detector.media
07.03.2019 19:45
92% згадок про жінок в українських онлайн-ЗМІ стосуються політики, криміналу та шоу-бізу - дослідження ІМІ
92% згадок про жінок в українських онлайн-ЗМІ стосуються політики, криміналу та шоу-бізу - дослідження ІМІ
Решта 8% припало на згадки про жінок у матеріалах про освіту, економіку, спорт, здоров`я.

Про це йдеться в дослідженні ГО «Інститут масової інформації», проведеному в лютому 2019 року*.

Так, за підсумками моніторингу, жінки-героїні присутні в онлайн-новинах майже в втричі менше, ніж чоловіки, – в середньому у 28% матеріалів. 37% матеріалів, у яких згадувалися жінки, стосувалися політичної тематики. При цьому експертки коментували лише кожен четвертий матеріал – 24%.

Найчастіше в моніторинговий період згадувалися політикині – кандидатка в президенти Юлія Тимошенко та народна депутатка Світлана Заліщук.

У новинах шоу-бізу та кіно на згадки про жінок припало також 37%. Популярними були згадки про учасниць українського нацвідбору «Євробачення 2019» – Maruv та Anna-Maria, а також Світлану Лободу та Ольгу Полякову, представницю російського шоу-бізу Анастасію Волочкову.

18% згадок про жінок стосувалися новин криміналу, найчастіше в новинах ішлося про загиблу Катерину Гандзюк. Окрім того, жінки як героїні теми криміналу згадувались у матеріалах про смертельні ДТП та як родички загиблих.

Решта 8% припало на згадки про жінок у матеріалах про освіту, економіку, спорт, здоров`я.

Як експертки в онлайн-ЗМІ найчастіше траплялися прес-секретарки (31%), зокрема речниця МЗС Катерина Зеленко та речниця Білого дому Сара Сандерс. На другому місці – експертки з тематики шоу-бізнесу - 19%. Переважно це були коментарі членкині правління НСТУ Олександри Кольцової з приводу нацвідбору на «Євробачення 2019».

У 10% випадків експертками виступали правозахисниці або йшлося про тему правозахисту. В цьому контексті найчастіше траплялися згадки про народну депутатку Ірину Геращенко, директорку ІМІ Оксану Романюк та комісарку ООН з прав людини Мішель Бачелет.

Експертками з політичних питань найчастіше виступали жінки-іноземки (9%), подібна ж ситуація склалася з матеріалами на економічну тематику (8%), де також часто згадувалися жінки.

*Дослідження проводилося в наступних ЗМІ: «Обозреватель», «Знай.юа», «Страна», 24-й канал, «Гордон», «Українська правда», «Новое время», Укрінформ, «Сегодня», ТСН, «Ліга». Вибірка становила 1100 новин (по 100 новин з кожного досліджуваного ЗМІ, взятих одночасно, у лютому 2019 року). З методологією дослідження можна ознайомитися за посиланням. З повним дослідженням можна ознайомитися тут.

Дослідження проводилось за підтримки американського проекту USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

На фото: Світлана Заліщук (портал slovoidilo.ua) 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY