detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
22.02.2019 11:10
За журналістами «Схем» стежать охоронці Ахметова – Михайло Ткач (ДОПОВНЕНО)
За журналістами «Схем» стежать охоронці Ахметова – Михайло Ткач (ДОПОВНЕНО)
Журналіст програми «Схеми» (проект «Радіо Свободи») Михайло Ткач повідомив, що протягом останніх декількох місяців за знімальною групою «Схем» відбувається регулярне стеження автівками ТОВ «Дельта-Донбас», кінцевим бенефіціарним власником якої є Рінат Ахметов. Редакція звертатиметься до поліції

Про стеження написав у своєму матеріалі Михайло Ткач. Він стверджує, що одні й ті ж автомобілі супроводжують редакційну машину в урядових кварталах столиці, біля Адміністрації президента, за містом. Редакція переконана, що такі дії спрямовані на перешкоджання журналістській діяльності.

«"Схеми" надають цьому факту розголосу, бо, по-перше, справжні наміри цих людей невідомі, а по-друге, журналісти сподіваються, що після цього тиск припиниться і вони надалі зможуть безперешкодно виконувати свої професійні обов’язки, зокрема, досліджуючи зв'язки самого Ахметова з українськими високопосадовцями», – йдеться у матеріалі Ткача.

За його словами, останній раз стеження за знімальною групою «Схем» було 9 лютого 2019 року на Обухівській трасі: «Того дня "Схеми" знову проїжджали повз будинок Ахметова у Плютах і повернулись у місто, де біля Адміністрації президента побачили вже знайому автівку супроводу кортежу найбагатшого українця», –пише журналіст.

Ткач стверджує, що автівки, які за ними стежили, належать компанії ТОВ «Дельта-Донбас», кінцевим бенефіціарним власником якої є Рінат Ахметов.

Медіаюрист Тарас Шевченко називає це перешкоджанням журналістам.

«Тут потенційно є ознака перешкоджання журналістській діяльності, – зауважує пан Шевченко. – Коли журналістська група робить свою роботу і веде журналістське розслідування або ж знімає, таке постійне стеження може бути формою морального психологічного впливу для того щоб перешкодити відзняти певний матеріал».

Медіаюристка Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова вважає це тиском на журналістів.

«Це спостереження не тільки біля будинку Ахметова чи біля офісу цієї особи, а в різних місцях, може говорити про тиск на журналіста, тобто здійснення певного впливу, – сказала вона. – Можна написати заяву відповідно до частини другої статті 171 Кримінального кодексу України, яка передбачає саме вплив на роботу журналіста з метою перешкоджання його професійній діяльності».

Ткач повідомляє, що редакція звернулася до прес-служби Ріната Ахметова: «До ефіру там так і не відповіли, з чим пов'язано стеження охоронцями олігарха за журналістами», – написав він.

У коментарі «Детектору медіа» головна редакторка програми « Схеми» Наталя Седлецька повідомила, що редакція звертатиметься до поліції 22 лютого.

«Так, ми плануємо звернутись із заявою в поліцію. Фактично, ми вже самі зібрали всі фото та відео докази систематичного стеження. При цьому охоронці Ахметова особливо не ховались, всі автомобілі належать охоронній фірмі олігарха. При бажанні, це розслідування поліція може провести дуже швидко», – сказала вона.

Нагадаємо, у жовтні 2018 року редакція програми журналістських розслідувань «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода і телеканала «UA: Перший») повідомила про те, що за Олександром Чорноваловим здійснюється зовнішнє спостереження. За фактом стеження було відкрито кримінальне провадження за ч.1 статті 182 КК України (незаконне збирання, зберігання, використання або поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди).

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY