detector.media
08.02.2019 10:57
Журналістика в нашій країні має стати новим цифровим міністерством освіти — Сергій Колесников, «#ШоТам»
Журналістика в нашій країні має стати новим цифровим міністерством освіти — Сергій Колесников, «#ШоТам»

Medium

Відчуваєте, що робота «буксує», а мозок «завис» й бракує свіжого погляду на все, що ви робили за останній час? Можливо, кілька нових ідей та мотивацію вам вдасться знайти у цьому тексті.

На завершення ще однієї хвилі Програми міжредакційних обмінів Media Development Foundation провів для учасників та просто зацікавлених зустріч з топовими журналістами. Ми записали для вас кілька мотивуючих думок з виступу Сергія Колесникова, СЕО проекту engagement-журналістики «#ШоТам» та голови громадської організації «Криголам». Сергій народився в Луганську, довгий час працював на регіональних та центральних телеканалах. З 2016 року зосередився на проектах, пов’язаних з соціальними мережами.

Одна з головних особливостей проекту #ШоТам полягає в тому, що він значною мірою розвивався у соцмережах й лише нещодавно команда запустила свій окремий сайт. «#ШоТам» ставить в першу чергу на спілкування зі своєю аудиторією в коментарях. Цей формат підходить не всім ЗМІ, але головна його ідея — не цуратися своїх читачів та глядачів, а просто й зрозуміло пояснювати для них складні й незрозумілі речі.

Роз’яснюйте. І медіа, і серйозні журналісти, або принаймні ті, що себе такими вважають, хочуть створювати медіа для інтелектуалів. Навіщо мені розжовувати зайві подробиці, які людина, для якої я пишу, й так має розуміти? Але це не завжди відповідає дійсності. Дуже великий відсоток населення не розуміє що таке експорт або НАТО, або ЄС. Я називаю це «синдромом юнги», він властивий особливо молодим журналістам. Такий журналіст приходить в редакцію й думає, що він пише або знімає для такої самої людини, як і він. І це величезна помилка. Такі викривлення не поодинокі.

Незнання породжує міфи й аудиторію, якою легко маніпулювати. Нашим першим майданчиком був Facebook. На цій платформі є функція опитувань, якою ми часто користуємося. Одне з наших опитувань було про НАТО. Воно показало, що величезна частка людей думає, що НАТО — це ворожий блок, який принесе Україні більше шкоди, ніж користі. Чому так? Бо люди не знають, що це таке. Їх уявлення про НАТО йде ще з радянський часів й вони по інерції продовжують думати про цю організацію в негативному ключі. Така ж справа й з експортом та бізнесом. Ви можете не повірити, але багато хто сприймає бізнес в радянському наративі спекулянтів та спекуляції. Ще одне опитування, яке ми проводили — чи можна, на вашу думку, відкрити в Україні бізнес без хабаря? 20% сказали, що це неможливо. Хоча наразі відкрити ФОП можна не вставаючи з-за комп’ютера. Незнання породжує ці міфи й ту аудиторію, якою легко маніпулювати. Цим користуються залежні медіа, які підтрмуються олігархами й розрахорвані на те, щоб впливати на електоральну аудиторію, грати на всіх цих страхах й міфах. Особливо перед виборами.

Завдання сучасних журналістів — зрозуміти, що головне не просто давати аудиторії те, що вона хоче читати. І завдання не тільки в тому, аби залучати трафік на свої сайти. Журналісти не тільки мають інформувати, але й роз’яснювати [інформацію]. Я переконаний, що журналістика в нашій країні має стати новим цифровим міністерством освіти. Існує багато галузей, в який українці переважно не розбираються навіть на початковому рівні. Тому ми в “#ШоТам” й обрали шлях роботи в коментарях. Ми досить спокійно й детально пояснюємо якісь речі, які нашому оточенню здаються елементарними, Але підкреслю — наше оточення це не завжди наша аудиторія.Тут важливо аби кожен для себе зрозумів, яким чином доносити до своєї аудиторії те, що робить з неї свідомих громадян та відповідальних виборців. Страшно, коли люди реагують на популістські гасла. І це теж породжується тим, що вони не розуміють, як працює держава. Ціну на газ неможливо знизити в чотири рази, тому що ви все одно будете за неї платити, але не напряму зі своєї кишені. Нерозуміння цієї проблеми українською медійною аудиторією чинить величезний вплив на електоральну поведінку та на долю держави вцілому. Але чому колеги-медійники не намагаються пояснити такі очевидні речі тим людям, які кожні п’ять років обирають курс для нашої країни?! Ми зараз схожі на пасажира авто, який довірив кермо людині без досвіду кермування. Ми самі розуміємо як працює машина і ПДД, але навіть не намагаємося пояснити ці правила нашому водієві.

Важливо визначити ту аудиторію, для якої ви працюєте. Доносити їй меседжі тими форматами й такими способами, які були б для них прийнятними. В “#ШоТам” ми довго експериментували з tone of voice, як ми спілкуємося зі своєю аудиторією. Ми б перейшли навіть на суржик, але це був би зовсім зашквар (сміється). Але ми спілкуємося людською мовою, використовуємо як можна менше складних термінів, а якщо вже вони з’являються, то пояснюємо їх. В наших матеріалах ми часто розмовляємо про економічні процеси в країні й обов’язково роз’яснюємо, що це означає, звідки це прийшло й до чого це веде. Досить важко зрозуміти такі теми, якщо в людини немає певного бекграунду.

Самі журналісти мусять мати такий бекграунд та достатньо широкий світогляд. Це необхідно аби пояснити своїй аудиторії такі складні суспільноутворюючі моменти, як реформи, політичний курс тощо. Я закликаю усіх постійно розширювати свої обрії. Складно розповісти про складне може кожен. Важко розповісти про складне просто, аби вас зрозуміла навіть ваша бабуся. Ми кажемо нашим журналістам: «Ви маєте розповідати про все так, наче розповідаєте це своїй мамі». І це працює, принаймні в нас і на даний момент. Я закликаю вас бути роз’яснювачами й не просто інформувати, а освічувати вашу аудиторію.

Одне із завдань ЗМІ — мотивувати людей рухатися вперед. В Україні один з найнижчих в Європі індексів підприємницької діяльності. Українці не люблять ставати підприємцями. Сьогодні є багато прикладів крутих вітчизняних підприємств, але порівнюючи з європейськими країнами, індекс підприємницької активності в нас дуже низький. Українці не хочуть брати на себе відповідальність. Ти не відчуваєш себе мотивованим увійти в темну кімнату, якщо не уявляєш навіть, що там далі. Однією з проблем є те, що українці мало знають про підприємництво. Вони не розуміють, як це працює. А намагання пояснити їм що до чого носять поодинокий характер.

В ситуації нашої країни ЗМІ не можуть бути просто інформаторами. Вони мають бути вчителями та мотиваторами. Роз’яснювати, вчити, мотивувати. Раніше можна було зібрати всю важливу для підприємців інформацію в одну книжку, видати її й років п’ять вона була б актуальною. Зараз все настільки швидко змінюється, що завжди потрібно тримати руку на пульсі. Хто, як не медіа допоможуть з цим своїй аудиторії?

Сергій Колесніков — співзасновник та СЕО проекту engagement-журналістики “#ШоТам”, голова громадської організації “Криголам”. Ментор та тренер Media Manager Academy — медіа акселератора для головних редакторів та СЕО регіональних медіа, побудований за принципами EMBA.

Сергій, народився в Луганську. Довгий час працював на регіональних та національних телеканалах. З 2016 року зосередився на медійних проектах, пов’язаних із соціальними мережами.

Більше про MDF читайте на нашому сайті та сторінці в Medium.

Сконтактувати з NGO «Media Development Foundation» (Фонд розвитку ЗМІ) можна за адресою ourmail.mdf@gmail.com

Останні новини про програми, події та можливості від MDF ви можете дізнатися з розсилки.

Medium

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY