detector.media
13.03.2019 19:00
Експертиза виявила розбіжності між інформацією «Наших грошей» та вмістом телефонів фігурантів справи - Луценко
Експертиза виявила розбіжності між інформацією «Наших грошей» та вмістом телефонів фігурантів справи - Луценко
За словами генерального прокурора України Юрія Луценка, експертний аналіз інформації, яка є на телефонах фігурантів справи щодо розкрадання в оборонній сфері, показав розбіжності із журналістським розслідуванням проекту Деніса Бігуса «Наші гроші».

Про це Луценко заявив під час засідання тимчасової слідчої комісії щодо розкрадань у війську, передає ZIK.

«Я не вповноважений зараз проводити аналіз змісту того, чого немає на дисках, а є у Бігуса, але лише зазначу побіжно, що прокурори зазначають про те, що показані журналістом розмови між [Віталієм] Жуковим і керівником концерну "Укроборонпром" Павлом Букіним в телефонах не виявлено. Усе це має стати предметом роботи ДБР, адже тільки вони мають допуск до оригінальних носіїв інформації», - сказав він.

Генпрокурор зазначив, що екпертизу трьох телефонів і одного диску, який був за допомогою спеціалістів МВС скачаний з цих телефонів, на предмет непідробності листування провів Київський науково-дослідний інститут судових експертиз Міністерства юстиції за поданням ГПУ.

«Експертиза встановила, що інформація, скачана із трьох телефонів у середині 2017 року на диск, не була монтованою і до неї не було жодного стороннього втручання. Це означає, що тепер ця інформація може стати предметом слідства НАБУ, якщо Агентство, зрештою, захоче почати це слідство по своїй підслідності про розкрадання коштів або зловживання посадовими обов’язками. А також предметом слідства для ДБР щодо ймовірних корупційних дій будь-яких правоохоронців – із ГПУ, НАБУ, ДФС та інших», - додав Луценко.

Як писав «Детектор медіа», 25 лютого було оприлюднено дві перші серіїрозслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» проекту Дениса Бігуса «Наші гроші». Авторка матеріалу – журналістка Леся Іванова. Розслідування - про суми «відкатів» і схеми розкрадання мільйонів в оборонній сфері. За даними журналістів, безпосереднім учасником цих схем був син заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського - Ігор Гладковський.

26 лютого президент України Петро Порошенко закликав правоохоронні органи перевірити інформацію, викладену в програмі «Наші гроші», щодо корупції в оборонному секторі держави, та підтримав відсторонення першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського на час проведення розслідування.

Син Олега Гладковського. Ігор Гладковський, сказав, що подаватиме на журналістів до суду. У державному концерні «Укроборонпром» заявили, що журналісти «здійснили маніпулятивний виклад окремих розрізнених даних і не вказали джерел її отримання інформації».

За повідомленням РНБО, Олег Гладковський звернувся до НАБУ та ГПУ з проханням перевірити викладену в розслідуванні інформацію. На час розслідування його повноваження першого заступника секретаря РНБО будуть призупинені.

27 лютого Національне антикорупційне бюро України повідомило, що детективи бюро внесли відомості до ЄРДР і розпочали досудове розслідування за частиною викладених журналістами програми «Наші гроші» фактів про корупцію в оборонному секторі держави. 

4 березня Президент України Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони.

Увечері 4 березня в ефір вийшла наступна частина розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)». Ігор Гладковський у відповідь «Нашим грошам» запустив фейсбук-проект «Ваші гроші»

5 березня стало відомо, що Ігор Гладковський подав до суду на керівника програми «Наші гроші» Дениса Бігуса та журналістку-розслідувачку Лесю Іванову.

6 березня Петро Порошенко анонсував міжнародний аудит «Укроборонпрому» як наслідок розслідування програми «Наші гроші». 

10 березня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що генінспекція за допомогою поліграфа шукає, хто злив журналістам інформацію про «Укроборонпром».

11 березня вийшла четверта серія розслідування, в якій журналісти розповіли, що організатори корупційної схеми давали хабарі представникам правоохоронних органів, зокрема ГПУ, СБУ, ДФСУ та НАБУ, аби ті не проводили досудові розслідування та не притягували вказаних осіб до відповідальності за незаконні дії. 

Речниця ГПУ Лариса Сарган після виходу серії в ефір заперечила інформацію про хабарі та затягування справи. 

12 березня Рада громадського контролю (РГК) при НАБУ закликала директора НАБУ Артема Ситника відсторонити працівників, які фігурують у розслідуванні. Він, у свою чергу, записав відеозвернення, в якому заявив про неточності в інформації журналістів. Згодом на сайті НАБУ з'явилося роз'яснення ситуації, в якому сказано, що звинувачення журналістів на адресу Нацбюро є безпідставними, також було оприлюднено листування з «Укроборонпромом» та журналісткою «Наших грошей».

Ще до виходу розслідування, 22 лютого, Денис Бігус заявляв, що за офісом редакції стежать невідомі особи, він пов’язував це з анонсованим раніше сюжетом журналістки Лесі Іванової про корупцію в оборонній сфері України. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY