detector.media
30.01.2019 19:00
МОЗ звинувачує Ляшка у поширенні фейків, які «ставлять під загрозу національну безпеку»
МОЗ звинувачує Ляшка у поширенні фейків, які «ставлять під загрозу національну безпеку»
Народний депутат Олег Ляшко на своїй сторінці у Facebook розмістив відео, на якому йому роблять щеплення проти кору, і написав, що вакцин проти цієї хвороби у країні нібито немає, а якщо є - то неякісні. У Міністерстві охорони здоров'я України відреагували на його допис, назвавши поширену інформацію фейком та маніпуляцією.

Про це повідомляється на сайті МОЗ.

«Лідер Радикальної партії брудно маніпулює інформацією і, звинувачуючи всіх навколо у брехні і вбивствах, сам ставить під загрозу питання національної безпеки - вакцинацію», - вважають у міністерстві.

Так, у дописі Олега Ляшка йшлося про те, що він з однопартійцями «шукали вакцину по всій країні, підняли на вуха кількох головних лікарів, головного інфекціоніста МОЗ та ще багатьох знайомих, вакцини ніде немає». У МОЗ зазначили, що посаду головного інфекціоніста ліквідували ще у липні 2017 року, а вакцини «треба шукати не у головних лікарів чи інфекціоністів, а у комунальних закладах охорони здоров’я первинної ланки». 

«Саме за направленням сімейного лікаря, терапевта чи педіатра можна вакцинуватися у кабінеті щеплень. Станом на 24 січня у країні наявні понад 1 143 000 доз вакцини КПК (проти кору, паротиту і краснухи). Зокрема у Чернігівській області, де перебував народний депутат, в амбулаторних медзакладах є 22 866 доз вакцини, в м. Прилуки - 830 доз», - йдеться в повідомленні міністерства.  

Також у дописі народний депутат зазначив, що «через 4 години знайшли "по блату" кілька ампул». У МОЗ запевняють, що «по блату» вакцини не роздають.

«Існує чітка процедура, визначена законодавчо. Вакцинуватися за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі з груп ризику. У випадках контактування з хворим на кір щеплення, за рекомендацією лікаря, може проводитись екстрено. Екстрено - означає протягом 72 годин після контакту. Народний депутат заявляє, що йому зробили щеплення "о 12 ночі". Це грубе порушення норм та вимог роботи працівників медзакладу, адже наразі не зрозуміло, на яких підставах працівники у позаробочий час здійснювали вакцинацію, чи були це працівники кабінету щеплень і чи був пацієнт належно оглянутий сімейним лікарем чи терапевтом тощо», - пояснили в МОЗ.

На слова Ляшка у дописі, що «вакцини немає або неякісна» у МОЗ запитали: «То якою ж вакциною вакцинували Олега Ляшка, якщо її "немає або неякісна"?»

За словами нардепа у Facebook, «тільки у Києві за останній час померло 7 людей».

«За 4 тижні цього року на кір захворіли 11 757 людей по усій Україні, померли 6. У Києві - 901 випадок кору, у Київській області - 552, і жодна людина не померла від кору - ні в Києві, ні в Київські області. У 2018 році кір забрав 16 життів, 1 з них - з Київської області, киян серед них не було», - зазначили в МОЗ.

Також у міністерстві порівняли допис Ляшка з роботою проросійських тролів, згадавши дослідження, під час якого було виявлено, що з акаунтів тролів, які намагалися вплинути на вибори в США, також писали і про вакцини. Ці акаунти розповсюджували як твердження на підтримку вакцин, так і проти, чим штучно розпалювали дискусію та провокували сумніви у доведеній ефективності щеплень, згадуючи вакцинацію разом із суперечливими заявами про расу, класи та законність уряду.

Нагадаємо, раніше Міністерство охорони здоров’я нарахувало шість фейків у інформаційно-аналітичному бюлетні ВО «Батьківщина».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY