detector.media
15.03.2019 16:39
Docudays UA – 2019 оголосив правозахисну програму
Docudays UA – 2019  оголосив правозахисну програму
XVI Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини DocudaysUА пройде в Києві 22-30 березня.

Про це повідомляє прес-служба фестивалю. 

Цьогорічна правозахисна програма Rights now найбільша за кількістю подій за всю історію фестивалю – у програмі зібрано понад 40 заходів (дискусій, тренінгів, майстер-класів тощо).

Нагадаємо, що тема цьогорічного Docudays UA - права людини в цифрову добу та безпека Інтернету.

У межах правозахисної програми Rights now буде показано 4 короткометражні документальні стрічки, створені переможцями конкурсу «Civil pitch: фільми громадської активності». Показ відбудеться 23 березня о 17:00 в залі «Кіноман» кінотеатру «Жовтень». Також буде організовано відкриті обговорення цих фільмів.

У спеціальній програмі «Зміни це! Лабораторія впливу для активістів та документалістів» три хедлайнери імпакт-дистрибуції з США та Британії проведуть воркшопи, на яких розкажуть і покажуть, як створюються найпопулярніші кампанії впливу у світі, і як, за допомогою цих кампаній, досягаються позитивні зміни в суспільстві.

Окрема серія подій правозахисної секції присвячена цифровим правам користувачів. 23 березня в просторі Izone відбудеться низка лекцій на цю тему. Зокрема:

12:00 - під час лекції «Цифрові права – путівник для користувачів інтернету» слухачам запропонують уявити, як могла виглядати б Загальна декларація цифрових прав і свобод людини-2019.

13:30 – аспірант Університету Бокконі Олег Солдатов прочитає лекцію «Вираження поглядів онлайн: мандрівка правозахисників кролячою норою» і розкаже про практику Європейського суду щодо порушень прав людини в Інтернеті. 

15:00 – відбудеться дискусія «Основні виклики для реалізації цифрових прав в Україні», де на конкретних українських прикладах останніх років експерти розкажуть, як формується список сайтів, рекомендованих до блокування, за які висловлювання в інтернеті можна отримати вирок суду, а також що таке «чорні коробочки» СБУ?

Також 24 березня о 12:30 пройде лекція «Політика проти здорового глузду: хіт-парад найгірших ідей з регулювання Інтернету», яку проведе Вадим Гудима, експерт та дослідник Лабораторії цифрової безпеки. 

У рамках фетстивалю буде організовано виставки. Так, 23 березня в Izone відкриється виставка-інсталяція «Валізи правозахисників». Експозиція об’єднає речі правозахисників із Донбасу, Криму, Харкова, а також Азербайджану та Білорусі, яким довелося втікати з дому чи сидіти у в’язниці. Ще одна виставка «Дванадцять історій свавільно засуджених довічно» працюватиме відбуватиметься протягом 24 березня і розповість 12 історій засуджених на довічне ув'язнення людей, чия вина не доведена. Ці історії невтомно збирає Харківська правозахисна група. 

Окремі теми правозахиснї програми – кампанія за звільнення в'язнів Кремля, порушення прав людини в Криму, війна на Донбасі. Працюватиме VR кінотеатр, у якому демонструватимуться уривки із майбутнього фільму у форматі 3D – «Заручники війни». Представники української правозахисної організації Truth Hounds розкажуть, як фіксували воєнні злочини та як проводилася робота біля лінії фронту на Донбасі - 26 березня о 14:00 на лекції «Пошук істини в епоху постправди: серія інтерактив-семінарів».

У кав’ярні кінотеатру «Жовтень» відбуватимуться традиційні зустрічі у форматі «Кава з правозахисниками». Експерти обговорять, чи можливо правозахисникам зберегти анонімність в Інтернеті; хто збирає, хто продає, а хто купує персональні дані; чому більшість депутатів ВРУ не хочуть ратифікувати Стамбульську конвенцію та визнати прояви домашнього насильства кримінальним злочином.

Зокрема, 25 березня відбудеться лекція журналіста, фахівця з цифрових медіа Андрієм Бродецьким, організована громадською організацією «Детектор медіа». 

Також протягом усього фестивалю працюватиме «Жива бібліотека», де кожен охочий може обрати людину-«книгу» з цікавим життєвим досвідом і поставити їй різні питання.

Вхід на усі події правозахисної програми вільний. Вони будуть проходити в креативному просторі Izone (вул. Набережно-Лугова, 8) та в кафе кінотеатру «Жовтень».

Детальніше –  на офіційному сайті фестивалю.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY