detector.media
22.03.2019 10:28
Українці дивляться українське кіно, але не в кінотеатрах – опитування КМІС
Українці дивляться українське кіно, але не в кінотеатрах – опитування КМІС
Дві третини українців дивляться телесеріали, з них 49% найчастіше дивляться їх на українському ТБ.

Такими є результати всеукраїнського соціологічного опитування «Джерела інформації, медіаграмотність та російська пропаганда», проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у лютому 2019 року на замовлення ГО «Детектор Медіа», які були презентовані 21 березня.

«Ми знаємо, що в останні роки багато зроблено, щоб розвивалось українське кіновиробництво і виробництво серіалів. Ми про це знаємо як експерти, але й глядачі це помітили. Навіть ті, хто рідко дивиться телебачення, знають, що стало більше серіалів українського виробництва. І глядачі ці серіали оцінюють непогано», – каже Галина Петренко, директорка ГО «Детектор медіа».

Для близько половини респондентів важко оцінити сучасні українські серіали. Водночас, серед тих, хто все-таки може дати оцінку за різними критеріями, найкраще оцінюються такі характеристики, як цікавість історії (46% вважають, що сучасні українські серіали розповідають цікаві історії, проти 9%, які так не вважають), гра в першу чергу українських акторів (43% проти 9%), європейський рівень зйомки (38,5% проти 12%).

Менш упевнено, але все одно більше людей не погоджуються з такими негативними характеристиками, як те, що в них мало відомих цікавих акторів (29% не погоджуються з цим проти 21%, які погоджуються), що вони менш цікаві за європейські і американські серіали (28% проти 19%), що в них мало присутні російські актори – і це погано (26% проти 18%), що вони менш цікаві за російські серіали (32% проти 17%).

Як Ви оцінюєте сучасні серіали українського виробництва?

Третина респондентів (35%) пригадують, що вони протягом року подивилися принаймні один повнометражний художній фільм (або мультфільм) українського виробництва. Серед тих, хто дивився, переважна більшість (68%) робили це по телевізору.

«Більшість українців протягом останнього року подивились повнометражне кіно на телебаченні. Це означає, що підтримка і розвиток кіновиробництва переганяє підтримку і розвиток каналів дистрибуції – кінотеатрів і онлайн-платформ», – каже Галина Петренко.

Всеукраїнське соціологічне опитування проводилося Київським міжнародним інститутом соціології у лютому 2019 року на замовлення ГО «Детектор медіа» та за фінансової підтримки Міністерства іноземних справ Данії («Даніда»).

Всеукраїнське соціологічне опитування проводилося Київським міжнародним інститутом соціології у лютому 2019 року на замовлення ГО «Детектор медіа» та за фінансової підтримки Міністерства іноземних справ Данії («Даніда»). Аналогічне дослідження з подібним опитувальником проводилося на замовлення ГО «Детектор медіа» у лютому 2018 року.

Опитування проводилося методом особистих інтерв’ю з використанням планшетів у домогосподарствах проживання респондентів. Польовий етап дослідження тривав з 9 по 20 лютого 2019 року. Загалом у рамках дослідження було проведено 2042 інтерв’ю з респондентами, які проживають у 110 населених пунктах України.

Вибірка репрезентативна для дорослого населення, яке постійно проживає на території України, не проходить військову службу і не перебуває у в’язницях або медичних закладах (лікарнях, медичних інтернатах). До вибірки не включалися території, які тимчасово не контролюються владою України, – АР Крим, окремі райони Донецької і Луганської областей.

Статистична похибка не перевищує:

Переглянути дослідження можна тут.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY