detector.media
21.03.2019 14:22
До проукраїнських інтерпретацій подій найбільш схильні глядачі 5-го каналу, найменш схильні глядачі NewsOne – опитування КМІС
До проукраїнських інтерпретацій подій найбільш схильні глядачі 5-го каналу, найменш схильні глядачі NewsOne – опитування КМІС
У ситуації пояснення подій, які по-різному трактуються українським та російським медіапростором, простежуються певні кореляції з тим, яким телеканалам надає перевагу споживач медіаконтенту.

Про це свідчать результати всеукраїнського соціологічного опитування «Джерела інформації, медіаграмотність та російська пропаганда», проведеного Київським міжнародним інститутом соціології в лютому 2019 року на замовлення ГО «Детектор медіа», які були презентовані 21 березня.

Дослідження виявило тенденцію, що глядачі NewsOne менше поділяють проукраїнські інтерпретації подій, як і глядачі каналу «Інтер» (хоча це менш помітно, ніж у випадку NewsOne). Не дуже схильні приймати проукраїнські інтерпретації й шанувальники політичних ток-шоу «Пульс» («112 Україна») та «Український формат» (NewsOne). Найбільш поділяють проукраїнські інтерпретації глядачі 5-го каналу.

За останній рік з 52% до 48,5% зменшилася частка тих, хто вважає, що війну першими почали сепаратисти і Росія. Частка тих, хто вважає, що війну почала Україна, становить 17% (проти 15% у лютому 2018 року). При цьому, кожен третій українець (35%) «не може визначитися зі своєю думкою» щодо питання, хто першим почав війну.

Також за останній рік з 43% до 38% стало менше тих, хто вважає, що в Криму і «ДНР» / «ЛНР» переслідуються українськомовні громадяни і патріоти. Натомість, з 10% до 15,5% стало більше українців, які вважають, що в Україні переслідуються етнічні росіяни і російськомовні громадяни.

У випадку конфлікту в Керченській протоці 44% українців вважають, що російські прикордонники атакували українських моряків, а 19% вважають, що українські моряки провокували їх.

Щодо отримання Томосу, то 39% жителів України вважають, що це було необхідним і важливим кроком на шляху утвердження незалежності української держави. А 33% дотримуються думки, що отримання Томосу було помилкою і розсварило українців, які належать до різних конфесій.

Всеукраїнське соціологічне опитування проводилося Київським міжнародним інститутом соціології у лютому 2019 року на замовлення ГО «Детектор медіа» та за фінансової підтримки Міністерства іноземних справ Данії («Даніда»). Аналогічне дослідження з подібним опитувальником проводилося на замовлення ГО «Детектор медіа» у лютому 2018 року.

Опитування проводилося методом особистих інтерв’ю з використанням планшетів у домогосподарствах проживання респондентів. Польовий етап дослідження тривав з 9 по 20 лютого 2019 року. Загалом у рамках дослідження було проведено 2042 інтерв’ю з респондентами, які проживають у 110 населених пунктах України.

Вибірка репрезентативна для дорослого населення, яке постійно проживає на території України, не проходить військову службу і не перебуває у в’язницях або медичних закладах (лікарнях, медичних інтернатах). До вибірки не включалися території, які тимчасово не контролюються владою України, – АР Крим, окремі райони Донецької і Луганської областей.

Статистична похибка не перевищує:

Переглянути дослідження можна тут.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY