detector.media
14.01.2019 14:15
КЖЕ оголосила «Інформатору» публічний осуд за матеріали про самогубство
КЖЕ оголосила «Інформатору» публічний осуд за матеріали про самогубство
Комісія з журналістської етики занепокоєна масовими порушеннями норм журналістської етики у висвітленні теми самогубства в медіа, зокрема в інтернеті

11 січня Комісія з журналістської етики оприлюднила своє рішення щодо скарги на публікації про самогубство Двойное самоубийство в Днепре: 16-летняя девушка и 18-летний парень выложили дорожку из роз и выпрыгнули из окна «МОСТ-Сити» та Двойной суицид в Днепре: кем были парень и девушка из Киева и их последние фото в Instagram, що вийшли у виданні «Інформатор».

Комісія вважає неприпустимим публікацію інформації та приватних фотографій осіб, які вчинили самогубство, зокрема неповнолітньої дівчини, що були взяті з їх сторінок у соціальних мережах.

«Журналісти в обох публікаціях також допустили романтизацію самогубства через зайву концентрацію на деталях (слова посмертної записки, троянди, якими була викладена кімната та ін.)», – йдеться в рішенні КЖЕ

Крім того, КЖЕ вважає неприпустимим публікацію сюжету, який містив чітке зображення тіла загиблого (з різних ракурсів та з фокусом на окремі деталі), використання драматичної музики.

Проаналізувавши зміст публікацій, Комісія з журналістської етики, дійшла висновку, що «Інформатор» допустив порушення статті 3 Кодексу, відповідно до якої журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини, та статті 18 Кодексу, відповідно до якої журналіст має бути особливо обережним при висвітленні питань, пов’язаних із дітьми. 

КЖЕ вирішила про публічний осуд редакції видання «Інформатор» за вищезгадані публікації та оприлюднила заяву, у якій повідомляє про масові порушення журналістами етики при висвітленні теми самогубства.

«Ризик додаткових самогубств зростає, коли медіа описують метод самогубства, використовують драматичні заголовки або зображення, а також при повторному чи широкому висвітленню, наданні сенсаційності або героїзації смерті. Натомість, етичне та стримане висвітлення теми самогубства допомагає медіа розвінчати міфи та, таким чином, допомогти тим, хто вразливий чи перебуває у зоні ризику», – йдеться в заяві.

Таким чином, йдеться у заяві КЖЕ, журналіст має максимально уникати публікацій про самогубства та спроби самогубства, окрім випадків, коли такі публікації направлені на захист суспільних інтересів.

Комісія з журналістської етики радить у всіх чутливих випадках керуватися Кодексом етики українського журналіста, а також звертатися до КЖЕ за роз'ясненнями чи порадами. 

Нагадаємо, у грудні 2017 року Робоча група при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення з розробки правил захисту дітей у медіа напрацювала правила висвітлення в медіа теми суїциду. Станом на 7 грудня саморегулівний акт телевізійної індустрії №2 «Висвітлення засобами масової інформації теми суїциду» підписали директор ТРК «Україна» («Медіа Група Україна») Вікторія Корогод, заступник генерального директора медіагрупи StarLightMedia (СТБ, ICTV, Новий канал, М1, М2, «Оце») Анатолій Максимчук, член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Юрій Макаров.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY