detector.media
08.02.2019 19:40
В ОБСЄ назвали «тривожним» звільнення Зураба Аласанії
В ОБСЄ назвали «тривожним» звільнення Зураба Аласанії
В ОБСЄ також нагадали, що створення суспільного мовника є складним процесом, зокрема через суттєве недофінансування з боку держави впродовж останніх двох років.

Про це повідомив представник ОБСЄ в справах свободи засобів масової інформації Арлем Дезір, передає «Радіо Свобода».

«Це швидке рішення є тривожним і може негативно вплинути на незалежність і життєздатність суспільного медіа в Україні, зокрема перед двома важливими виборами цьогоріч. Будь-які сподівання, що суспільне медіа зможе надавати надійне, високоякісне та інформативне програмування, є можливе лише за умови незалежності та фінансової стабільності», - сказав Дезір.

Також він висловив сподівання, що в майбутньому наглядова рада НСТУ забезпечить незалежність суспільного мовника.

Нагадаємо, 31 січня наглядова рада НСТУ вирішила достроково відсторонити Зураба Аласанію з посади голови правління Суспільного мовлення.

Голова наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва сказала «Детектору медіа», що Зураб Аласанія працюватиме головою правління ще два тижні, тоді наглядова рада НСТУ призначить тимчасово виконуючого обов’язки голови правління.

Член наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Олександр Павліченко заявив, що внутрішній аудит щодо благодійного фонду на підтримку Суспільного мовника став однією з двох підстав, через які було висунуте питання про непродовження контракту з чинним головою правління Зурабом Аласанією. На його думку, вся процедура голосування видавалась спершу фарсом. Він запропропонував Зурабу Аласанії оскаржити це в судовому порядку. Член НР вважає, що політичні рішення так не приймаються, а тут ішлося саме про політичне рішення.

Член наглядової ради НСТУ Євген Глібовицький вважає, що результати голосування щодо розірвання контракту з головою правління Суспільного Зурабом Аласанією місять процедурні порушення та не є оформленими у відповідності до вимог закону про Суспільне телебачення та радіомовлення України. Він запропонував іншим членам наглядової ради скасувати результати голосування. Інакше цей склад наглядової ради має піти у відставку в повному складі.

Медійні громадські організації закликали наглядову раду НСТУ переглянути своє рішення щодо припинення контракту з головою правління НСТУ. Заяву підписали громадські організації «Інтерньюз-Україна», Інститут масової інформації, Фундація «Суспільність», «Детектор медіа» та Центр демократії та верховенства права.

У прес-службі Адміністрації президента «Детектору медіа» повідомили, що Президент України завжди підтримував і буде підтримувати Суспільне мовлення.

Низка незалежних журналістів і співробітників різних медіа заявили про створення неформальної спільноти незалежних журналістів під назвою Ініціатива «34», у відповідь на рішення наглядової ради Суспільного мовника про звільнення Зураба Аласанії. Назва нової ініціативи відсилає до статті 34 Конституції України, яка гарантує кожному право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

20 продюсерів філій НСТУ підписалися під відкритим листом щодо рішення наглядової ради Суспільного достроково припинити контракт із головою правління Зурабом Аласанією. У ньомуйдеться про те, що рішення повинно бути скасоване, а у майбутньому – засідання щодо розгляду таких питань повинні бути публічними. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY