detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
17.01.2019 17:15
Одеський 7 канал повідомляє про перешкоджання приватною охороною
Одеський 7 канал повідомляє про перешкоджання приватною охороною
7 канал з Одеси повідомляє, що представники охоронного агентства «Зевс» витіснили журналістів каналу з будівельного майданчику поблизу дельфінарію «Немо», де внаслідок падіння будівельного крану загинув чоловік

Про інцидент «Детектору медіа» розказав генеральний директор 7 каналу Михайло Малишев.

12 січня на території забудови внаслідок падіння будівельного крану загинула людина. За словами пана Малишева, журналістка каналу Хритина Немченко та оператор каналу Ігор Казанжи відправились на місце для зйомок, однак їх витіснили з території.

«Нам повідомили, що стався нещасний випадок. Наша знімальна група виїхала на місце, щоб зробити репортаж. Спочатку був доступ до будівельного майданчика. Але ввечері там з’явилися охоронці у чорному, які приїхали на автомобілях, брендованих охоронним агентством "Зевс". Вони почали витісняти за межі будмайданчика усіх активістів та нашу знімальну групу. Якимось чудом наша журналістка не поламала руку», – розказав він і додав, що повідомив про інцидент представникам ОБСЄ.

За словами пана Малишева, будмайданчик, на якому стався інцидент, асоціюється з депутатом міської ради, власником дельфінарія «Немо» Андрієм Кисловським. Зазначимо також, що власник 7-го каналу – одеський бізнесмен сирійського походження Аднан Ківан, власник будівельної компанії Kadorr Group.

Про інцидент у Facebook також повідомив одеський активіст Владислав Балинський, який знаходився на місці.

«Детектор медіа» зателефонував до агентства «Зевс» та попросив прокоментувати інцидент. Дівчина, яка представилася менеджером, взяла контакти ДМ та пообіцяла зателефонувати згодом.

За словами пана Малишева, через інцидент телеканал не звертався до поліції: «Коли це все відбувалося, поліція стояла поруч та не реагувала. Звернення до поліції, враховуючи чия це забудова, немає перспективи. Це не перше перешкоджання журналістам. Поліція нічого не робить», – пояснив він.

Начальник прес-служби Головного управління Нацполіції в Одеській області Любов Гордієвська у коментарі «Детектору медіа» повідомила, що поліція реагуватиме у випадку звернення.

«Якщо є конкретні факти, конкретні постраждалі, потрібно щоб було відповідне звернення і поліція це розгляне. Якщо там є підстави, буде зареєстровано провадження і розпочнеться по ньому робота. Жодне ЗМІ немає приференцій. Поліція до всіх ставиться однаково», – сказала вона.

Юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров зауважує, що, якщо сталася аварія, яка призвела до загибелі людей, навіть якщо вона сталася на приватній території, інформація про таку подію не може бути утаємничена: «Перешкоджання журналісту в збиранні інформації за таких обставин має ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 173 Кримінального Кодексу України».

Нагадаємо, що у 2018 році на неокупованій території України зафіксовано 235 випадків порушень свободи слова. Категоріями-лідерами за кількістю порушень стали перешкоджання, погрози та напади на журналістів.

Фото: Facebook Владислава Балинського

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY