detector.media
Олексій Мазур
23.07.2014 12:22
Матвій Ганапольський порівняв організаторів Львівського форуму видавців з… нацистами
Таку аналогію зірковий ведучий радіо «Вєсті» застосував через передбачене на Форумі маркування російської книги.

Таку аналогію зірковий ведучий радіо «Вєсті» застосував через передбачене на Форумі, що має відбутися у вересні, маркування російської книги, яке б вказувало на країну-виробника друкованої продукції. Він використав це порівняння під час інтерактивного спілкування зі слухачами  в  передачі «На пике событий», що йшла в ефірі у понеділок, 21 липня з 17:00 до 18:00.

Ганапольський, зачитуючи заяву організаторів (починаючи з 37 хв. 40 сек.): «...Здесь написано так: «Украинские книготорговые компании будут предупреждены о неуместности продажи книг российского происхождения в нынешних условиях. В случае, если украинские издания привезут на Форум книги, изданные в России, они должны быть промаркированы».  То есть, на них будет стоять марка - «Сделано в России». Вот как, знаете, как в этих самых, в гетто ставили шестиконечную звезду и писали: «jude» - «евреи». Вот так и на книжках будет написано - «русские».

Слухач: «Ну если так, то, конечно, я против».

Це ж треба було додуматися порівняти «страждання» російської книги через позначку «Сделано в России» з муками і горем нещасних в'язнів єврейського гетто.

Ухвалою Львівської міськради від 10 липня 2014 року справді запроваджується маркування ВСІХ російських товарів (не лише книжок). В тому числі для того, щоби ті, хто не бажає їх купувати, часом не помилилися. А то в штрих-коді виробника, приміром, може і не бути «46», а товар таки з Росії. Саме на цю ухвалу і посилається  Форум видавців: «Якщо вони (книготорговельні компанії) все-таки вирішать торгувати, то будуть зобов'язані маркувати книжки згідно з ухвалою Львівської міської ради від 10 липня 2014 р. Наліпки для маркування забезпечить ГО «Форум видавців», що також контролюватиме дотримання вимог ухвали».

Якби росіяни не анексували Крим, якби не лізли на Донбас маркованими російськими прапорами танками й «Градами», не вбивали б наших солдатів і цивільне населення, не вспорювали животи за українську символіку та прихильність Єдиній Україні, не викрадали б і не катували  українських патріотів, не грозили б щодня повномасштабним вторгненням в Україну, не збивали б малайзійський «Боїнг», то, звісно, нічого цього не було б. Жили б в мирі і злагоді, як добрі сусіди. По-людськи. Але ж наші «брати» самі маркувалися як агресори, окупанти, вбивці, кати, україноненависники. То невже за все це українці не в праві  відплатити ігноруванням російської продукції, відповідним чином виокремивши її серед іншої? Щоби не оплачувати своїми грошима власну ж смерть. Росіяни не соромляться вбивати нас під російським прапором, то в чому ж крамола з нашого боку - позначити їхню продукцію триколором?

Якщо, незважаючи на усе це, Ганапольский вважає, що наведене ним порівняння коректне і не образливе для українців, то дуже шкода. Велике «спасибі» метру радійної справи, який не оминає нагоди нагадати слухачам, що він вже 25 років в ефірі! А віднедавна працює тут, в Україні. І на нашій же землі порівнює нас з нацистами. Бо хто ж чіпляв ці зірки Давида, як не вони. Якби це був кісєльов на «Росії 24» чи який-небудь ще гебельсьонок на LIFE NEWS, то все було б зрозуміло. Але щоби в росіянина вистачило розуму і совісті казати так про українців в Україні...

До речі, за кількістю праведників, які, ризикуючи життям, переховували в себе євреїв від фашистів - Україна четверта в світі. Це так, між іншим... І на офіційному рівні Україна визнає Голокост геноцидом, а от Ізраїль наш Голодомор, на жаль, ну ніяк. Про Росію, громадянство якої має Ганапольский, годі й казати.

А ще ж Матвій Юрійович сам зі Львова. Там народився і до школи ходив. Оце так "привітав" рідне місто...

"Олександра Коваль, президент ГО «Форум видавців»: «Я запрошую на 21-ий Форум видавців у Львові. Ми всі сподіваємося, що ситуація буде настільки стабільною, щоб він відбувся. Але і в цьому випадку його проведення буде найскладнішим з усіх попередніх років. Тому я закликаю прийти і купити українські книжки. Це допоможе українським видавцям і Форумові продовжувати свою діяльність. Одночасно я прошу утриматися від псування російських книжок та агресивності щодо їх продавців. Прошу бути особливо пильними, уникати провокацій і припиняти провокаційні дії, які можуть бути вчиненими з метою дискредитації нашого Форуму і мешканців Львова. Бути чи не бути українській книжці залежить від того, чи ми купуватимемо і читатимемо більше. Бути чи не бути Україні – залежить від нашої солідарності і самовідданості. Ми переможемо».

«Ми хочемо, щоб українці зрозуміли: книга – це також товар, – пояснює позицію бойкотувальників координатор Економічного бойкотного руху Олег Радик. – Зараз, коли російська зброя вбиває українців та руйнує міста на Донбасі, купувати російські товари означає опосередковано фінансувати терористів». Бойкотний рух закликає українців до завершення збройної агресії та окупації Криму утриматись від купівлі будь-яких російських товарів, натомість купувати українське, підтримуючи вітчизняну економіку» - з сайту Форуму видавців.

Фото: Вголос

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY