detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
13.02.2019 14:24
Суд втретє відклав розгляд клопотання ГПУ про доступ до телефону Бердинських
Суд втретє відклав розгляд клопотання ГПУ про доступ до телефону Бердинських
14 лютого у Печерському районному суді міста Києва мав відбутися розгяляд клопотання Генеральної прокуратури України про доступ до телефонних даних журналістки «Новое время» Крістіни Бердинських. Засідання відклали на невизначений термін

Про це журналістка повідомила на своїй сторінці у Facebook. 

«Нам зателефонували з суду та повідомили, що суддя Карабань йде у відпустку і коли буде наступне засідання, нам потім повідомлять», – написала пані Бердинських.

Журналістка вважає це свідомим затягуванням процесу. Про це вона сказала у коментарі «Детектору медіа».

«Я вважаю, що це свідоме затягування процесу і відсутність бажання приймати будь-яке рішення. Так, я вважаю, що це робиться спеціально. Адже ще вчора нас запевняли, що суддя працює, слухає справи і у відпустку не збирається, – сказала вона. – Якщо минулого разу в мене ще були сумніви, коли суддя то різко захворів, а потім так само різко вилікувався перед засіданням, яке зрештою усе одно перенесли, то зараз в мене не має сумнівів, що це свідоме затягування справи».

Адвокатка журналістки Ольга Демідова у коментарі «Детектору медіа» повідомила, що засідання відкладається втретє і «це виглядає дивно».

«Я не можу сказати, чому суд відкладається. Мені повідомили телефоном, що суддя буде у відпустці. Вчора ми телефонували до суду і питали, чи не є суддя у відпустці чи лікарняному. Нам сказали, що ні. Я не можу сказати, що це навмисно зроблено чи ні. Відкладено засідання втретє... Це виглядає дивно», – розказала вона.

Адвокатка також додала, що не знає, чи отримала ГПУ за цей час доступ до телефонних даних пані Бердинських. За її словами, прокуратура не надала на їх запит відповідної інформації.

Нагадаємо, 27 серпня 2018 року Печерський районний суд Києва надав доступ Генеральній прокуратурі України до телефонних переговорів журналістки програми «Схеми» (проект «Радіо Свободи») Наталі Седлецької за період з 19 липня 2016 по 16 листопада 2017 років у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідуваннядиректором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником. Зараз скаргу Седлецької розглядає ЄСПЛ.

5 вересня стало відомо, що крім Наталі Седлецької ГПУ отримала доступ до даних телефонних переговорів і пані Бердинських у цій же справі.

20 вересня суд не зміг розглянути скаргу журналістки на ухвалу Печерського суду про доступ ГПУ до даних з її телефону. Як з’ясувалося під час засідання, матеріали судового провадження з Печерського райсуду не надійшли до Апеляційного суду. Крім того, на засідання не з'явилася сторона обвинувачення. 26 вересня Апеляційний суд міста Києва направив на повторний розгляд до Печерського районного суду міста Києва клопотання ГПУ.

12 листопада суд переніс засідання на грудень. 20 грудня Печерський районний суд Києва знов відклав на невизначений термін розгляд клопотання Генеральної прокуратури України. Згодом засіданян призначили на 14 лютого.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY