detector.media
22.10.2003 16:18
Київська незалежна медіа-профспілка почала видавати прес-карти для журналістів, www.profspilka.org.ua
Сьогодні, 22 жовтня, перші члени КНМП отримали прес-карти, які є рекомендацією цього професійного об’єднання журналістів для акредитації в органах влади. На прес-конференції з цього приводу голова медіа-профспілки Сергій Гузь повідомив умови отримання прес-карт, їхнє призначення та особливості запровадження цих документів.

Прес-карти стануть у пригоді, перш за все, фрілансерам та працівникам інтернет-видань, котрі подекуди мають труднощі з доступом до інформації на офіційних заходах. Відтепер кожен, хто стане власником прес-карти, отримає юридичний захист медіа-профспілки і зможе звернутися до цієї організації у разі виникнення проблем. Прес-карта є достатньою підставою для акредитації, оскільки вона була попередньо узгоджена з представницькими службами владних структур. Документ видається терміном на рік і має дублювання англійською мовою, тобто може слугувати посвідченням за кордоном.

Як повідомив голова КНМП, коли профспілка укладе угоду про колективне медичне страхування для журналістів і кожен член профорганізації отримає страховий поліс, його номер, а також номер телефону страхової компанії, буде занесено до прес-карти. Крім того, медіа-профспілка веде переговори з Міжнародною федерацією журналістів (IFJ) про надання українській прес-карті міжнародного статусу.

Щоб отримати прес-карту досить вступити до медіа-профспілки. Адже член профспілкової організації зобов’язується виконувати кодекс журналістської етики і керуватися у своїй роботі високими професійними стандартами. Іншими словами, виключення з профспілки тягне за собою і вилучення прес-карт.

З журналістами також спілкувалися члени Комітету профспілки - Наталя Лігачова та Данило Яневський. На думку пані Лігачової , ця акція профспілки важлива іще й тому, що допомагає журналістам вижити у сьогоденних реаліях, протистояти політичному тиску. Це саме той конкретний вияв журналістської солідарності, який допоможе працівникам мас-медіа відстоювати своє право працювати за високими професійними стандартами. І справа профспілки захистити це право.

Данило Яневський відзначив, що хоча видача прес-карт – маленьке явище у масштабах всієї країни, проте їх отримають люди, які не погоджуються з правилами, які висуває їм життя, а хочуть жити за своїми власними законами.

Детальнішу інформацію про прес-карти, а також про проекти КНМП для журналістів можна дізнатися на веб-сторінці профспілки www.profspilka.org.ua.

Прес-конференція відбулася за підтримки міжнародного фонду „Відродження”.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY