detector.media
Марія Ряпулова
14.03.2019 15:30
Львівські видання зганьбили учасницю протестів стоматологів
Львівські видання зганьбили учасницю протестів стоматологів
Висвітлюючи протест лікарів, журналісти опублікували відео з камер спостереження у львівській мерії, на якому жінка справляє малу нужду, а також вказали її ім’я, прізвище та посаду.

12 березня львівське видання Zaxid.net опублікувало матеріал під назвою «Львівська лікарка справила нужду у графин зі столу президії міськради», посилаючись на матеріал російськомовного видання «Без табу», яке оприлюднило відео інциденту з камер спостереження в міськраді.

Мова йде про протест працівників комунальних стоматологічних поліклінік, які в ніч з 6 на 7 березня залишилися у великій сесійній залі Львівської міськради, оскільки вимагали, щоб було розглянуто питання про виплату їм заборгованої заробітної плати та переведення клінік у статус комунальних підприємств. У порядок денний питання винесено не було, а лікарям пообіцяли, що наступного дня до сесійної зали їх не пустять – тож вони залишилися на ніч у міськраді на знак протесту. І після цього в мережі з’явилося відео з камер спостереження, на якому зафіксовано одну з учасниць протесту в доволі пікантній ситуації.

Матеріали, присвячені цій історії опублікували в тому числі такі видання як Politeka, Vgorode.ua, «Конкурент», «Львівські», «Варіанти», Іnfofakt, «Форпост» й інші львівські медіа. Новина про інцидент з’явилася і на сайті Оbozrevatel.

Видання не просто вважали за необхідне висвітлити таку ситуацію, а ще й, порушивши етичні журналістські норми, вказали в матеріалах ім’я, прізвище та посаду людини, зафіксованої на відео. При цьому видання не попіклувалися про те, щоб у матеріалі були коментарі лікарів, які перебували тієї ночі в сесійній залі міськради і могли б пояснити, чи було надано їм доступ до вбиральні. Натомість, у виданні Zaxid.net, наприклад, яке підхопило новину про інцидент одним з найперших, процитували керівницю прес-служби міськради Христину Процак, яка запевнила, що туалети в ратуші на ніч не закривають.

Виданню «Львівська мануфактура новин» вдалося взяти коментар в працівника 3-ї стоматологічної поліклініки Юрія Казмірчука, який був серед протестувальників. «Муніципали провокували нас весь час, – пояснив події тієї доби лікар. – Спочатку, коли стало погано одній із жінок, вимкнули світло у великій залі. Ми самі надавали їй допомогу. Тільки з приїздом поліції світло включили. Потім попередили нас, що в туалет пускати не будуть. Або як впустять, то звідти вже не випустять. Під супроводом поліціянтів ходили до вбиральні. А потім поліція поїхала. До туалету був вихід тільки через малу сесійну залу. Але нам сказали, що там зачинено, ключів ніхто не має. У людей просто не було іншого виходу. Повірте, я особисто знаю жінку, яка на відео, вона надто інтелігентна і вихована. Просто в такі рамки ввели нас муніципали».

Опоненти мера Львова вже намагаються ініціювати флешмоб у соцмережах, засуджуючи дії співробітників міськради, які злили відео з камер спостереження, та медіа, які його поширили.

У виданні Zaxid.net обурення громадськості щодо порушення журналістської етики в матеріалі на сайті, очевидно, не розуміють. Один з редакторів видання Ярослав Іваночко на його сторінці у Твіттері вдався до жарту: «Короткий висновок нинішнього дня: Сцяти в графин в публічному місці можна, а писати про це новину – ні».

Радіостанція «Люкс ФМ» теж висвітлила цю новину з усіма деталями, на що звернув увагу керівник Центру моніторингу та аналітики ГО «Детектор медіа» Отар Довженко.

До речі, радіостанція, інтернет-видання Zaxid.net і сайт «Без табу», який злив відео з камер спостереження, входять до одного медіахолдингу ТРК «Люкс», який належить дружині мера Львова Катерині Кіт-Садовій. У цій ситуації це може бути важливим нюансом, оскільки стоматологи, які вдалися до протесту, висували претензії й до самого мера міста. На цю деталь звернула увагу в тому числі членкиня Комісії з журналістської етики Оксана Романюк, яка назвала цей випадок «ганьбою для всього [журналістського] цеху».

Членкиня комісії журналістської етики Світлана Остапа вбачає в ситуації крім морального аспекту ще й порушення статті 10 Кодексу журналістської етики про збалансованість (у матеріалі немає коментарів самих учасників протестів у міськраді).

«Детектор медіа» звернувся по коментар до головного редактора видання Олега Ониська. «Мені не здається, що матеріал є втручанням у приватне життя людини, — прокоментував ситуацію головред. — Адже це була публічна акція в публічному місці. Чому ми вказали ім’я та прізвище — тому що це публічна особа. Ви ж зараз не будете в матеріалі вказувати, що поспілкувалися з одним з редакторів одного з видань... Ні, ви називатимете моє ім’я та посаду — бо ж такі вимоги до публікацій».

На питання про те, чому в матеріалі не було подано коментарів від учасників акції у міськраді, які б з іншого боку пояснювали, чому лікарка була змушена чинити саме так, головний редактор видання відзначив, що журналісти не тільки звернулися по коментар до прес-служби міськради, а й самостійно перевірили туалети в ратуші, адже розуміли, що така ситуація дійсно могла б бути, якби доступ до цих приміщень було обмежено. За інформацією колег Олега Ониська, вбиральні у міськраді неможливо закрити ззовні, тож доступ до них, на думку журналістів, однозначно був. Крім того, за словами головного редактора Zaxid.net, його колеги звернулися до міськради не тільки за коментарем, а й за доказами того, що доступ до вбиральні учасникам протесту ніхто не обмежував. Наразі, як зазначив Олег Онисько, прес-служба шукає докази, і, якщо вони будуть знайдені, матеріал про це з’явиться на сайті.

«А що, всі новини зараз несуть інформаційну цінність? – відреагував головний редактор Zaxid.net на питання щодо інформаційної цінності матеріалу про нічний інцидент. – Я цілком розумію неприємність цієї ситуації, при чому для всіх сторін, і для медіа в тому числі. Ми просто проінформували про випадок, який мав місце, достатньо курйозний випадок. І зробили це з належною етичністю, як мені здається. Ми не давали на сайті відео, як це зробили на інших ресурсах, тільки подали інформацію. Те, що це неприємна новина – то дійсно так. Але новини – це не завжди приємно».

Фото: соцмережі

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY