detector.media
16.01.2019 16:00
«Репортери без кордонів» закликають до незалежного розслідування вбивства російських журналістів у ЦАР
«Репортери без кордонів» закликають до незалежного розслідування вбивства російських журналістів у ЦАР
Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликають розпочати незалежне міжнародне розслідування вбивства російських журналістів Орхана Джемаля, Кирила Радченка та Олександра Расторгуєва, яке сталося півроку тому у Центральній Африканській Респупбліці (ЦАР)

Про це йдеться у заяві «Репортерів без кордонів».

Організація наголошує, що версія, згідно з якою вбивство журналістів скоїли для пограбування, «не витримує критики».

«Сьогодні тільки незалежне міжнародне розслідування може пролити світло на вбивство цих трьох журналістів», – сказав представник «Репортерів без кордонів» у Африці Арно Фрогер.

Нагадаємо, у вівторок, 31 липня 2018 року стало відомо, що в Центральноафриканській Республіці (ЦАР) невідомими особами було вбито журналіста Орхана Джемаля, оператора Кирила Радченка і режисера Олександра Расторгуєва, які знімали там документальний фільм про роботу ПВК «Вагнер». 

За версією джерела «Інтерфакса» начебто з поліції ЦАР, метою вбивства було пограбування. Цю версію підтверджує також неназване джерело видання «Медиазона». За його даними, журналісти їхали на зустріч зі своїм «помічником» в ЦАР і мали при собі дорогу техніку.

Згодом з'явилася інформація, що журналісти прилетіли в Центральну Африку, щоб зняти документальний фільм про роботу «ПВК Вагнера» ​​для «Центру управління розслідуваннями» (ЦУР) Михайла Ходорковського, і повинні були повернутися в Росію 18 серпня. «Вагнерівці» знали, що знімальна група перебуває в країні.

За основною наразі версією, автомобіль зі Джемалем, Расторгуєвим та Радченком був зупинений в ніч на понеділок на блокпосту, коли вони їхали зі столиці ЦАР Бангі в місто Сібю. У цей момент із засідки вийшли озброєні люди і фактично розстріляли росіян на місці, залишивши в живих водія (його вже допитала поліція).

Російські військові інструктори, радники і найманці з приватних військових компаній активно діють в Центральноафриканській Республіці вже кілька місяців, зазначає «Радіо Свобода». За даними багатьох джерел, на чолі «африканського проекту» Москви стоїть петербурзький мільярдер Євген Пригожин, якого пов'язують з фінансуванням «фабрики тролів» в Ольгині і так званої «ПВК Вагнера».

Як повідомляла «Медуза», Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу у зв'язку із загибеллю росіян. Проте результатів її розслідування досі немає.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY