detector.media
21.03.2019 14:28
Більше половини українців перестануть читати медіа, яке просуває ксенофобію та антидемократичні меседжі – опитування КМІС
Більше половини українців перестануть читати медіа, яке просуває ксенофобію та антидемократичні меседжі – опитування КМІС
Ксенофобія та антидемократичні меседжі, з одного боку, а з іншого – підтримка легалізації легких наркотиків і проституції, підтримка ЛГБТ-спільноти – це основні причини, чому українці можуть перестати споживати конкретний засіб масової інформації.

Про це свідчать результати всеукраїнського соціологічного опитування «Джерела інформації, медіаграмотність та російська пропаганда», проведеного Київським міжнародним інститутом соціології в лютому 2019 року на замовлення ГО «Детектор медіа», які були презентовані 21 березня.

Найменше респондентів готові продовжити користуватися ЗМІ, якщо вони просуватимуть антидемократичні меседжі (3,5% продовжать проти 73%, які перестануть) чи ксенофобські заяви (3% проти 70%), будуть виступати за легалізацію легких наркотиків, проституції (6% продовжать проти 76%, які перестануть) або на підтримку ЛГБТ-спільноти (6% проти 55%).

У випадку підтримки засобом масової інформації мігрантів 25% українців продовжать користуватися цим медіа, а 34% – перестануть; підтримки цензури – 22% проти 48%; підтримки обмеження доступу до російських ЗМІ і сайтів – 19% проти 50,5%.

При цьому 30% українців будуть обирати медіа передусім з огляду на якість контенту, а 28% – якщо медіа близьке їм за поглядами.

Всеукраїнське соціологічне опитування проводилося Київським міжнародним інститутом соціології у лютому 2019 року на замовлення ГО «Детектор медіа» та за фінансової підтримки Міністерства іноземних справ Данії («Даніда»). Аналогічне дослідження з подібним опитувальником проводилося на замовлення ГО «Детектор медіа» у лютому 2018 року.

Опитування проводилося методом особистих інтерв’ю з використанням планшетів у домогосподарствах проживання респондентів. Польовий етап дослідження тривав з 9 по 20 лютого 2019 року. Загалом у рамках дослідження було проведено 2042 інтерв’ю з респондентами, які проживають у 110 населених пунктах України.

Вибірка репрезентативна для дорослого населення, яке постійно проживає на території України, не проходить військову службу і не перебуває у в’язницях або медичних закладах (лікарнях, медичних інтернатах). До вибірки не включалися території, які тимчасово не контролюються владою України, – АР Крим, окремі райони Донецької і Луганської областей.

Статистична похибка не перевищує:

Переглянути повне дослідження можна тут.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY