detector.media
21.03.2019 14:14
Українці все рідше дивляться телеканали – опитування КМІС на замовлення «Детектора медіа»
Українці все рідше дивляться телеканали – опитування КМІС на замовлення «Детектора медіа»
За рік, порівняно з опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології в лютому 2018 року, простежується тенденція до зниження популярності всіх українських телеканалів.

Такими є результати всеукраїнського соціологічного опитування «Джерела інформації, медіаграмотність та російська пропаганда», проведеного Київським міжнародним інститутом соціології в лютому 2019 року на замовлення ГО «Детектор Медіа», які були презентовані 21 березня.

Порівняно з лютим 2018 року знизилася популярність усіх топ-каналів, крім «України»: з 61% до 50% знизилася кількість тих, хто каже, що дивиться «1+1», з 48% до 34% – «Інтера», з 39% до 32,5% – ICTV, з 36% до 31% – СТБ.

При цьому, за даними опитування, топ-телеканалами України лишаються «1+1» (50% зараховують його до топ-5 телеканалів, які вони дивляться найчастіше), «Україна» (43%), «Інтер» (34%), ICTV (32,5%), СТБ (31%). Канал «112 Україна» назвали 16% респондентів, Новий канал – 15%, а інші – не більше 6% (у т.ч. NewsOne назвали 6%).

Частка людей, які довіряють каналу, нижча, ніж частка тих, хто взагалі дивиться телеканал. Ті ж топ-5 каналів мають найбільшу кількість тих, хто їм довіряє. Відносно найвищі показники має «1+1», якому довіряють 24% жителів України. Утім, рік тому йому довіряли 35%. Меншою мірою, але також є тенденції до зниження показників в «Інтера» та ICTV.

Всеукраїнське соціологічне опитування проводилося Київським міжнародним інститутом соціології у лютому 2019 року на замовлення ГО «Детектор медіа» та за фінансової підтримки Міністерства іноземних справ Данії («Даніда»). Аналогічне дослідження з подібним опитувальником проводилося на замовлення ГО «Детектор медіа» у лютому 2018 року.

Опитування проводилося методом особистих інтерв’ю з використанням планшетів у домогосподарствах проживання респондентів. Польовий етап дослідження тривав з 9 по 20 лютого 2019 року. Загалом у рамках дослідження було проведено 2042 інтерв’ю з респондентами, які проживають у 110 населених пунктах України.

Вибірка репрезентативна для дорослого населення, яке постійно проживає на території України, не проходить військову службу і не перебуває у в’язницях або медичних закладах (лікарнях, медичних інтернатах). До вибірки не включалися території, які тимчасово не контролюються владою України, – АР Крим, окремі райони Донецької і Луганської областей.

Статистична похибка не перевищує:

Переглянути дослідження можна тут.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY