detector.media
Гала Скляревська
20.03.2019 23:27
Охоронці Медведчука затримали журналістів «Наших грошей». «112» і NewsOne фіксували процес
Охоронці Медведчука затримали журналістів «Наших грошей». «112» і NewsOne фіксували процес
Журналистів проекту «Наши гроші» Марію Землянську, Максима Опанасенка й оператора Кирила Шапаря затримали під час зйомок на території київської місцевості Пуща-Водиця люди, які виявилися співробітниками охоронної фірми «Шторм», пов'язаної з Віктором Медведчуком.

Про інцидент повідомив у Фейсбуку журналіст «Наших грошей» Максим Опанасенко.

За його словами, щонайменше один з представників охоронної фірми був озброєним. Співробітники «Шторму» (на фото) викликали поліцію та вимагали затримати журналістів, хоча поліцейські не бачили причин для затримання, зауважив журналіст.

Пізніше на місце події приїхали знімальні групи телеканалів «112 Україна» та NewsOne, нібито, щоб зняти «затримання злочинців».

«Коротше, поїхали вдень відлітати коптером одну територію в Пущі. Стали десь в півкілометрі від Міністерського озера, тупо посеред лісу, відліталися, все ок.

Приїжджає чорний Мітсубіші. Цю машинку я вже бачив раніше, належить вона охоронній фірмі "Шторм" (яка раніше звалася "Сварог"). Фірма охороняє Медведчука. Звідти виходять четверо і висувають не вельми обгрунтувану підозру в тому, що ми а) знімали маєток Медведчука (нах здався, його хто тільки не "літав", не цікаво, відео десятки в мережі і так є) б) за їхньою інформацією на Медведчука готують напад і цілком може бути, що ми - найманці нападників.

Познайомилися. У одного дяді був пістолет, в іншого на поясі висів мисливський ніж. В нас був коптер і пауер-банк, тому аргументів ми мали суттєво менше. Дуже ввічливо дяді сповіщають, що викликали поліцію і нам всім варто їх почекати. Чекали близько години. Копи не сильно зрозуміли, що від них хочуть - ми просто хочемо піти, а "Штормисти" вимагають вилучити дрон і нас затримати. В процесі не дуже плідної дискусії поліцейські сказали, що ми можемо бути вільними.

До того моменту в ліс підтягнулося ще 4-5 "штормистів". Копи їдуть, ми йдемо через ліс до автобусної зупинки, десяток "штормистів" - за нами. На зупинці вже чекало кілька їхніх авто і ще 5-6 бійців. Які всі разом запропонували дочекатися їхнього юриста.

Ми спробували сісти в маршрутку, але чуваки просто нас покрутили, до півсмерті налякали маршрутчика і запропонували ще раз.

І ТУТ, С#КА СТАЛОСЯ НАЙКРУТІШЕ! На машині "Шторму" приїхали знімальна група "112". Журналістка Валерія нібито отримала важливу інформацію про затриманих злочинців і зреагувала на виклик.

Ще раз. На машині фірми охорони Медведчука приїхали журналісти 112-го. Я все, звісно, розумію. Але.

І коли здавалося, що вже нічого абсурднішого статися не може...ПРИЇХАЛА ЗНІМАЛЬНА ГРУПА НЬЮЗ-ВАН. З тими ж аргументами. Правда, дізнавшись, що ми з "Наших грошей" журналістка натягнула на лоба капюшон. Але кілька питань поставити намагалася.

Всі разом ми дочекалися юриста "Шторму". Який заявив, що нас затримав. І викликав слідчо-оперативну. В результаті на нас з'їхалося 4 екіпажі копів. Взяли пояснення. Взагалі не віддуплили як 3 журів могли загрожувати безпеці 15 озброєних "штормистів". І відпустили нас з миром.

Ще півтори години після цього "непаливні" штормисти ходили за нами.

А ще за годину я дізнався, що принаймні 112-й готує про це кіно:)

Тому варто зізнатися в усьому одразу: а) я передав в ефір вітання Медведчуку і зізнався в палкому коханні до нього б) запропонував журналісткам за 350 гривень (в мене більше не було в гаманці) переметнутися на нашу сторону, але вони не погодилися в) тролив нач.дира "Шторму" за дивовижне по-батькові Юзефович.

Чекаємо кіно. Побачите - скиньте лінк. Цікаво глянути на злочинців)

А якщо серйозно - це срака. На очах поліцейських нас крутила ватага озброєних ножами і пістолетами чуваків, лякаючи водія, мотали кілометри за нами. І найганебніше - це знімали "ручні журналісти". Фантастика.

В нас кілотонни відео і фото всього цього. Зараз трохи видихнемо і подумаємо, що з тим всім робити».

У коментарі «Детектору медіа» журналіст уточнив, що загалом їх утримували три з половиною години, з 13:30 до 17:00. Він також розповів, що юрист, який приїхав на місце, діяв на підставі угоди між охоронною фірмою «Шторм» і дружиною Віктора Медведчука Оксаною Марченко, документ він показав поліції та журналістам проекту «Наші гроши». 

Знімальні групи обох каналів («112 Україна» і NewsOne), що належать соратнику Медведчука Тарасу Козаку, знімали все спілкування журналістів з поліцією, охоронцями та юристом, доки журналісти проекту «Наші гроши» не поїхали. Журналістка каналу «112 Україна» Валерія Донченко розповіла, що знімальна група приїхала, щоби «зняти затримання поліцією злочинців на Міністерці». Журналістка NewsOne не представилася і не відповіла на запитання, навіщо знімальна група приїхала в Пущу-Водицю. У коментарях під дописом Максима Опанасенка у Фейсбуку кілька людей упізнали в дівчині на фото Дарину Білеру.

Максим Опанасенко додав, що поліцейські не перевіряли в охоронців право на зброю і не звернули уваги на те, що охоронці фактично утримують журналістів, а тому на місці писати заяву про порушення своїх прав вони не стали.

Проте журналістам відомі декілька прізвищ охоронців, і вони мають відеозапис усього інциденту, тож після консультацій з юристом проекту вони планують звернутися до поліції із заявою про перешкоджання професійній журналістській діяльності.

«Детектор медиа» звернеться по коментарі на канали «112 Україна» і NewsOne.

Нагадаємо, що фірма «Шторм» охороняла Оксану Марченко під час презентації проекту «Танці з зірками» в Національному художньому музеї. 

Фото: фейсбук-страница Максима Опанасенко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY