detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
24.01.2019 14:10
Нацрада скасувала рішення про штрафи Niki Kids, Niki Junior і Paramount Comedy
Нацрада скасувала рішення про штрафи Niki Kids, Niki Junior і Paramount Comedy
24 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила скасувати свої рішення про стягнення штрафів з телеканалів Niki Kids, Niki Junior (ТОВ «Дитяче телебачення) і Paramount Comedy (ТОВ «Віжн медіа») за недотримання 50%-ї квоти національного продукту.

Через рішення щодо Paramount Comedy, ухвалене 17 січня, у Нацраді проводилося службове розслідування, оскільки двоє членів Нацради – Ольга Герасим’юк та Олег Черниш – заявили, що голосували за проект рішення про попередження каналу, а не штраф, і запідозрили колег у підміні рішення.

Керівник апарату Нацради Сергій Кучерук доповів про результати службового розслідування. За його словами, спершу був підготовлений один проект рішення, а потім – надано проект на заміну, який було розіслано членам Нацради напередодні засідання о 17:35. Але під час засідання Нацради 17 січня на екран вивели «інформаційну таблицю», у якій не було змінено проект рішення щодо Paramount Comedy. На запитання голови Нацради Юрія Артеменка, чи була це підміна, чи технічна помилка, пан Кучерук сказав, що сталася помилка.

Член Нацради Сергій Костинський сказав, що ця помилка дозволила виявити більш ґрунтовну помилку: «Проект рішення був підготовлений неправильно, була помилка в роботі контрольно-аналітичного управління. Винний у цій ситуації я, оскільки є куратором управління і підписував ці проекти рішень. Річ у тім, що ми помилково призначили штрафи двом телеканалам Niki Kids і Niki Junior, і відповідно до цієї практики призначили штраф і Paramount Comedy».

За його словами, під час підготовки рішення співробітники Нацради помилково застосували до телеканалів санкцію штрафу, передбачену частиною 11 статті 72 закону «Про телебачення і радіомовлення». «Чинне законодавство передбачає не менше 50% національного продукту в ефірі кожної телерадіоорганізації. Але за порушення цієї норми передбачена відповідальність різного ступеня жорсткості: для радіомовників – штраф, а для телемовників чомусь передбачено попередження. Під час підготовки результатів перевірок було помилково застосовано частину 11 статті 72 закону і підготовлено проекти рішень про штрафи замість попереджень. Це технічна помилка, її б не було, якби була однакова відповідальність для телеканалів і радіостанцій», – сказав Сергій Костинський.

Водночас Сергій Костинський і Юрій Артеменко заявили, що члени Нацради 17 січня голосували за наданий їм проект рішення про штраф Paramount Comedy, а не за «інформаційну таблицю», виведену на екран, де йшлося про попередження.

«Інформаційна таблиця не передбачена жодним внутрішнім документом Національної ради – вона була створена новим складом Національної ради для полегшення роботи апарату та преси, щоб вони розуміли, що відбувається. А обов’язок членів Національної ради – переглядати проекти рішень, які є, а не інформаційну таблицю», – додала заступниця голови Нацради Уляна Фещук.

Олег Черниш зауважив, що вперше почув, що це інформаційна таблиця, тому що цей файл надсилається членам Нацради як проекти рішень.

У результаті всі члени Нацради (за винятком відсутньої Ольги Герасим’юк) одностайно підтримали скасування трьох рішень. На наступне засідання 7 лютого Нацрада планує винести нові проекти рішень про результати позапланових перевірок Niki Kids, Niki Junior і Paramount Comedy, у яких буде передбачено санкцію попередження замість штрафу.

Нагадаємо, 10 січня Нацрада вирішила оштрафувати два дитячі телеканали бізнесмена Рудольфа Кірноса Niki Kids і Niki Junior (ТОВ «Дитяче телебачення України») на 19,3 тис. грн кожен за недотримання квоти національного продукту. Це рішення теж було ухвалено одноголосно всіма членами Нацради.

17 січня за подібне порушення Нацрада вирішила оштрафувати телеканал Paramount Comedy групи «1+1 медіа». Це рішення теж було ухвалено одноголосно, але наступного дня Ольга Герасим’юк та Олег Черниш заявили, що голосували не за штраф, а за попередження і запідозрили колег у підміні проекту рішення. У Нацраді призначили службове розслідування ситуації.

Телеканали Niki Kids і Niki Junior та група «1+1 медіа» заявили про наміри оскаржувати штрафи. Зокрема, «1+1 медіа» зафіксувала, що проект рішення, який транслювався на екранах у залі під час засідання Нацради, містив інформацію про винесення попередження. Але з незрозумілих для групи причин було опубліковано рішення Нацради про штраф.

Нестачу національного продукту Нацрада вважає порушенням частини 1 статті 9 закону «Про телебачення і радіомовлення», згідно з якою «у загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50 відсотків має становити національний аудіовізуальний продукт». Частина 11 статті 72 цього ж закону передбачає, що це порушення карається штрафом у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору. Однак штрафом карається лише «телерадіоорганізація, що здійснює радіомовлення», хоча квота національного продукту передбачена як для радійних, так і для телевізійних мовників. Якщо трактувати ці норми закону як такі, що не передбачають штрафу за недотримання квоти нацпродукту для телекомпаній, тоді телекомпанія за таке порушення має отримувати попередження, а вже в разі повторного порушення – штраф 5% ліцензійного збору.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY