detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
24.01.2019 16:52
Нацрада віддала частоту в Кривому Розі створеній під конкурс радіостанції, яку презентували одесити
Нацрада віддала частоту в Кривому Розі створеній під конкурс радіостанції, яку презентували одесити
24 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення визначила переможця конкурсу на ФМ-частоту 102,3 МГц у Кривому Розі, оголошеного 31 жовтня 2018 року. Участь у конкурсі взяли п’ять радіостанцій. Перемога дісталася новоствореному ТОВ «Радіо Кривбас» із концепцією інформаційно-розмовно-музичної радіостанції «Радіо Кривбас».

Цю частоту Нацрада повторно виставила на конкурс після того, як 11 жовтня 2018 році на конкурсі не визначила переможця. На той конкурс було виставлено три ФМ-частоти в Кривому Розі: 98,7 МГц Нацрада віддала суспільному радіо «Промінь», 104,3 МГц – «Радіо Рокс» холдингу «ТАВР Медіа», а 102,3 МГц залишилася без переможця. На 102,3 МГц подавали заявки чотири претенденти: ТОВ «ТРК «Українське музичне мовлення» («Радіо Один»), ТОВ «ТРК «Праймедіа» («Максимум ФМ»), ТОВ «Радіо Світ» (Kava FM) і ТОВ «Телеканал Прямий» («Прямий ФМ»). Один з конкурсантів – ТОВ «Радіо Світ» з концепцією радіо Kava FM – не прийшов на конкурс. Нацрада навіть оголошувала перерву, але представник так і не з’явився. Найбільше голосів (4) зібрало «Максимум ФМ», але цього було недостатньо для перемоги, і Нацрада залишила частоту вакантною.

Через тиждень, 18 жовтня, Нацрада вирішила проводити повторний конкурс на криворізьку частоту. Його офіційно оголосили 31 жовтня. Конкурсні умови передбачали не менше 15% інформаційних передач місцевої тематики в загальному обсязі власного мовлення та можливість ретрансляції виключно суспільних радіостанцій або державної радіостанції Міноборони «Армія ФМ».

На конкурс подали заяви п’ять радіокомпаній – усі вони претендували на частоти в Кривому Розі в жовтні 2018 року. Розповімо детальніше про них.

«Прямий ФМ» (ТОВ «Телеканал Прямий», Київ) – нова радіостанція, яку запускає Прямий канал, що де-юре належить Володимиру Макеєнку, але неофіційно канал пов’язують з оточенням Петра Порошенка. У вересні 2018 року «Прямий ФМ» переміг у конкурсі на цифрове радіо в Києві, ще раніше замовив прорахунок 61 ФМ-частоти по всій Україні. У конкурсі 11 жовтня 2018 року здобув 6 ФМ-частот у районних центрах Київської, Дніпропетровської, Запорізької та Полтавської областей, у тому числі Білій Церкві. Подавав заявку і на всі три частоти в Кривому Розі, але програв конкурс.

«Ми станемо першою в Україні репортажною інформаційно-розмовною радіостанцією, – розповів керівник «Прямого ФМ» Олександр Близнюк. – Нас дуже цікавить мовлення в регіонах, хочемо висвітлювати їх проблеми, в ефірі передбачені блоки регіональних новин. Ми підготували контракти із 40 журналістами з різних регіонів, які будуть створювати виїзні студії, новини».

Радіостанція протягом двох місяців очікує поставку обладнання, після чого готова запускати мовлення.

«Інформатор ФМ» (ТОВ «Радіо Мікс», Дніпро) – дочірній проект регіональної мережі прес-центрі і місцевих порталів «Інформатор» у Дніпрі, Києві, Нікополі, Кривому Розі, власником якої є співвласник інтернет-провайдера «Фрегат» Сергій Шишкін. Він придбав дніпровське «Радіо Мікс» і переформатував його на «Інформатор ФМ» у 2018 році. У минулорічному конкурсі «Інформатор ФМ» виграв ФМ-частоту в Нікополі Дніпропетровської області, але програв частоти в Дніпрі, Кривому Розі та Павлограді. В ефірі радіостанції – ток-шоу, спецпроекти, новини, розповів керівник «Інформатор ФМ» Дмитро Старцев. Мовлення в Нікополі радіостанція планує розпочати, коли встановить передавач, який уже замовила.

«Рудана» (КП «Телерадіокомпанія “Рудана”» Криворізької міської ради) – комунальний телеканал і проводова радіоредакція Криворізької міської ради (мер Кривого Рога – опоблоківець Юрій Вілкул, батько народного депутата від «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула). У минулорічному конкурсі «Рудана» програла частоту в Кривому Розі суспільному «Променю».

Головна редакторка «Рудани» Ірина Зінченко наголосила, що радіостанція хоче перейти з проводового радіо в ФМ-діапазон. Робить ставку на інформаційно-аналітичний формат, але також планує випускати в ефір дитячі, культурні передачі, музичні твори. У комунальній телерадіокомпанії працює 110 співробітників, з них 15 – на радіо. В разі отримання ФМ-частоти штат планують збільшувати.

На запитання голови Нацради Юрія Артеменка, чи чиниться на «Рудану» вплив або тиск з боку міськради і мера, пані Зінченко відповіла, що тиску немає, але «Рудана» висвітлює діяльність своїх засновників – міської ради.

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук дорікнула «Рудані» відсутністю візуальної презентації та порадила краще готуватися до конкурсу. Її підтримав Сергій Костинський: «Хто краще себе представить і розповість про переваги для Кривого Рогу – той і переможе, оскільки немає особливих конкурсних вимог. Тобто вимога до вас краще готуватися і робити презентацію».

Два інші учасники конкурсу – Kava FM (ТОВ «Радіо Світ») і «Радіо Кривбас» (ТОВ «Радіо Кривбас») із Кривого Рога – нові компанії, створені під минулий конкурс. Обидві вони були зареєстровані 9 серпня 2018 року за однією адресою по вулиці Лісового, 40, у Кривому Розі, з однаковим статутним фондом розміром 300 тис. грн. Власники і керівники компаній – рідні брати Андрій Якубенко («Радіо Світ») і Сергій Якубенко («Радіо Кривбас»), які живуть за однією адресою, за якою й зареєстрували компанії.

Представник «Радіо Кривбас» назвав Якубенків місцевими бізнесменами. Але ані Андрій Якубенко, ані Сергій Якубенко не фігурують у реєстрах ані як власники чи керівники інших юридичних осіб, ані як ФОПи. На запитання Олега Черниша, чи має до Kava FM стосунок народний депутат із Кривого Рога від БПП Костянтин Усов, представник радіостанції відповів, що знає це прізвище, але в статутних документах його немає.

Обидві компанії претендували на частоти в Кривому Розі в попередньому конкурсі, але «Радіо Кривбас» програло частоту «Радіо Рокс», а представники Kava FM не прийшли в Нацраду, і частоту виставили на повторний конкурс. Представник Kava FM так і не відповів по суті на запитання Олега Черниша, чому компанія не з’явилася на попередній конкурс, а натомість подякував за можливість бути присутнім зараз.

Обидві нові компанії презентували команди одеських медіаменеджерів і журналістів. Це вже не перший запуск медійного проекту в Кривому Розі одеситами. Раніше в Кривому Розі був створений телеканал «Первый городской» за аналогією до однойменного одеського телеканалу. Згаданий Олегом Чернишем Костянтин Усов ще до приходу у Верховну Раду займався перезапуском «Первого городского» в Одесі.

Радіостанацію Kava FM представляли одесити: продюсер Олександр Філіппов (у минулому – гендиректор одеської ТРК «Академія»), редакторка музичних і дитячих програм Юлія Преснякова та редактор новинного блоку Роман Кляйн.

Вони анонсували Kava FM як «перше соціальне радіо», яке має стати альтернативою найпопулярнішій у Кривому Розі радіостанції «Шансон», та обіцяли в ефірі просвітницькі, освітні, патріотичні, культурні програми. Радіостанція в разі запуску планує розвивати формат радіовистав, робити інтерв’ю з діячами культури і мистецтва, читати наукові лекції в студії, випускати програми з вивчення української мови. Членам Нацради показали відеопрезентацію про ймовірних слухачів радіостанції.

«Радіо Кривбас» представляли так само одесити: головний редактор Григорій Блайда (у минулому – гендиректор одеського Третього цифрового каналу, редактор і ведучий одеського телеканалу «Репортер»), редактор новин Валерій Болган і редактор програм Віталій Хемій.

Григорій Блайда наголосив, що в Кривому Розі мовлять 15 радіостанцій розважально-музичного формату, більшість із них – загальнонаціональні, і лише одна локальна – «Город ФМ». На першому місці за популярністю, за даними досліджень аудиторії, – радіо «Шансон».

«Радіо Кривбас» планує відрізнятися від інших радіостанцій значною розмовно-інформаційною складовою: планується 9 годин на добу власних інформаційно-аналітичних передач, 11 годин – музики. Радіостанція хоче ретранслювати 2 години на добу «Армію ФМ». Новини обіцяють випускати щогодини, в кожному випуску – 7-10 інформаційних приводів, акцент на міських подіях, це буде «позитивний контент». Крім новин представники радіостанції анонсували кримінальну програму «Чергова частина», програму про ООС «Об’єднані сили», спортивний проект «Спортивний майданчик», екологічний проект «Дихати вільно», політичне шоу «Політикум» та інші.

«Радіо Кривбас» планує запустити сайт, мобільні додатки, сторінки в соцмережах, а також мовити через рації, якими користуються таксисти.

Пояснюючи мотиви свого голосування, Сергій Костинський сказав, що надаватиме перевагу місцевим конкурсантам, зважатиме на інформаційні та соціально важливі програми, на ретрансляцію «Армії ФМ» (Kava FM запланувала 1 годину на добу, «Радіо Кривбас» – 2 години на добу).

Уляна Фещук сказала, що голосуватиме проти «Рудани»: «Я не почула нічого з того, що планується. Враховуючи, що компанія має телевізійні потужності, можна було підготуватися краще».

Олег Черниш звернув увагу на те, що дві компанії були створені під проведення цього конкурсу і він «розуміє, що результати вже визначені», але сам він підтримуватиме «Інформатор ФМ».

Юрій Артеменко виступив теж проти «Рудани»: «Я дуже добре знаю, що таке місцева влада в Запоріжжі, Кривому Розі, Дніпрі. Мені б хотілося, щоб прийшли нові команди з новими обличчями. Це я кажу, незважаючи на політичні складові. Меру завжди дуже хочеться мати повний медіаресурс». І додав, що йому подобається концепція «Прямого ФМ» і він очікує на його вихід в ефір.

Спершу Юрій Артеменко оголосив «рейтингове голосування», під час якого «Прямий ФМ» набрав 1 голос, «Інформатор ФМ» – 3, «Рудана» – 2, Kava FM – 3, «Радіо Кривбас» – 4.

Тоді Юрій Артеменко поставив на голосування питання про визначення переможцем компанії, яка набрала найбільше голосів – «Радіо Кривбас». І за це рішення проголосували п’ятеро з шести присутніх членів Нацради. Олег Черниш заперечив: «Відбулося голосування, і жоден з претендентів не набрав 5 голосів». Юрій Артеменко йому відповів, що то було рейтингове голосування.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY