detector.media
11.02.2019 10:34
На «Берлінале» закликали звільнити Олега Сенцова
На «Берлінале» закликали звільнити Олега Сенцова
У Німеччині на кінофестивалі «Берлінале» відбувся флешмоб із вимогою звільнити утримуваного в колонії РФ українського режисера Олега Сенцова

Про це повідомляє «Укрінформ».

Автори фільму «Містер Джонс», прем’єрний показ якого відбувся на кінофестивалі «Берлінале», закликали звільнити Сенцов.

«Переглядаючи сьогодні цей фільм, я думала про нашого колегу Олега Сенцова, українського режисера, та про його співвітчизників, політичних в’язнів, яких утримують в Росії. Ми думали про них, коли створювали цей фільм. Ми про них не забудемо», – сказала режисер Аґнєшка Холланд після завершення показу.

Перед його початком творча команда влаштувала флешмоб прямо на Червоній доріжці фестивалю з плакатами FreeSentsov і Freedom of speech is not a crime, портретами Сенцова. До флешмобу приєдналися українські активісти.

Нагадаємо, режисера Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки», чеські сенатори, Human Rights Watch, Уряд КанадиМЗС Швеції та ін.

5 жовтня Сенцов написав відкритого листа про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля він тримав 145 днів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY