detector.media
27.01.2019 10:40
Захист блогера Мемедемінова збирається скаржитися на експертів-лінгвістів в Слідком РФ
Захист блогера Мемедемінова збирається скаржитися на експертів-лінгвістів в Слідком РФ
Захист кримського громадянського журналіста й блогера Нарімана Мемедемінова має намір скаржитися в Слідчий комітет Росії по Республіці Башкортостан на дії експертів, які робили лінгвістико-релігієзнавчу експертизу у справі.

Про це розповів адвокат Еміль Курбедінов, передає «Радіо Свобода».

За його словами, першу експертизу в справі Нарімана Мемедемінова здійснили в Башкірському державному педагогічному університеті імені Акмулли. Співробітники цього закладу раніше проводили експертизи по всіх кримських «справах Хизб ут-Тахрір», які розглядає Північно-Кавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону.

«Ці експерти виступали на засіданнях у Ростові і, я думаю, ми довели суду їхню повну неспроможність. Зокрема, ми з’ясували, що ці експерти вчинили дії, які підпадають як мінімум під дві кримінальні статті. По-перше, свідомо неправдивий висновок експерта, тому що вони видавали за цитати свої вимисли, яких на аудіозаписах розмови не було. По-друге, залучали до експертизи третіх осіб, що категорично заборонено через таємницю слідства, про що їх попереджали. З’ясувалося, що матеріали, які їм передавала ФСБ, вони надсилали третім особам для того, щоб ті робили стенограми розмов», – розповів Курбединов.

Адвокат зазначив, що захист має намір залучити незалежних лінгвістів і релігієзнавців для підготовки рецензії на експертний висновок.

Самі експерти, як повідомляє «Радіо Свобода», наразі ніяк не коментували цю ситуацію.

Нагадаємо, вранці 22 березня 2018 року громадського журналіста Нарімана Мемедемінова відвезли на допит в управління ФСБ Росії в Сімферополі, провівши попередньо у нього обшуки. Кримчанин у 2014 році як блогер публікував відео у YouTube, в тому числі відео затримання кримських татар силовиками.

Правозахисники і медійники вимагали від Росії та влади анексованого Криму негайного звільнення кримського громадянського журналіста Мемедемінова. Міністерство закордонних справ України також закликало звільнити кримського активіста. У квітні медійники розпочали інформаційну кампанію на підтримку Мемедемінова.

14 травня адвокат Едем Семедляєв повідомив, що Мемедемінова відвезли на психіатричну експертизу.

22 травня 2018 року слідство у справі блогера Мемедемінова відмовилося визнавати наявність у нього українського громадянства

Захист кримськотатарського блогера Мемедемінова збирає матеріали для ЄСПЛ.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY