detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
07.02.2019 14:07
Нацрада оштрафувала NewsOne на 96,5 тис. грн за пропаганду і розпалювання ворожнечі
Нацрада оштрафувала NewsOne на 96,5 тис. грн за пропаганду і розпалювання ворожнечі
7 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила оштрафувати телеканал NewsOne (ТОВ «Новини 24 години») на 96 тис. 530 грн (25% розміру ліцензійного збору) за заклики до війни або її пропаганду і розпалювання ворожнечі.

Санкцію штрафу призначено за результатами позапланової перевірки каналу щодо висловлювань ведучих і гостей ефірів NewsOne Олени Лукаш, В’ячеслава Піховшека, Руслана Коцаби, Євгена Червоненка, Андрія Лесика, Михайла Добкіна, Дмитра Співака, що лунали в програмах каналу в серпні, вересні, жовтні 2018 року.

За словами члена Нацради Сергія Костинського, Нацрада під час моніторингу зафіксувала висловлювання, які містять ознаки порушення частини 1 статті 28 закону «Про інформацію» (заклики до ворожнечі тощо) та абзацу 4 частини 2 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення» (заклики і пропаганда війни, розпалення ворожнечі та ненависті).

Також Нацрада отримала лист Служби безпеки України з інформацією про поширення в ефірі NewsOne в окремих програмах висловлювань, які містять заклики до агресивних дій та «систематичне використання кліше російської пропаганди».

Перевірку було призначено 20 вересня 2018 року.

За словами пана Костинського, аналіз тексту висловлювань, зафіксованих моніторингом Нацради, показав заперечення каналом NewsOne присутності російських військ в Україні, виправдовування російської агресії, формування уявлення про Україну як суб’єкт, стигматизацію учасників антитерористичної операції, дифамацію щодо українських політиків тощо.

Нацрада вперше розглядала результати перевірки ще в жовтні 2018 року, але тоді вирішила перенести питання, щоб доопрацювати проект рішення та отримати експертизу висловлювань.

Нацрада отримала висновок Незалежної медійної ради, яка знайшла мову ворожнечі і виправдання держави-агресора в окремих програмах телеканалу NewsOne. Водночас канал надав Нацраді письмові висновки Інституту держави і права імені Корецького НАН України та Центру судових експертиз «Альтернатива», які не вбачають в контенті NewsOne порушень законодавства.

Представників каналу на засіданні Нацради 7 лютого не було. Раніше, в жовтні 2018 року, захищати NewsOne прийшли на засідання Нацради Олена Лукаш і Євген Червоненко.

Відповідно до закону, за поширення закликів до війни, її пропаганду і розпалювання ворожнечі Нацрада має застосовувати до мовника штраф у розмірі 25% ліцензійного збору без оголошення попередження.

Для телеканалу NewsOne сума штрафу становить 96 тис. 530 грн. Канал має сплатити штраф протягом 30 днів.

Нацрада також зобов’язала NewsOne протягом двох тижнів привести свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства. Інакше Нацрада може застосувати до каналу інші санкції.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY