковника міліції в Слов’янську МВС відкрито кримінальну справу. Сепаратисти у Слов’янську визнали, що це вони обстріляли літак Міноборони. Самопроголошений «народний мер» Слов’янська звинувачує Україну в порушенні женевських домовленостей. Сепаратисти в Слов’янську продовжують ромські погроми, одному чоловіку прострелили ногу. ЦВК і СБУ закрили доступ до держреєстру виборців на Донеччині, до якого намагалися отримати доступ сепаратисти. Лідер донецьких сепаратистів Пушилін заявив, що не хоче приєднання до Росії. Під Краматорськом сепаратисти обстріляли вертоліт МВС України. У Краматорську сепаратисти жорстоко побили одного з заступників мера міста. У Костянтинівці Донецької області сепаратисти закидали коктейлями Молотова редакцію газети за критику «Донецької республіки». У Горлівці зник журналіст з Коломиї. У Міноборони заявляють, що усі важливі об’єкти в Краматорську контролюють українські військові. На п’яти шахтах Ахметова страйкують шахтарі, вимагаючи підвищення зарплат.

Про події в інших південно-східних областях повідомлялися такі новини. Під міськрадою Харкова проросійські активісти вимагали проведення референдуму та звільнення людей, арештованих за захоплення місцевої ОДА. У Харкові паралельно відбулося два нечисленних мітинги – за єдність України і за федералізацію. Харківська міськрада вимагає від парламенту закону про місцеві референдуми та повернення російських каналів на Сході України. У центрі Харкова 1,5 тисячі прочан різних конфесій провели молебен за єдність України. Кернес підтримує ідею проведення референдуму з приводу федералізації України.

Не повідомлялося про такі події. Сепаратисти блокують адмінбудівлі об’єднання «Краснодонвугілля», закликаючи шахтарів до участі в проросійських заколотах. У Краснодоні триває шахтарський страйк, де лунають вимоги про підвищення зарплатні. Бойовики, які вже три тижні тримають в облозі будівлю луганської СБУ, відхрещуються від проголошення «Луганської народної республіки». Проросійських активістів, які вимагають референдуму в Харкові, не пустили на сесію міськради. У центрі Одеси відбулася хресна хода за мир і стабільність в Україні. Представники одеського Євромайдану зірвали нелегітимний з’їзд суддів, організований Ківаловим. Миколаївські та одеські активісти затримали озброєного координатора сепаратистів. На Запоріжжі селяни допомагають військовим ремонтувати техніку. В Івано-Франківській області створюють народне ополчення. Сумщина відгороджується від Росії протитанковими ровами.

Про події довкола Криму канал повідомляв таке. Росія заміновує кордон материкової частини України з Кримським півостровом. МЗС України висловив обурення мінуванням Росією української території в Криму, нагадавши також про порушення цим міжнародних конвенцій. МЗС України розцінює наміри РФ по облаштуванню північного кордону Криму як спробу закріпити анексію півострова. Окупаційні влада Криму заявляє, що тим, хто хоче залишитися українськими громадянами, доведеться проходити процедуру виходу з російського громадянства. У Федеральній міграційній службі уникають коментарів щодо заяви Аксьонова, що термін для відмови від російського громадянства подовжать. Нині в Криму збираються отримати російський паспорт понад 400 тисяч громадян, понад 90 тисяч уже мають цей документ, - федеральна міграційна служба Росії.

Не повідомляв канал про таке. МВС Росії не вистачає грошей на створення поліції в Криму, каже депутат Держдуми РФ. Джемілєв зустрінеться з Путіним лише після виведення російських військ з окупованого Криму. Джемілєв каже, що ФСБ стежить за кримськими татарами навіть у мечетях. Усі питання правового становища кримських татар повинні врегульовуватися в Україні – Джемілєв. Чубаров спростував журналістські домисли, що він начебто збирається отримати російське громадянство. У «Чорноморнафтогазу» з’явилися серйозні порблеми зі збутом продукції у зв’язку з руйнуванням продажу на материкову Україну. МЗС України заявляє про порушення національних і культурних прав українців і кримських татар окупантами Криму. МЗС України обурений рішенням РФ заборонити в’їзд Джемілєву до Криму. Віце-прем’єр Гройсман каже, що забезпечення водою Криму вирішується в юридичній площині, як договір двох господарчих суб’єктів, окупаційній владі слід бути активнішими у вирішенні цього питання.

Про реакції української влади на події повідомлялося, що МВС нарахувало на Сході близько тисячі сепаратистів, які блокують роботу адмінбудівель усіх головних міст регіону.

Не повідомлялося про таке. Кабмін виступив із заявою, де закликав Росію виконувати женевські домовленості. Ярема: антитерористична операція на Сході України продовжується, США не залишать Україну наодинці з агресором у разі нападу Росії. МЗС: у східних областях України небезпечними є не міфічні «бандеровці», а бойовики спецслужб Росії. МЗС виступив з заявою, в якій вимагає від Росії негайно відвести війська від українських кордонів. Силовики використають всі засоби для відновлення правопорядку, якщо незаконні формування на Донбасі не роззброяться – АТЦ. Мінюст просить суд заборонити партії «Руський блок» і «Руська єдність» за сепаратизм. Конституційний суд України принипив співробітництво з Конституційним судом Росії. Україна готує скаргу до Всесвітньої організації торгівлі на Росію за обмеження експорту.

Про закордонні реакції Перший канал повідомляв таке. Лавров: якщо інтереси Росії будуть порушені, російські війська увійдуть в Україну; на Сході України відбуваються винятково мирні протести; Київ не виконує женевських зобов'язань; в Україні виявлені запаси американської зброї та сотні воєнних організацій, які прибули зі США. Прес-секретар Пентагону: Росія не виконує женевські угоди. Через агресивні дії Росії НАТО змушений посилити оборонний потенціал у Східній Європі. Керрі: невиконання Кремлем женевських домовленостей потягне за собою нові санкції проти Росії. Керрі запропонував Лаврову закликати сепаратистів в Україні роззброїтися. Туреччина вперше за 100 років висловила співчуття нащадкам жертв геноциду вірмен.

Не повідомляв канал про такі реакції. ОБСЄ висловила занепокоєння викраденням у Слов’янську журналіста з США. Розміщувати війська в Донецькій області – право суверенної України – ОБСЄ. ЄС закликає всі сторони, а особливо Росію, виконувати женевські домовленості. ЄС відкрив свої ринки для українських товарів. Якщо Росія нападе на Україну, західні санкції за це зруйнують її економіку – сенатор США. США відправлять 600 військових на навчання до Польщі та Прибалтики. Американський ракетний фрегат зайшов у Чорне море. МЗС Туреччини висловив сумнів щодо безпеки кримських татар на півострові у зв’язку з останніми інцидентами. Туреччина виступила з осудом нападу на офіс Меджлісу в Криму. Глави МЗС Великобританії, Німеччини і Франції закликали Росію виконувати женевські домовленості. Росія вимагає вивести українську армію з Півдня та Сходу України.

З інших тем дня канал повідомляв таке. Кабмін проведе перевірки аптек та  запровадить контроль за проведенням тендерів із закупівлі медпрепаратів за бюджетні гроші. Яценюк закликав власників аптек не спекулювати на стрибку долара і встановити на ліки реальні ціни. Будуть проводитись перевірки. У Господарському суді Києва розглядають позов прокуратури до Київської адміністрації, яка видала рішення на виділення землі під будівництво лікарні для хворих на СНІД. Москаль: ТСК парламенту не може встановити хто стріляв у протестувальників на Майдані, оскільки МВС та СБУ затягують розслідування (в матеріалі є оцінки: «нині зброя по всій Україні і зібрати все докупи, аби відправити на експертизу, завдання надскладне»). Голова ТСК парламенту Москаль: Азаров не підписував дозволи на застосування проти мітингувальників на Майдані зброї. Розробляється проект меморіалу героям «Небесної сотні». Усі 23 кандидати у Президенти України погодились брати участь у дебатах на «Першому національному».

Не повідомляв канал про таке. Донецька будівельна компанія «МАКО холдінг» Януковича-молодшого за рік заробила майже півмільярда гривень. Вибіркова охорона кандидатів у президенти є несправедливою – глава КВУ. Бензин у середині квітня подорожчав ще на 8%. «Київхліб» підвищив ціни на 10%, крім соціальних сортів хліба. У справі про викрадення Ігоря Луценка і вбивства Вербицького затримано трьох підозрюваних. Генпрокуратура розслідує незаконну передачу земельної ділянки під Києвом Арбузову. Генпрокуратура відкрила декілька кримінальних справ проти Пшонки. Пшонці інкримінують привласнення великої суми грошей, назначених на будівництво нової будівлі Генпрокуратури. Генпрокуратура через суд повертає державі «Межигір’я» та інші землі Януковича. Генпрокуратура оголосила Курченка в міжнародний розшук. УДАР висунув Кличка кандидатом у мери Києва. У власність Києва буде повернуто Гостинний двір, книжковий магазин «Сяйво» та іподром – глава КМДА. Кабмін створює спецкомісію, яка фіксуватиме факти тортур у СІЗО та в’язницях. Яценюк доручив МОЗу і митній службі негайно розмитнити всі медпрепарати. Парламентська ТСК вважає, що Захарченко створив і керував організованим злочинним угрупованням з числа правоохоронців. Майже дві третини українців вважають, що державною мовою має залишатися лише українська; 70% українців – за унітарну державу; за Порошенка готові голосувати 48%, за Тимошенко 14%– соцопитування «СОЦІСу», КМІСу, Центру Разумкова. Святослава Ханенка, колишнього керівника медслужби Майдану і нардепа від “Свободи” підозрюють у розкраданні благочинних ліків.

24 квітня (четвер):

У четвер з подій в Донецькій області Перший канал повідомляв про такі. У Слов’янську триває АТО (недостовірне посилання: «за інформацією ЗМІ», оцінки: «місцеві мешканці спершу сприймають зачистку з цікавістю», «у той же час, не дрімають так звані донецькі федералісти», «тим часом північна сусідка поспішає на допомогу бойовикам «Донецької республіки»… Ця інформація стає сигналом для української влади»). У Слов’янську в ході спецоперації вбито 5 ектремістів, розблоковано три блокпости (чіткі посилання на джерела інформації відсутні). СБУ: спецоперація в Слов’янську ускладнюється протидією диверсантів, які прикриваються мирним населенням, як щитом (в матеріалі є оцінки, є і неточність – у синхроні керівника прес-центру СБУ Остапенко «наразі впливу на них (сепаратистів) немає.... Дуже важко її проводити в такій ситуації, коли ці диверсанти відверто прикривають себе жінками і дітьми», а у сюжеті: «представники Служби безпеки заявляють: ситуація практично неконтрольована, а спецоперація ускладнюється протидією диверсантів, які прикриваються мирним населенням, як щитом»). Мобільний зв’язок у Слов’янську працює з перебоями. Сепаратисти відпустили американського журналіста, в полоні його було побито. «Народний мер» Слов’янська Пономарьов заявив російським ЗМІ, що ніхто Островського не відпускав, бо ополченцям потрібні полонені. Він же погрожує жителям міста, у яких знайдуть листівки з закликом не підтримувати терористів. Вночі українські військові відбили атаку терористів на склади за зброєю в Артемівську. За фактом нападу на військову частину в Артеміську міліція відкрила справу за тероризм. В результаті нападу на військову частину в Артемівську поранено одного військовослужбовця – Міноборони. МВС: нападом у Артемівську керував російський військовий, якого перед тим бачили у Слов’янську. МВС: міліція взяла під контроль міськраду Маріуполя. Міськраду Маріуполя почали звільняти представники маріупольської дружини, яку створили кілька днів тому місцеві активісти. Будівля міськради Маріуполя знову під контролем проросійських активістів. Донецькі депутати вимагають від центральної влади скасувати АТО, вивести війська і амністувати всіх учасників подій. Донецькі депутати наполягають на ухваленні закону про місцеві референдуми та збільшенні повноважень місцевих рад.

Не повідомляв канал про такі події в цій області.  Бойовики у Слов’янську захопили дитячий садочок, дітей там не було. Лідер сепаратистів Слов’янська каже, що у них є автомати, кулемети, гранатомети і самоходна артилерійська установка. Сепаратисти Слов’янська мають намір обміняти полоненого американського журналіста на «народного губернатора Донбасу» Губарєва. Жителі Слов’янська відмовляються служити терористам «живим щитом». Українські військові залишили взятий раніше блок-пост біля Слов’янська, його знову контролюють сепаратисти. Українські військові на БТР прорвалися через блок-пост сепаратистів біля Слов’янська. У Слов’янську невідомі, представившись «Правим сектором», вчинили стрілянину в приватному будинку і поранили жінку. У Слов’янську сепаратисти озброюють підлітків – фотодокази журналістів. Біля Слов’янська сепаратисти обстріляли два вертольоти Нацгвардії. На блок-постах Слов’янська стоять озброєні чеченці. У Червоноармійську Донецької області депутати міськради відмовилися визнавати «Донецьку народну республіку». СБУ: до вбивства депутата Рибака причетна група «Стрілка». СБУ оприлюднила переговори терористів про вбивство депутата Горлівської міськради Рибака. Мера Єнакієвого сепаратисти примушують присягати на вірність «Донецькій народній республіці». Під час звільнення міськради Маріуполя поранено 5 людей – МВС. Донецька облрада відправила у відставку Шишацького. На Донеччині через дії сепаратистів масово закриваються школи і дитсадки.

Про події в інших південних і східних областях розповідалося про таке. Генпрокуратура на Луганшині викрила близько 1200 проросійських провокаторів, яких фінансували і озброїли російські спецслужби. Їхнім завданням було зірвати вибори президента. Депутати Харківської облради виступили проти використання Збройних сил під час АТО. В Одеській міськраді відкрили засідання сесії з виконання державного гімну України. У Миколаєві міліціонери, даішники та прикордонники спільно відпрацьовували дії в екстремальних ситуаціях на блокпостах.

Не розповідалося про такі події. Порошенку в Луганську невідомі намагалися зірвати зустріч з виборцями-студентами. У Харкові ОДА паралельно пікетують сепаратисти і проукраїнські активісти. Одеські депутати відмовилася розглядати численні вимоги місцевого Антимайдану. В Одесі сепаратисти пікетують сесію облради. У Дніпропетровській області прокуратура і СБУ розслідують 7 фактів сепаратизму. За даними МВС, на Сумщині плануються сепаратистські провокації та захоплення адмінбудівель.

Про події в Криму канал цього дня не розповідав нічого. Зокрема, не розповідалося про таке. Українські прикордонники вилучають фальшиві українські паспорти у громадян, які їдуть з Криму. Чеченська авіакомпанія стала базовим перевізником Криму. У кримській колонії ув’язнені погрожують голодуванням і акціями непокори через те, що окупаційна влада не відпускає їх на заслужене за українським законом дострокове звільнення. У Криму викрадено трьох співробітників «Укрнафти».

Про реакції української влади канал розповідав таке. Турчинов: Україна вимагає від Росії відвести війська від кордону. МЗС: Україна вимагає від Росії пояснень щодо військових навчань біля українського кордону. МЗС України: Росія готова до здійснення агресії проти України. Шеремета: у Кабміні очікують позитивного рішення від ради директорів МВФ.

Не повідомлялося таке. Українські спецслужби вже встановили джерела фінансування сепаратистів зі Сходу – замглави АП Сенченко. СБУ: журналісти-шпигуни з НТВ вели зйомку військових об’єктів на Сході за допомогою спеціальної мікрокамери, вмонтованої в окуляри. СБУ затримала атамана об’єднання козаків Криму, який координував дії сепаратистів на Донбасі. СБУ затримала двох членів диверсійної групи, створеної російськими офіцерами для провокацій на Сході України. Міноборони: українські військові ніколи не застосують зброю проти мирного населення. За військові навчання «Весняна злива» Генштаб ЗСУ виписав собі премії майже на 10 млн.грн – експерт Тимчук. Міністр енергетики України пропонує «Газпрому» звертатися до суду відносно «недобору» газу. Міносвіти: студенти Донбасу не підтримують сепаратистів. «Свобода» підтримує децентралізацію, але після очистки Донбасу від сепаратистів – Тягнибок. Керівники ряду українських телеканалів вимагають припинити переслідування журналістів і налагодити мовлення на Сході.

Про закордонні реакції з приводу українських подій канал повідомляв таке. Голова спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Апакан заявляє, що Женевські домовленості зірвано. Путін вважає, що АТО, яку проводять українські силовики вплине на міждержавні відносини Росії й України і також твердить про зрив Женневських угод. Лавров у конфлікті на Сході України звинувачує нову владу та США, які використовують Україну як пішака у своїй геополітичній грі. Ештон засуджує ескалацію насильства в Україні та закликає усі сторони женевських домовленостей зупинити вакханалію. Обама звинуватив Росію в невиконанні женевських домовленостей і пригрозив новими санкціями. Єврокомісія вважає реверсні поставки газу в Україну зі Словаччини законними. У «Газпромі» угоди про постачання в Україну газу з Європи називають незаконними.

Не повідомляв канал про такі події. Генсек ООН закликав за будь-яку ціну попередити військові дії на Сході України. Держдеп США висловив занепокоєння викраденням американського журналіста в Слов’янську. Міністр закордонних справ Канади назвав неприпустимими агресивні дії Путіна в Україні. AmnestyInternational вимагає від сепаратистів негайного звільнення полонених на Сході України. ЄБРР профінансує український агробізнес на 200-250 млн. євро. «Газпром» виставив Україні рахунок на 11,4 млрд. доларів за недобір газу. Міністр оборони Росії оголосив про початок військових навчань біля українських кордонів. У Росії поліцейським заборонили їздити за кордон. Реакція Кремля на події в Слов’янську обвалила російський фондовий ринок. Путін попередив росіян, що інтернет є спецпроектом ЦРУ. На Сході України діють російські розвідники – депутат Держдуми Пономарьов.

З інших подій канал повідомляв таке. У ВР жоден законопроект не набрав голосів (оцінки: «Верховна Рада показала свою недієздатність. Депутати практично зірвали сьогоднішнє засідання»; балансу думок у матеріалі нема). Єфремов: регіонали вимагають конституційну реформу, почати діалог на сході та запропонувати пакет законів по рятуванню економіки (журналістська оцінка: «регіонали непохитні»). Колесніков: регіонали не підтримують федералізацію, але за другу державну російську. Кличко: після вибивства депутата з Горлівки обговорювати закон по амністію складно. Соболєв: результативні голосування нинішньою коаліцією практично не можливі. До українських вузів продовжують переводитись кримські студенти.

Не повідомляв канал про таке. Справу про загибель В’ячеслава Чорновола повернули на дорозслідування. У «Межигір’ї» знайдено чорновики угоди між Тимошенко і Януковичем про розподіл влади до 2029 року. Товарообіг України з Росією знизився на чверть. Генпрокуратура перевіряє 33 соратників Януковича, які привласнювали бюджетні гроші. Кабмін збільшив посадові оклади бюджетників. Вибори президента України відбудуться «за будь-якої політичної погоди» - глава ЦВК. У Києві відбувся українсько-російський конгрес інтелігенції.

25 квітня (п’ятниця):

У п'ятницю про події в Донецькій області Перший канал розповідав про таке. Сепаратисти у Слов’янську захопили 13 заручників. Серед них – представники місії ОБСЄ. Влада вирішила повністю заблокувати Слов’янськ в рамках другого етапу АТО. Начальник АТО заявив, що спецназ не штурмуватиме Слов’янськ, щоб уникнути жертв серед мирних городян. Керівник АТО спростував публікації в ЗМІ про начебто відмову «альфівців» вступати в бій у Слов’янську. СБУ: вертоліт у Краматорську вибухнув від снайперського пострілу в бак. У результаті теракту в Краматорську згорів літак, поранено командира.

Не повідомляв канал про такі події. Під Слов’янськом сепаратисти побили дітей, які фотографували їхній блок-пост. Сили АТО виявили вогневі позиції екстремістів у околицях Слов’янська. Керівник АТО каже, що здача сепаратистам трьох раніше відвойованих блок-постів під Слов’янськом диктувалася тактичними потребами. У Слов’янську сепаратисти викрали трьох підприємців. Коломийському журналісту Гапичу вдалося звільнитися з сепаратистського полону в Слов’янську. У Донецьку за участі Царьова сепаратисти показали журналістам двох бомжів у якості шпигунів «Правого сектору». Терористи прийшли в редакцію донецького видання «62.ua» і надали журналістам свій опис «редакційної політики». Ультрас «Шахтаря» оголосили футбольному клубу бойкот за санкції проти них через виконання «пісні про Путіна». Вертоліт у Краматорську підірвав російський найманець «Бабай». Студент, знівечене тіло якого знайшли в річці разом з тілом горлівського депутата, навчався в КПІ.

Про події в інших областях Півдня і Сходу України канал повідомляв таке. СБУ затримала активіста харківського «Оплоту» Кромського на прізвисько «Топаз», який раніше втік з-під домашнього арешту. В Овідіопольському районі Одещини невідомі кинули гранату в блокпост, поранено семеро людей, серед них і правоохоронець. МВС: цей вибух є спробою дестабілізувати ситуацію в одеському регіоні.

Не повідомляв канал про такі події. Луганські сепаратисти кажуть, що Тимошенко бреше, стверджуючи про якісь домовленості з ними. У Краснодоні сепаратисти знову створили блок-пости, через які не пропускають і провокують шахтарів «Краснодонвугілля». Шахтарі «Краснодонвугілля» припинили акцію протесту і вийшли на роботу. На блок-постах краснодонських сепаратистів чергують журналісти російських телеканалів. У Миколаєві «живий щит» людей захищав мерію від антиукраїнського мітингу. У Миколаєві русофіли, «вітренківці» і комуністи блокували міськраду. Миколаївська міськрада пропонує Києву зробити своє місто базою ВМСУ. В Одесі СБУ затримала екстремістів, які готувалися 9-го травня «для картинки» бити ветеранів на замовлення російського телеканалу. Коломойський пропонує створити Раду губернаторів Півдня та Сходу України. Тернопільська міськрада заборонила в місті використання радянської, комуністичної та нацистської символіки 8-9 травня. У Тернополі мітинг проти забудови парків, дитячих і спортмайданчиків міста переріс у спробу штурму міськради. Запорізькі студенти провели марш миру.

Про події в Криму канал не розповідав у п’ятницю нічого, зокрема, не повідомляв про такі події. Росія готується провести в окупованому Криму парламентські вибори у вересні цього року. У Криму починають зносити українські пам’ятники – першим демонтують пам’ятник гетьману Сагайдачному в Севастополі. Борг Криму за електроенергію, спожиту півостровом у березні, становить 741 млн. грн – ДТЕК «Крименерго». У Криму міліціонери насмерть забили 16-літнього україномовного хлопця, родичі переконані, що його вбили за українську мову.

Про реакції української влади в зв’язку з подіями в проблемних регіонах канал повідомляв таке. Заяви Яценюка, що Росія повинна виконати женевські домовленості, а саме - закликати сепаратистів до роззброєння та звільнення приміщень, зупинити дії своїх спецслужб на території України; що влада готова амністувати протестувальників, які здадуть зброю і звільнять адміністративні будівлі, та провести децентралізацію влади; що ціль Росії – захопити Україну як мілітарно, так і політично. МЗС: заяви російської влади про те, що нібито Україна розв’язала війну проти власного народу – чергова провокація та свідома підміна понять. У МЗС повідомили, що російська сторона не пропускає українців на свою територію на прикордонному пункті «Гуково». МЗС повідомляє про активізацію російських військ на кордонах з Україною. Міноборони: російські війська проводять маневри в кілометрі від українського кордону. Секретар РНБО Парубій: вторгнення російських військ на територію України цілком реальне. Парубій: мета Росії – спровокувати на травневі свята громадянський конфлікт на Сході та Півдні України. Парубій: якщо ми всім світом цивілізованим не зупинимо Путіна, то невідомо де його танки опиняться завтра, в якій державі й на якій території.

Не повідомляв канал про такі реакції. Дещиця: заява Москви про право на введення військ в Україну – «повна маячня». Яценюк закликає міжнародне співтовариство об’єднатися проти російської агресії. Яценюк: спроби військової агресії Росії в Україні можуть призвести до військового конфлікту в Європі. МЗС: Росія робить помилку, вважаючи що всі російськомовні українці підтримують дії сепаратистів. МЗС: Україна не потребує так званих «миротворців» з Росії. Постпред України в ООН: на кордоні з Україною – 200 російських танків і установки залпового вогню «Град». Генпрокуратура каже про 240 кримінальних справ, уже відкритих проти сепаратистів. СБУ депортувала з України журналістів російського каналу LifeNews. СБУ затримала двох українських військовослужбовців, які працювали на російську розвідку. ЦВК пропонує провести замість всеукраїнського референдуму консультативне опитування. ДП «Антонов» запропонувало надати Міноборони три військово-транспортні літаки підприємства для підвищення мобільності ЗСУ.

З закордонних реакцій і дій, пов’язаних з подіями в Україні, канал повідомляв таке. ЄС та США знову закликали Росію відвести свої війська від кордонів України та виконувати женевські домовленості. Ештон занепокоєна військовими маневрами на кордоні з Україною. Лавров: ЄС та США закривають очі на справжній перебій подій в Україні, антитерористична операцію називає каральною акцією. Обама: санкції проти окремих громадян Росії недостатні, тому треба запроваджувати обмеження щодо секторів економіки агресора. Лідери США, Франції, Німеччини, Італії та Великої Британії провели телефонні переговори і вимагають від Росії поважати цілісність України. Гаазкий трибунал почав розслідування масових убивств на Майдані.

Не повідомляв канал про таке. НАТО: навчання Росії близ українських кордонів створюють загрозу. США можуть почати поставки в Україну зброї – глава комітету з оборони Сенату США Левін. Держдеп США: будь-яке введення російських військ на територію України буде серйозною помилкою. Керрі різко звинуватив Росію в невиконанні женевських домовленостей. На сайті Білого дому США розміщено петицію про визнання Росії «спонсором тероризму». Меркель звинуватила Росію в невиконанні женевських домовленостей. Меркель закликала Путіна звернутися до сепаратистів, щоб ті склали зброю. TransparencyInternational: влада в Україні змінилася, але «торгівля посадами» в парламентській коаліції залишилася. Російська Дума підготувала законопроект, яким будь-які рішення міжнародних судів у Росії визнаватимуться не чинними. Глава Ради федерації РФ Матвієнко закликає не вводити війська до України, а продовжувати переговори. Російськомовна письменниця з Донецьку на нагородженні в Москві заявила, що російська мова в Україні не потребує військового захисту, а Україну вбити не можна.

З інших тем дня канал повідомляв, що добірку позолочених годинників, старовинних свічників, коштовний посуд, давню зброю, що належали Януковичу, виставили в Національному художньому музеї.

Не повідомляв про такі події. На рахунках фіктивних компаній у банку Курченка заарештовано понад 600 млн. грн. ЦВК: введення НС на окремо взятій території не вплине на проведення виборів. Кличка і Омельченка зареєстрували кандидатами у мери Києва. Юрій Луценко: щоб перемогти Путіна, слід провести вибори в один тур. ВВП України в першому кварталі року скоротився на 1%. Борги по зарплатні в Україні зросли до 1,1 млрд.грн, а середня зарплата в Україні зросла до 3244 грн. Мінсоцполітики заявляє, що пенсії і соцвиплати в східних регіонах виплачуються без затримок. Генпрокуратура: суддя Кірєєв виніс неправосудний вирок у «газовій» справі Тимошенко.

26 квітня (субота):

У суботу про події в Донецькій області Перший канал повідомляв таке. У Слов’янську силовики обладнали блок-пости, щоб перешкодити переміщенню бойовиків. Самопроголошений «мер» Слов'янська заявляє, що спостерігачі ОБСЄ шпигуни. СБУ заявляє, що спостерігачів ОБСЄ тримають у нелюдських умовах, один з них потребує невідкладної меддопомоги. Росія покладає відповідальність за звільнення спостерігачів ОБСЄ на Україну. Терористи мають намір обміняти спостерігачів ОБСЄ на своїх спільників, полонених українськими силовиками. Яценюк назвав неприпустимим захоплення мілії ОБСЄ і сказав, що Москва підтримує бандитів і злочинців, які тероризують не лише Україну, але й Європу. Сепаратисти вимагали у адміністрації Новокраматорського машзаводу машини для розчистки завалів.

Не повідомляв канал про такі події. У Слов’янську сепаратисти викрали ще двох людей – режисера і куратора. СБУ: терористи мають намір використати викрадених представників ОБСЄ в якості «живого щита». У Слов’янську терористи захопили львівського журналіста Лелявського. Біля Слов’янська знищено четвертий блок-пост сепаратистів. Самоназваний «мер» Слов’янська каже, що Росія постійно допомагає людьми. У Краматорську сепаратисти намагалися знеструмити місто – Донецька ОДА.

З подій в інших областях повідомлялося лише, що районний суд Харкова заарештував активіста «Оплоту» відомого як «Топаз».

Не повідомлялося таке. У Луганську в міліцію добровільно здали арсенал зброї, в тому числі кілька пістолетів і гранат. Аваков: у Луганській області захоплено озброєних людей, які раніше перебували в будівлі захопленого СБУ. В Одесі сепаратисти влаштували проросійський марш. У Черкасах невідомі облили гарячою смолою «Ощадбанк Росії».

Про події в Криму повідомлялася заява Держагентства з водних ресурсів України, що в Криму здійснюється несанкціонований забір води з Північно-Кримського каналу.

Не повідомлялося таке. Меджліс кримськотатарського народу висунув Джемілєва на Нобелівську премію миру. Нелегітимна влада Криму запевняє, що має резервний план водозабезпечення. Київський патріархат заявляє про численні факти утисків своїх вірян з боку окупаційної влади Криму.

З реакцій української влади канал повідомляв таке. Введення в Україну російських «миротворців» розцінюватиметься як військова агресія, якій буде дано відсіч – міністр оборони Коваль. Турчинов доручив силовикам забезпечити безпеку журналістів на Сході і забезпечити безперебійну трансляцію українських телеканалів.

Не повідомляв канал такі новини. Турчинов: за підтримку тероризму керівництво Росії повинно нести відповідальність за нормами міжнародного права. МЗС України хоче провести переговори «женевської четвірки» в Києві.

З закордонних реакцій повідомлялося таке. ПАРЄ закликала всі сторони конфлікту виконувати женевські домовленості. Пентагон звинуватив Росію в порушенні українського повітряного простору. До Литви прибули півтори сотні американських військових зі зброєю та бойовою технікою. Москва не відповіла на запит МЗС щодо військових навчань біля українського кордону. Лавров в телефонній розмові з Керрі сказав, що Україна повинна припинити АТО.

Не повідомлялося про таке. ОБСЄ: викрадені в Слов’янську є військовими інспекторами. НАТО спростовує повідомлення російських ЗМІ про присутність натовських військових в Україні. Країни Великої сімки вводять жорсткі санкції проти Росії. США закликає звільнити представників ОБСЄ в Україні. Меркель: міністри закордонних справ країн ЄС розглянуть нові санкції проти Росії. Українці Італії створили «Римську сотню», готову воювати за незалежність України. У Кремлі спростовують припинення діалогу між Путіним і Обамою. Незважаючи на зусилля Центробанку Росії, курс рубля до долара обвалився на 10 копійок.

Із інших тем канал повідомляв у суботу такі. Україна вшановувала пам’ять жертв Чорнобильської трагедії. Папа Римський прийняв у Ватикані прем’єр-міністра України Арсенія Яценюк.

Не повідомляв канал про такі події. СБУ ліквідувала в Києві конвертаційний центр із оборотом в 300 млн грн. Екс-главу «Нафтогазу» відпустили під заставу. Бондаренка «Батьківщина» висунула кандидатом у мери Києва. Голова КМДА: в будівлі КМДА перебувають лише ті активісти, які її ремонтують та охороняють.

Замовчання за окремими тематичними напрямами

2. Масові акції протесту:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

21.04 – 27.04

6

14.04 – 20.04

5

07.04 – 13.04

6

24.03 – 30.03

3

17.03 – 23.03

2

10.03 – 16.03

18

03.03 – 09.03

19

24.02 – 02.03

16

17.02 – 23.02

62

10.02 – 16.02

16

03.02 – 09.02

15

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

У Харцизьку кількасот городян вийшли на мітинг за єдність України і проти приєднання до Росії (21 квітня)

На п’яти шахтах Ахметова страйкують шахтарі, вимагаючи підвищення зарплат (23 квітня)

У центрі Одеси відбулася хресна хода за мир і стабільність в Україні (23 квітня)

Представники одеського Євромайдану зірвали нелегітимний з’їзд суддів, організований Ківаловим (23 квітня)

У Тернополі мітинг проти забудови парків, дитячих і спортмайданчиків міста переріс у спробу штурму міськради (25 квітня)

Запорізькі студенти провели марш миру (25 квітня)

3. Факти і розслідування злочинів попередньої влади або місцевих її послідовників, найнятих ними кримінальних елементів, сепаратистів і російських військових проти особистої свободи, здоров’я та життя громадян України, цілісності їхнього майна:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

21.04 – 27.04

5

14.04 – 20.04

6

07.04 – 13.04

10

24.03 – 30.03

7

17.03 – 23.03

9

10.03 – 16.03

14

03.03 – 09.03

8

24.02 – 02.03

24

17.02 – 23.02

62

10.02 – 16.02

48

03.02 – 09.02

39

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Підозрюваного в розстрілах на Майдані командира «Беркуту» взяли під варту (22 квітня)

У справі про викрадення Ігоря Луценка і вбивства Вербицького затримано трьох підозрюваних (23 квітня)

Генпрокуратура відкрила декілька кримінальних справ проти Пшонки (23 квітня)

Парламентська ТСК вважає, що Захарченко створив і керував організованим злочинним угрупованням з числа правоохоронців (23 квітня)

Генпрокуратура: суддя Кірєєв виніс неправосудний вирок у «газовій» справі Тимошенко (25 квітня)

4. Факти і розслідування економічних злочинів і прорахунків попередньої влади та пов’язаних з ними подій чи наслідків:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

21.04 – 27.04

15

14.04 – 20.04

9

07.04 – 13.04

4

24.03 – 30.03

18

17.03 – 23.03

12

10.03 – 16.03

9

03.03 – 09.03

12

24.02 – 02.03

17

17.02 – 23.02

14

10.02 – 16.02

18

03.02 – 09.02

11

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Уряд обіцяє «укравтодорівцям» до травня погасити борги по зарплатні, залишені попередниками (22 квітня)

Суд заарештував майно і землю Одеського НПЗ, який належав Курченку (22 квітня)

Посадові особи «Київміськбуду» привласнили майно більш ніж на 1 млрд.грн – МВС (22 квітня)

Донецька будівельна компанія «МАКО холдінг» Януковича-молодшого за рік заробила майже півмільярда гривень (23 квітня)

Генпрокуратура розслідує незаконну передачу земельної ділянки під Києвом Арбузову (23 квітня)

Пшонці інкримінують привласнення великої суми грошей, назначених на будівництво нової будівлі Генпрокуратури (23 квітня)

Генпрокуратура через суд повертає державі «Межигір’я» та інші землі Януковича (23 квітня)

Генпрокуратура оголосила Курченка в міжнародний розшук за великі розкрадання бюджетних грошей (23 квітня)

У власність Києва буде повернуто Гостинний двір, книжковий магазин «Сяйво» та іподром – глава КМДА (23 квітня)

Генпрокуратура перевіряє 33 соратників Януковича, які привласнювали бюджетні гроші (24 квітня)

На рахунках фіктивних компаній у банку Курченка заарештовано понад 600 млн. грн (25 квітня)

Борги по зарплатні в Україні зросли до 1,1 млрд.грн (25 квітня)

ВВП України в першому кварталі року скоротився на 1% (25 квітня)

СБУ ліквідувала в Києві конвертаційний центр з оборотом в 300 млн. грн (26 квітня)

Екс-главу «Нафтогазу» відпустили під заставу (26 квітня)

5. Факти порушення свободи слова, перешкоджання журналістській діяльності і фізичного насильства проти журналістів:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

21.04 – 27.04

14

14.04 – 20.04

6

07.04 – 13.04

6

24.03 – 30.03

1

17.03 – 23.03

3

10.03 – 16.03

19

03.03 – 09.03

14

24.02 – 02.03

6

17.02 – 23.02

20

10.02 – 16.02

6

03.02 – 09.02

4

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

У Слов’янську сепаратисти викрали, але згодом відпустили трьох іноземних журналістів (21 квітня)

Сепаратисти в Луганську побили журналіста, заборонивши знімати проросійський мітинг (21 квітня)

У Слов'янську в заручники взято американського журналіста Островскі (22 квітня)

На ДТРК «Крим» офіційно заборонили показувати Джемілєва, Чубарова та інших членів Меджлісу (22 квітня)

У Нью-Йорку Комітет із захисту журналістів засудив напад на сумського журналіста Положія (22 квітня)

Держдума РФ ввела жорстку цензуру для популярних російських блогерів (22 квітня)

Засновник мережі «ВКонтакті» Дуров, який втратив посаду гендиректора через незгоду з тиском ФСБ, залишив Росію (22 квітня)

У Костянтинівці Донецької області сепаратисти закидали коктейлями Молотова редакцію газети за критику «Донецької республіки» (23 квітня)

У Горлівці зник журналіст з Коломиї (23 квітня)

Сепаратисти Слов’янська мають намір обміняти полоненого американського журналіста на «народного губернатора Донбасу» Губарєва (24 квітня)

Керівники ряду українських телеканалів вимагають припинити переслідування журналістів і налагодити мовлення на Сході (24 квітня)

Коломийському журналісту Гапичу вдалося звільнитися з сепаратистського полону в Слов’янську (25 квітня)

Терористи прийшли в редакцію донецького видання «62.ua» і надали журналістам свій опис «редакційної політики» (25 квітня)

У Слов’янську терористи захопили львівського журналіста Лелявського (26 квітня)

6. Реакції і дії міжнародної спільноти стосовно українських подій:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

21.04 – 27.04

62

14.04 – 20.04

79

07.04 – 13.04

65

24.03 – 30.03

44

17.03 – 23.03

76

10.03 – 16.03

63

03.03 – 09.03

83

24.02 – 02.03

66

17.02 – 23.02

86

10.02 – 16.02

36

03.02 – 09.02

31

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Місія ОБСЄ виявила ознаки роботи «іноземних консультантів» на Донеччині (20 квітня)

Спостерігачі ОБСЄ не можуть підтвердити інформацію про звільнення адмінбудівель в Східній Україні (20 квітня)

Папа Римський у великодньому привітанні вірян побажав примирення в Україні (20 квітня)

Сенатори закликають Обаму посилити санкції проти Росії (21 квітня)

Путін підписав закон про російське громадянство, де за спрощеною схемою його можуть отримати всі російськомовні громадяни, прямі родичі яких проживали на території Росії, СРСР або Російської імперії (21 квітня)

Для відстежування виконання женевських домовленостей ОБСЄ збільшує кількість спотерігачів в Україні до максимуму – 500 людей (22 квітня)

Байден заявив, що США готові допомогти Україні знизити залежність від російського газу (22 квітня)

США поки що не розглядають санкцій особисто проти Путіна – Держдеп (22 квітня)

Держдеп США оприлюднив фотодокази причетності Москви до сепаратистських подій в Україні (22 квітня)

США ніколи не фінансували Майдан – Нуланд (22 квітня)

Керрі закликав Лаврова до конкретних кроків з реалізації женевських домовленостей (22 квітня)

Населення східних регіонів України з ентузіазмом чекає президентських виборів – конгресмени США після поїздки по східних областях (22 квітня)

Німеччина закликає Китай втрутитися в конфлікт між Росією та Україною (22 квітня)

Заборона на в’їзд до Криму Джемілєва є образою, вважає глава МЗС Швеції (22 квітня)

Папа Римський запросив на зустріч українського прем’єра Яценюка (22 квітня)

Росія вислала з країни першого секретаря посольства Канади (22 квітня)

Россільгоспнагляд не пропустив до Росії 60 тон української картоплі (22 квітня)

ОБСЄ висловила занепокоєння викраденням у Слов’янську журналіста з США (23 квітня)

Розміщувати війська в Донецькій області – право суверенної України – ОБСЄ (23 квітня)

ЄС закликає всі сторони, а особливо Росію, виконувати женевські домовленості (23 квітня)

ЄС відкрив свої ринки для українських товарів (23 квітня)

Якщо Росія нападе на Україну, західні санкції за це зруйнують її економіку – сенатор США (23 квітня)

США відправлять 600 військових на навчання до Польщі та Прибалтики (23 квітня)

Американський ракетний фрегат зайшов у Чорне море (23 квітня)

МЗС Туреччини висловив сумнів щодо безпеки кримських татар на півострові у зв’язку з останніми інцидентами (23 квітня)

Туреччина виступила з осудом нападу на офіс Меджлісу в Криму (23 квітня)

Глава МЗС Великобританії закликав Росію виконувати женевські домовленості (23 квітня)

Глави МЗС Німеччини і Франції закликають Росію виконувати женевські домовленості (23 квітня)

Росія вимагає вивести українську армію з Півдня та Сходу України (23 квітня)

Генсек ООН закликав за будь-яку ціну попередити військові дії на Сході України (24 квітня)

Держдеп США висловив занепокоєння викраденням американського журналіста в Слов’янську (24 квітня)

Міністр закордонних справ Канади назвав неприпустимими агресивні дії Путіна в Україні (24 квітня)

AmnestyInternational вимагає від сепаратистів негайного звільнення полонених на Сході України (24 квітня)

ЄБРР профінансує український агробізнес на 200-250 млн. євро (24 квітня)

«Газпром» виставив Україні рахунок на 11,4 млрд. доларів за недобір газу (24 квітня)

Міністр оборони Росії оголосив про початок військових навчань біля українських кордонів (24 квітня)

У Росії поліцейським заборонили їздити за кордон (24 квітня)

Реакція Кремля на події в Слов’янську обвалила російський фондовий ринок (24 квітня)

Путін попередив росіян, що інтернет є спецпроектом ЦРУ (24 квітня)

На Сході України діють російські розвідники – депутат Держдуми Пономарьов (24 квітня)

НАТО: навчання Росії близ українських кордонів створюють загрозу (25 квітня)

США можуть почати поставки в Україну зброї – глава комітету з оборони Сенату США Левін (25 квітня)

Держдеп США: будь-яке введення російських військ на територію України буде серйозною помилкою (25 квітня)

Керрі різко звинуватив Росію в невиконанні женевських домовленостей (25 квітня)

На сайті Білого дому США розміщено петицію про визнання Росії «спонсором тероризму» (25 квітня)

Меркель звинуватила Росію в невиконанні женевських домовленостей (25 квітня)

Меркель закликала Путіна звернутися до сепаратистів, щоб ті склали зброю (25 квітня)

TransparencyInternational: влада в Україні змінилася, але «торгівля посадами» в парламентській коаліції залишилася (25 квітня)

Російська Дума підготувала законопроект, яким будь-які рішення міжнародних судів у Росії визнаватимуться не чинними (25 квітня)

Глава Ради федерації РФ Матвієнко закликає не вводити війська до України, а продовжувати переговори (25 квітня)

Російськомовна письменниця з Донецьку на нагородженні в Москві заявила, що російська мова в Україні не потребує військового захисту, а Україну вбити не можна (25 квітня)

ОБСЄ: викрадені в Слов’янську є військовими інспекторами (26 квітня)

НАТО спростовує повідомлення російських ЗМІ про присутність натовських військових в Україні (26 квітня)

Країни Великої сімки вводять жорсткі санкції проти Росії (26 квітня)

США закликає звільнити представників ОБСЄ в Україні (26 квітня)

Меркель: міністри закордонних справ країн ЄС розглянуть нові санкції проти Росії (26 квітня)

Українці Італії створили «Римську сотню», готову воювати за незалежність України (26 квітня)

У Кремлі спростовують припинення діалогу між Путіним і Обамою (26 квітня)

Незважаючи на зусилля Центробанку Росії, курс рубля до долара обвалився на 10 копійок (26 квітня)

7. Події та заяви, пов’язані з аннексією Криму та спробами дестабілізації в південно-східних областях України:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

21.04 – 27.04

179

14.04 – 20.04

190

07.04 – 13.04

125

24.03 – 30.03

91

17.03 – 23.03

112

10.03 – 16.03

127

03.03 – 09.03

100

24.02 – 02.03

87

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

У МВС Слов’янськ назвали найнебезпечнішим містом України (20 квітня)

Самопроголошений «народний мер» Слов’янська попросив Путіна ввести на Донбас російські війська (20 квітня)

СБУ: напад на блок-пост сепаратистів у Слов’янську було інсценовано (20 квітня)

СБУ: за даними слідства, у Слов’янську вночі не було ніяких організацій, крім диверсантів й місцевих злочинців, яких підтримує ГРУ РФ (20 квітня)

МВС повідомляє про трьох загиблих у нічній перестрілці в Слов’янську (20 квітня)

«Правий сектор» заявляє про непричетність до перестрілки у Слов’янську (20 квітня)

РНБО: інформація про причетність «Правого сектору» до перестрілки у Слов’янську є провокацією Росії (20 квітня)

У Добропільському районі Донецької області при спробі збройного нападу на військовий об’єкт було вбито одного з нападників (20 квітня)

Сепаратисти покинули міськраду в Єнакієво (20 квітня)

Українські прикордонники перехопили посилку з Криму з бронежилетами і мачете (20 квітня)

Із Криму вивели вже 13 кораблів ВМСУ, в неділю до Одеси прибув «Кіровоград» (20 квітня)

Організатора проросійських мітингів у Харкові заарештували за підпали банкоматів (20 квітня)

Турчинов: Путін хоче знищити Україну, тому що боїться її (20 квітня)

Турчинов вважає, що Янукович є маріонеткою в брудній грі Путіна (20 квітня)

Україна нагадує Росії про женевські домовленості і закликає вплинути на сепаратистів (20 квітня)

Турчинов готовий призначити губернаторів, запропонованих жителями Донбасу (20 квітня)

Заяви МЗС Росії, які не спираються на офіційну інформацію по інціденту в Слов’янську, викликають подив – МЗС України (20 квітня)

Міноборони України заявляє, що російські тележурналісти беруть постійну участь у системних провокаціях проти українських військових (20 квітня)

Самопроголошений мер Слов’янська ввів комендантську годину (21 квітня)

У Донецьку сепаратисти погрожують спалити офіс УНП через відмову зняти прапор України (21 квітня)

У Маріуполі проукраїнські активісти створили народну дружину (21 квітня)

У Краматорську озброєні люди захопили міськвідділ міліції (21 квітня)

На Луганщині сепаратисти під час мітингу поранили міліціонера (21 квітня)

У Рубіжному на Луганщині проросійські бойовики розігнали мітинг за єдність України, багато постраждалих (21 квітня)

На мітинг за федералізацію в Харкові прийшло лише 300 людей (21 квітня)

У Харкові затримали шпигуна, який маскуючись під жебрака вивчав дислокацію військових об’єктів (21 квітня)

У Житомирі створено батальйон самооборони «Полісся» (21 квітня)

Українські банки зможуть працювати на півострові без перереєстрації до кінця року, - представник банку Росія (21 квітня)

Турчинов: головним завданням антитерористичної операції є захист людей (21 квітня)

Ярема: окрім України ніхто женевських домовленостей не дотримується (21 квітня)

Турчинов вимагає від силовиків результативних антитерористичних заходів на Сході України (22 квітня)

Турчинов: Росія та її терористи демонстративно не збираются виконувати женевські домовленості (22 квітня)

Турчинов – конгресменам США: військова агресія проти України – це виклик усьому цивілізованому світу (22 квітня)

Над Слов’янськом сепаратисти обстріляли з автоматичної зброї літак Міноборони (22 квітня)

Обстріл літака в Слов’янську прокуратура кваліфікувала як теракт (22 квітня)

Мер Слов’янська Штепа в інтерв’ю російському каналу заявила, що вдячна Путіну і рада сепаратистам (22 квітня)

Міліція ідентифікує тіла зі слідами катувань, знайдені у річці на Донеччині (22 квітня)

На Донеччині у річці знайдено тіло чоловіка, схожого на раніше викраденого сепаратистами депутата Рибака з Горлівки (22 квітня)

Громадські організації Краматорська у відкритому листі виступили проти сепаратистів і закликали владу навести лад у місті (22 квітня)

МВС вважає події в Краматорську грубим порушенням женевських домовленостей (22 квітня)

Міноборони каже про відсутність співробітництва з боку донецької міліції в рамках АТО (22 квітня)

Студенти встановили на найвищому териконі Донецька український прапор (22 квітня)

Турчинов призначив нового керівника СБУ Донецької області (22 квітня)

У Тимошенко стверджують, що вона вела переговори з сепаратистами про звільнення Донецької ОДА (22 квітня)

У Харцизьку з’явилися листівки, де Партію регіонів названо «ворогами народу» (22 квітня)

У Краснодоні Луганської області невідомі вчинили напад на агітаторів кандидата в президенти Гриценка (22 квітня)

Проти луганських сепаратистів прокуратура Луганщини відкрила кримінальну справу (22 квітня)

На Луганщині створено спецбатальйон для боротьби із сепаратизмом (22 квітня)

За фактом проголошення «Автономної Луганської республіки» СБУ відкрила кримінальну справу (22 квітня)

Заклики до створення «Слобожанської народної республіки» є незаконними – прокурор Харківської області (22 квітня)

Дніпропетровська ОДА повідомила, що винагороджувати за впійманих сепаратистів будуть з фонду, створеного бізнесменами області (22 квітня)

Українські прикордонники риють протитанкові рови на кордонах з Росією (22 квітня)

В Одесі лідер православних сепаратистів оголосив про створення «народної республіки Новоросії», антимайданівці спростували таке створення (22 квітня)

Окупаційна влада Криму не виконала свою обіцянку подовжити для кримчан термін можливості відмовитися від російського громадянства (22 квітня)

Меджліс закликав розпустити бандформування «кримської самооборони» як джерело провокацій в Криму (22 квітня)

Меджліс має намір організувати участь кримських татар у голосуванні на виборах президента України (22 квітня)

Кримські вчителі все літо проходитимуть перепідготовку і складуть публічний іспит щодо готовності викладання за російськими програмами освіти (22 квітня)

У Севастополі спаплюжено меморіал Жертвам Холокосту (22 квітня)

«Приватбанк» заявляє, що Центробанк Росії розпочав рейдерське захоплення інфраструктури банку в Криму (22 квітня)

МЗС України вимагає від Москви публічно відмежуватися від сепаратистів на Сході України (22 квітня)

СБУ: одним з найважливіших завдань АТО є перешкоджання поширенню насильства зі Сходу на інші регіони країни (22 квітня)

Генпрокуратура звинувачує правоохоронців південно-східних регіонів України в бездіяльності (22 квітня)

Звинуваченого в державній зраді екс-командувача ВМСУ Березовського оголошено в розшук (22 квітня)

Сепаратисти Слов’янська обіцяють піддати тортурам заручників, щоб зірвати вибори (23 квітня)

За фактом викрадення підполковника міліції в Слов’янську МВС відкрито кримінальну справу (23 квітня)

Сепаратисти у Слов’янську визнали, що це вони обстріляли літак Міноборони (23 квітня)

Самопроголошений «народний мер» Слов’янська звинувачує Україну в порушенні женевських домовленостей (23 квітня)

Сепаратисти в Слов’янську продовжують ромські погроми, одному чоловіку прострелили ногу (23 квітня)

ЦВК і СБУ закрили доступ до держреєстру виборців на Донеччині, до якого намагалися отримати доступ сепаратисти (23 квітня)

Лідер донецьких сепаратистів Пушилін заявив, що не хоче приєднання до Росії (23 квітня)

Під Краматорськом сепаратисти обстріляли вертоліт МВС України (23 квітня)

У Краматорську сепаратисти жорстоко побили одного з заступників мера міста (23 квітня)

У Міноборони заявляють, що усі важливі об’єкти в Краматорську контролюють українські військові (23 квітня)

Сепаратисти блокують адмінбудівлі об’єднання «Краснодонвугілля», закликаючи шахтарів до участі в проросійських заколотах (23 квітня)

У Краснодоні триває шахтарський страйк, де лунають вимоги про підвищення зарплатні та інших соціальних преференцій, але жодної політичної вимоги не висувається (23 квітня)

Бойовики, які вже три тижні тримають в облозі будівлю луганської СБУ, відхрещуються від проголошення «Луганської народної республіки» (23 квітня)

Проросійських активістів, які вимагають референдуму в Харкові, не пустили на сесію міськради (23 квітня)

Миколаївські та одеські активісти затримали озброєного координатора сепаратистів (23 квітня)

На Запоріжжі селяни допомагають військовим ремонтувати техніку (23 квітня)

В Івано-Франківській області створюють народне ополчення (23 квітня)

Сумщина відгороджується від Росії протитанковими ровами (23 квітня)

МВС Росії не вистачає грошей на створення поліції в Криму, каже депутат Держдуми РФ (23 квітня)

Джемілєв зустрінеться з Путіним лише після виведення російських військ з окупованого Криму (23 квітня)

Джемілєв: ФСБ стежить за кримськими татарами навіть у мечетях (23 квітня)

Усі питання правового становища кримських татар повинні врегульовуватися в Україні – Джемілєв (23 квітня)

Чубаров спростував журналістські домисли, що він начебто збирається отримати російське громадянство (23 квітня)

У «Чорноморнафтогазу» з’явилися серйозні порблеми зі збутом продукції у зв’язку з руйнуванням продажу на материкову Україну (23 квітня)

МЗС України заявляє про порушення національних і культурних прав українців і кримських татар окупантами Криму (23 квітня)

МЗС України обурений рішенням РФ заборонити в’їзд Джемілєву до Криму (23 квітня)

Віце-прем’єр Гройсман каже, що забезпечення водою Криму вирішується в юридичній площині, як договір двох господарчих суб’єктів, окупаційній владі слід бути активнішими у вирішенні цього питання (23 квітня)

Ярема: антитерористична операція на Сході України продовжується (23 квітня)

МЗС: у східних областях України небезпечними є не міфічні «бандеровці», а бойовики спецслужб Росії (23 квітня)

МЗС виступив з заявою, в якій вимагає від Росії негайно відвести війська від українських кордонів (23 квітня)

Силовики використають всі засоби для відновлення правопорядку, якщо незаконні формування на Донбасі не роззброяться – АТЦ (23 квітня)

Бойовики у Слов’янську захопили дитячий садочок, дітей там не було (24 квітня)

Російський бойовик зі Слов’янська розповів газеті Time, що є найманцем, приїхав «від нічого робити», а в Росії його переслідують за поножовщину (24 квітня)

Лідер сепаратистів Слов’янська каже, що у них є автомати, кулемети, гранатомети і самоходна артилерійська установка (24 квітня)

Жителі Слов’янська відмовляються служити терористам «живим щитом» (24 квітня)

Українські військові залишили взятий раніше блок-пост біля Слов’янська, його знову контролюють сепаратисти (24 квітня)

Українські військові на БТР прорвалися через блок-пост сепаратистів біля Слов’янська (24 квітня)

У Слов’янську невідомі, представившись «Правим сектором», вчинили стрілянину в приватному будинку і поранили жінку (24 квітня)

У Слов’янську сепаратисти озброюють підлітків – фотодокази журналістів (24 квітня)

Біля Слов’янська сепаратисти обстріляли два вертольоти Нацгвардії (24 квітня)

На блок-постах Слов’янська стоять озброєні чеченці (24 квітня)

У Червоноармійську Донецької області депутати міськради відмовилися визнавати «Донецьку народну республіку» (24 квітня)

СБУ: до вбивства депутата Рибака причетна група «Стрілка» (24 квітня)

СБУ оприлюднила переговори терористів про вбивство депутата Горлівської міськради Рибака (24 квітня)

Мера Єнакієвого сепаратисти примушують присягати на вірність «Донецькій народній республіці» (24 квітня)

Під час звільнення міськради Маріуполя поранено 5 людей – МВС (24 квітня)

Донецька облрада відправила у відставку Шишацького (24 квітня)

На Донеччині через дії сепаратистів масово закриваються школи і дитсадки (24 квітня)

Українські прикордонники вилучають фальшиві українські паспорти у громадян, які їдуть з Криму (24 квітня)

Чеченська авіакомпанія стала базовим перевізником Криму (24 квітня)

У кримській колонії ув’язнені погрожують голодуванням і акціями непокори через те, що окупаційна влада не відпускає їх на заслужене за українським законом дострокове звільнення (24 квітня)

У Криму викрадено трьох співробітників «Укрнафти» (24 квітня)

Українські спецслужби вже встановили джерела фінансування сепаратистів зі Сходу – замглави АП Сенченко (24 квітня)

СБУ: журналісти-шпигуни з НТВ вели зйомку військових об’єктів на Сході за допомогою спеціальної мікрокамери, вмонтованої в окуляри (24 квітня)

СБУ затримала атамана об’єднання козаків Криму, який координував дії сепаратистів на Донбасі (24 квітня)

СБУ затримала двох членів диверсійної групи, створеної російськими офіцерами для провокацій на Сході України (24 квітня)

Міноборони: українські військові ніколи не застосують зброю проти мирного населення (24 квітня)

Під Слов’янськом сепаратисти побили дітей, які фотографували їхній блок-пост (25 квітня)

Сили АТО виявили вогневі позиції екстремістів у околицях Слов’янська (25 квітня)

Керівник АТО каже, що здача сепаратистам трьох раніше відвойованих блок-постів під Слов’янськом диктувалася тактичними потребами (25 квітня)

У Слов’янську сепаратисти викрали трьох підприємців (25 квітня)

У Донецьку за участі Царьова сепаратисти показали журналістам двох бомжів у якості шпигунів «Правого сектору» (25 квітня)

Ультрас «Шахтаря» оголосили футбольному клубу бойкот за санкції проти них через виконання «пісні про Путіна» (25 квітня)

Вертоліт у Краматорську підірвав російський найманець «Бабай» (25 квітня)

Студент, знівечене тіло якого знайшли в річці разом з тілом горлівського депутата, навчався в КПІ (25 квітня)

Луганські сепаратисти кажуть, що Тимошенко бреше, стверджуючи про якісь домовленості з ними (25 квітня)

У Краснодоні сепаратисти знову створили блок-пости, через які не пропускають і провокують шахтарів «Краснодонвугілля» (25 квітня)

Шахтарі «Краснодонвугілля» припинили акцію протесту і вийшли на роботу (25 квітня)

На блок-постах краснодонських сепаратистів чергують журналісти російських телеканалів (25 квітня)

У Миколаєві «живий щит» людей захищав мерію від антиукраїнського мітингу (25 квітня)

У Миколаєві русофіли, «вітренківці» і комуністи блокували міськраду (25 квітня)

Миколаївська міськрада пропонує Києву зробити своє місто базою ВМСУ (25 квітня)

В Одесі СБУ затримала екстремістів, які готувалися 9-го травня «для картинки» бити ветеранів на замовлення російського телеканалу (25 квітня)

Коломойський пропонує створити Раду губернаторів Півдня та Сходу України (25 квітня)

Тернопільська міськрада заборонила в місті використання радянської, комуністичної та нацистської символіки 8-9 травня (25 квітня)

Росія готується провести в окупованому Криму парламентські вибори у вересні цього року (25 квітня)

У Криму починають зносити українські пам’ятники – першим демонтують пам’ятник гетьману Сагайдачному в Севастополі (25 квітня)

Борг Криму за електроенергію, спожиту півостровом у березні, становить 741 млн. грн – ДТЕК «Крименерго» (25 квітня)

У Криму міліціонери насмерть забили 16-літнього україномовного хлопця, родичі переконані, що його вбили за українську мову (25 квітня)

Дещиця: заява Москви про право на введення військ в Україну – «повна маячня» (25 квітня)

Яценюк закликає міжнародне співтовариство об’єднатися проти російської агресії (25 квітня)

Яценюк: спроби військової агресії Росії в Україні можуть призвести до військового конфлікту в Європі (25 квітня)

МЗС: Росія робить помилку, вважаючи що всі російськомовні українці підтримують дії сепаратистів (25 квітня)

МЗС: Україна не потребує так званих «миротворців» з Росії (25 квітня)

Постпред України в ООН: на кордоні з Україною – 200 російських танків і установки залпового вогню «Град» (25 квітня)

Генпрокуратура каже про 240 кримінальних справ, уже відкритих проти сепаратистів (25 квітня)

СБУ депортувала з України журналістів російського каналу LifeNews (25 квітня)

СБУ затримала двох українських військовослужбовців, які працювали на російську розвідку (25 квітня)

У Слов’янську сепаратисти викрали ще двох людей – режисера і куратора (26 квітня)

СБУ: терористи мають намір використати викрадених представників ОБСЄ в якості «живого щита» (26 квітня)

Біля Слов’янська знищено четвертий блок-пост сепаратистів (26 квітня)

Самоназваний «мер» Слов’янська каже, що Росія постійно допомагає людьми (26 квітня)

У Краматорську сепаратисти намагалися знеструмити місто – Донецька ОДА (26 квітня)

У Луганську в міліцію добровільно здали арсенал зброї, в тому числі кілька пістолетів і гранат (26 квітня)

Аваков: у Луганській області захоплено озброєних людей, які раніше перебували в будівлі захопленого СБУ (26 квітня)

В Одесі сепаратисти влаштували проросійський марш (26 квітня)

У Черкасах невідомі облили гарячою смолою «Ощадбанк Росії» (26 квітня)

Меджліс кримськотатарського народу висунув Джемілєва на Нобелівську премію миру (26 квітня)

Нелегітимна влада Криму запевняє, що має резервний план водозабезпечення (26 квітня)

Київський патріархат заявляє про численні факти утисків своїх вірян з боку окупаційної влади Криму (26 квітня)

Турчинов: за підтримку тероризму керівництво Росії повинно нести відповідальність за нормами міжнародного права (26 квітня)

МЗС України хоче провести переговори «женевської четвірки» в Києві (26 квітня)

Інші теми, про які Перший канал не повідомляв протягом звітного тижня:

МВС закликає колишніх бійців «Беркуту» об’єднатися з «Самообороною» (20 квітня)

На Київщині знайдено 41 мішок з раніше викраденою документацією «Нафтогазу» (20 квітня)

Яценюк: Україна може експлуатувати свою газотранспортну систему разом з США і ЄС (22 квітня)

Яценюк: Конституція в Україні пишеться для українського народу, а не на догоду іншим країнам (22 квітня)

Яценюк: влада забезпечить чесні і прозорі президентські вибори (22 квітня)

Україна направила ноту МЗС Росії щодо невиконання женевських домовленостей (22 квітня)

Кличко: Захід повинен негайно ввести жорсткі й по-справжньому болісні санкції проти РФ (22 квітня)

Понад 70% українців – за унітарну державу, близько 17% - за федеративний устрій, - соцопитування Центру Разумкова і групи «Рейтинг» (22 квітня)

Київські комунальники почали розбирати барикади біля Будинку профспілок (22 квітня)

СБУ в Києві знайшла і конфіскувала більше мільйона бойових патронів іноземного виробництва (22 квітня)

Екс-голова Нафтогазу Бакулін потрапив до лікарні з інсультом, - адвокат Теліченко (22 квітня)

Кабмін виступив із заявою, де закликав Росію виконувати женевські домовленості (23 квітня)

Ярема: США не залишать Україну наодинці з агресором у разі нападу Росії (23 квітня)

Мінюст просить суд заборонити партії «Руський блок» і «Руська єдність» за сепаратизм (23 квітня)

Конституційний суд України принипив співробітництво з Конституційним судом Росії (23 квітня)

Україна готує скаргу до Всесвітньої організації торгівлі на Росію за обмеження експорту (23 квітня)

Ярош оголосив про формування спецбатальйону «Донбас» (23 квітня)

Вибіркова охорона кандидатів у президенти є несправедливою – глава КВУ (23 квітня)

Бензин у середині квітня подорожчав ще на 8% (23 квітня)

УДАР висунув Кличка кандидатом у мери Києва (23 квітня)

Кабмін створює спецкомісію, яка фіксуватиме факти тортур у СІЗО та в’язницях (23 квітня)

«Київхліб» підвищив ціни на 10%, крім соціальних сортів хліба (23 квітня)

Яценюк доручив МОЗу і митній службі негайно розмитнити всі медпрепарати (23 квітня)

Майже дві третини українців вважають, що державною мовою має залишатися лише українська – соцопитування «СОЦІСу», КМІСу, Центру Разумкова (23 квітня)

За Порошенка готові голосувати 48%, за Тимошенко 14% - соцопитування «СОЦІСу», КМІСу, Центру Разумкова (23 квітня)

70% українців – за унітарну державу – соцопитування «СОЦІСу», КМІСу, Центру Разумкова (23 квітня)

Святослава Ханенка, колишнього керівника медслужби Майдану і нардепа від «Свободи» підозрюють у розкраданні благочинних ліків (23 квітня)

За військові навчання «Весняна злива» Генштаб ЗСУ виписав собі премії майже на 10 млн.грн – експерт Тимчук (24 квітня)

Міністр енергетики України пропонує «Газпрому» звертатися до суду відносно «недобору» газу (24 квітня)

Міносвіти: студенти Донбасу не підтримують сепаратистів (24 квітня)

«Свобода» підтримує децентралізацію, але після очистки Донбасу від сепаратистів – Тягнибок (24 квітня)

Справу про загибель В’ячеслава Чорновола повернули на дорозслідування (24 квітня)

У «Межигір’ї» знайдено чорновики угоди між Тимошенко і Януковичем про розподіл влади до 2029 року (24 квітня)

Товарообіг України з Росією знизився на чверть (24 квітня)

Кабмін збільшив посадові оклади бюджетників (24 квітня)

Вибори президента України відбудуться «за будь-якої політичної погоди» - глава ЦВК (24 квітня)

У Києві проходить українсько-російський конгрес інтелігенції (24 квітня)

ЦВК пропонує провести замість всеукраїнського референдуму консультативне опитування (25 квітня)

ДП «Антонов» запропонувало надати Міноборони три військово-транспортні літаки підприємства для підвищення мобільності ЗСУ (25 квітня)

Кличка зареєстрували кандидатом у мери Києва (25 квітня)

Омельченка висунули кандидатом в мери Києва (25 квітня)

Середня зарплата в Україні зросла до 3244 грн (25 квітня)

ЦВК: введення НС на окремо взятій території не вплине на проведення виборів (25 квітня)

Мінсоцполітики заявляє, що пенсії і соцвиплати в східних регіонах виплачуються без затримок (25 квітня)

Юрій Луценко: щоб перемогти Путіна, слід провести вибори в один тур (25 квітня)

Бондаренка «Батьківщина» висунула кандидатом у мери Києва (26 квітня)

Голова КМДА: в будівлі КМДА перебувають лише ті активісти, які її ремонтують та охороняють (26 квітня)

Моніторинг здійснено в рамках програми Ради Європи «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY