detector.media
05.02.2019 17:16
Американські правовласники вимагають досудового блокування піратських сайтів
Американські правовласники вимагають досудового блокування піратських сайтів
Американські об'єднання правовласників MPAA, RIAA та інші добиваються досудового блокування піратських сайтів на вимогу правовласників.

Про це повідомляє громадська спілка «Ініціатива “Чисте небо”».

Ця практика вже застосовується у Великій Британії, й антипіратські групи сподіваються домогтися того ж у США. Саме тому вони внесли це питання до порядку денного торгової угоди між США та Великою Британією. Торгова угода обов'язкова напередодні виходу Великої Британії з Європейського Союзу.

Законопроект Stop Online Piracy Act (SOPA) був внесений до Палати представників у США у 2011 році і розширював можливості американських правоохоронних органів і правовласників у боротьбі з торгівлею інтелектуальною власністю, але був відкладений на невизначений час ще у 2012 році.

«Блокування сайтів є високоефективної формою забезпечення дотримання авторських прав у Великій Британії і в багатьох інших юрисдикціях по всьому світу і є критично важливим інструментом в забезпеченні законної торгівлі цифровими продуктами і послугами», - наголошують у RIAA, цитує ініціатива «Чисте небо».

За інформацією RIAA, яка спеціалізується на захисті музичного контенту, 63 музичних сайти було заблоковано з ініціативи правовласників, і їхній трафік скоротився на 75%. RIAA і MPAA у своїх вимогах підтримали Digital Creators, до якої входить Асоціація американських видавців і News Media Alliance. Це свідчить про те, що основні групи правовласників більше не уникають теми блокування сайтів-порушників у США.

Ініціатива «Чисте небо» звертає увагу на те, що законодавство України дозволяє правовласникам оперативно обмежувати неліцензійний доступ до свого контенту, звернувшись до інтернет-провайдерів. Зокрема, закон «Про державну підтримку кінематографії» містить механізм такого блокування.

«Важливо відзначити, що законослухняні провайдери дотримуються процедури і блокують. Однак департамент інтелектуальної власності при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) не може виконувати свої функції в повному обсязі в частині складання державними інспекторами з питань інтелектуальної власності протоколів про адміністративні порушення. Оскільки така штатна посада досі не затверджена. Хоча в Законі вона згадується», - зазначає громадська спілка.

Нагадаємо, нещодавно «Чисте небо» започаткувало «партнерський принцип» у боротьбі з піратством. Він полягає у тому, що якщо один з учасників ініціативи повідомляє про те, що його «піратять», то інші учасники можуть розірвати з таким провайдером договір, а якщо це — сайт, то прибрати з нього свій плеєр.

Ілюстрація взята з сайту mediasat.info

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY