detector.media
23.01.2019 11:00
Радник президента ЦАР підтвердив існування жандарма, який міг стежити за журналістами центру Ходорковського
Радник президента ЦАР підтвердив існування жандарма, який міг стежити за журналістами центру Ходорковського
Радник президента ЦАР Валерій Захаров підтвердив існування двох ключових фігурантів розслідування Центру «Досьє», де ствертдується, що вбиті в Африці російські журналісти Орхана Джемаль, Кирил Радченко та Олександр Расторгуєв знаходилися під наглядом

Про це пише видання «Фонтанка».

За словами пана Захарова, російський інструктуор Олександр Сотов та центральноафриканець Еммануель Котофіо дійсно існують та могли контактувати у форматі «вчитель – учень».

«Сотов дійсно працював інструктором в ЦАР. Розголошувати умови і зміст його контракту я не можу. На ваше прохання я з'ясував, що Котофіо є співробітником жандармерії, але ніякого підвищення не отримував», – відповів Захаров на прохання прокоментувати висновки проекту «Досьє».

Нагадаємо, у вівторок, 31 липня 2018 року стало відомо, що в Центральноафриканській Республіці (ЦАР) невідомими особами було вбитожурналіста Орхана Джемаля, оператора Кирила Радченка і режисера Олександра Расторгуєва, які знімали там документальний фільм про роботу ПВК «Вагнер». 

За версією джерела «Інтерфакса» начебто з поліції ЦАР, метою вбивства було пограбування. Цю версію підтверджує також неназване джерело видання «Медиазона». За його даними, журналісти їхали на зустріч зі своїм «помічником» в ЦАР і мали при собі дорогу техніку.

Згодом з'явилася інформація, що журналісти прилетіли в Центральну Африку, щоб зняти документальний фільм про роботу «ПВК Вагнера» ​​для «Центру управління розслідуваннями» (ЦУР) Михайла Ходорковського, і повинні були повернутися в Росію 18 серпня. «Вагнерівці» знали, що знімальна група перебуває в країні.

За основною наразі версією, автомобіль зі Джемалем, Расторгуєвим та Радченком був зупинений в ніч на понеділок на блокпосту, коли вони їхали зі столиці ЦАР Бангі в місто Сібю. У цей момент із засідки вийшли озброєні люди і фактично розстріляли росіян на місці, залишивши в живих водія (його вже допитала поліція).

Російські військові інструктори, радники і найманці з приватних військових компаній активно діють в Центральноафриканській Республіці вже кілька місяців, зазначає «Радіо Свобода». За даними багатьох джерел, на чолі «африканського проекту» Москви стоїть петербурзький мільярдер Євген Пригожин, якого пов'язують з фінансуванням «фабрики тролів» в Ольгині і так званої «ПВК Вагнера».

Як повідомляла «Медуза», Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу у зв'язку із загибеллю росіян. Проте результатів її розслідування досі немає.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY