detector.media
Олексій Мазур
09.10.2014 13:33
Іскандер Хісамов: "Целью этих людей не является страх, потому что они знают, что Украину застращать нельзя. Они просто воюют"
Вчора знову дзвонив на радіо "Вєсті".

Вчора знову дзвонив на радіо "Вєсті". В "Точке зрения" у Юлії Литвиненко гостював політичний журналіст, постійний експерт радостанції, громадянин РФ Іскандер Хісамов. Щойно розпочалася програма, ведуча взялася обсипати його комліментами, як своїми, так і тими, що надіслали слухачі. Але телефонував я не з цього приводу (цитати зі стенограми передачі на сайті радіостанції):

"Юлия ЛИТВИНЕНКО, ведущая: Откуда вы звоните? Добрый день

Слушатель: Доброго дня, Олексій, Дніпропетровськ. Іскандер Хісамов, коли приходить до вашої студії, завжди заперечує, що ДНР і ЛНР є терористами. Тоді в мене таке запитання. Нещодавно стало відомо, що в Краматорську знайдено труп молодої людини, голкіпера місцевої футбольної команди. Так от у мене запитання, хто, на думку Іскандера Хісамова, його вбив? Як можна назвати цих людей - ополченцями? А може це "вежливые люди" і їх потрібно за це шанувати, як їх шанує Іскандер Хісамов? За те, що вони катують, вбивають, викрадають.

Искандер ХИСАМОВ, писатель, публицист, директор аналитического центра "Экспертный совет": Это очень правильно подмечено, действительно, я считаю это большой ошибкой - называть тех людей, которые там находятся, террористами, потому что это не корректный термин. Определение неправильное, которое нас сбивает с толку. Что такое террорист? Террорист - это человек или группа людей, главным оружием которых является страх, и целью их является страх. Они действуют, как правило, исподтишка, громко, взрывая там чего-то, захваты людей, заложников, с целью внушить страх, деморализовать противника и заставить его принять свои условия. Целью этих людей не является страх, потому что они знают, что Украину застращать нельзя. Они просто воюют. Это повстанцы, негодяи, душегубы и так далее, но не террористы. Вот просто мятежники, сепаратисты, что угодно можно сказать. Что касается второго пункта, что эти люди ужасные вещи совершают и вот сейчас находятся какие-то доказательства того, что они зверствовали. Я вот ни секунды не сомневаюсь, да, зверствовали. В какую войну обходится без зверств? Кстати, эти деенеровцы тоже предъявляют какие-то массовые захоронения и обвиняют в этих зверствах украинских силовиков. Я не считаю это ни правдой, ни ложью, но просто знаю, что когда ведется такая ожесточенная война, тогда зверства со всех сторон неизбежны. И вот это еще одна важнейшая причина, по которой надо остановить вот это оскотинивание, озверение. Это, в принципе, все можно остановить, можно решать политическими и прочими методами, о чем можно долго говорить".

Ще раз: "Террорист - это человек или группа людей, главным оружием которых является страх, и целью их является страх. Они действуют, как правило, исподтишка, громко, взрывая там чего-то, захваты людей, заложников, с целью внушить страх, деморализовать противника и заставить его принять свои условия" - а що, все це не про мерзоту з"днр"/"лнр"?

А як вам фраза про те, що їхньою метою не є залякування, оскільки вони знають, що Україну не залякати? Вони, за словами Хісамова, "просто воюють". Просто стріляють, просто вбивають, просто підривають, просто викрадають, просто катують. А раз "просто", то значить вони хто завгодно, тільки не терористи. І це говорить притомна людина - політичний аналітик, експерт, публіцист?

А щодо "зверств украинских силовиков", то порекомендував би Хісамову менше російське телебаченння дивитись. А то ще розіп'яті на центральній площі Слов'янська хлопчики маритися будуть.

З Хісамовим я згоден лише в одному: "надо остановить вот это оскотинивание, озверение". От нехай і розпочинає з себе.

Ця передача виявилася примітною ще й тим, що Юлія Литвиненко в розмові з випадковою слухачкою з Дніпропетровська не сіло не впало поцікавилася, чи не чула та щось про знайдений в громадському транспорті міста вибуховий пристрій:

"Слушатель: Здравствуйте, меня зовут Татьяна, я из города Днепропетровска. Сейчас идет противостояние между Порошенко и Коломойским. При этом Коломойский поддерживает Яценюка. Верит ли Искандер в эту информацию, и к чему это может привести?

Юлия ЛИТВИНЕНКО, ведущая: Татьяна, вот Искандер пока даст вам ответ, я хотела спросить, сообщение было о том, что сегодня в Днепропетровске в пассажирском автобусе было обнаружено взрывное устройство. Есть у вас информация? Все ли спокойно у вас в городе?

Слушатель: Я с учебы еду, поэтому такой информации не слышала, пока все спокойно.

Юлия ЛИТВИНЕНКО, ведущая: Ну и слава Богу".

Тобто, замість того, аби подавати перевірену інформацію з достовірних і компетнетних джерел, ведуча-журналіст запитує про неї в прямому ефірі в першої ліпшої слухачки. Литвиненко запитала про вибухівку в громадському транспорті так легко і просто, ніби вона поцікавилася, яка в Дніпропетровську зараз погода.

А про сайт МВС Юлія Литвиненко нічого не чула? Не знає, що в них є прес-служба? Якби зайшла сюди, то прочитала б:

"На Дніпропетровщині у рейсовому автобусі виявлено 4 гранати

Автобус їхав по маршруту Петропавлівка-Дніпропетровськ. На блокпосту при в'їзді в Павлоград з боку Донецька автобус зупинили для огляду. Під час перевірки в багажному відсіку автобуса виявили і вилучили поліетиленову сумку, в якій знаходилися продукти харчування і дві картонні коробки. У них були виявили три гранати Ф-1 та одну гранату РГД-5 із запалами до них", – йдеться у повідомленні.

 

Як пояснив водій автобуса, зазначену сумку йому передав невідомий чоловік на автостанції смт. Петропавлівка, який сказав, що вантаж забере хлопець на автостанції у Дніпропетровську та Павлограді.

 

Зараз за цим фактом вирішують питання про внесення відомостей з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), яке карається позбавленням волі на строк від 3-х до 7 років".

Але при чому тут слухачка Тетяна і що Юлія Литвиненко хотіла від неї дпочути? Одне діло розпитувати про загальновідомі події, цікавитися ставленням до них. Інша - дізнаватися в слухача специфічну, оперативну інформацію, бути в курсі якої зовсім не обов'язково кожному дніпропетровському додзвонювачу. А так, як про цей інцидент згадала в ефірі Литвиненко - без подробиць і фіналу історії - і недоречно, і взагалі чортзна як.

Читай також:

"Посібникам терористів з "днр"/"лнр" не має бути місця в українському ефірі!"

"Ведуча радіо "Вести" Юлія Литвиненко не знає, хто "свій", а хто "чужий" на буремному сході України"

"Якби серед журналістів проводився конкурс найбезглуздіших запитань, то Юлія Литвиненко мала б всі шанси на перемогу"

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY