detector.media
12.01.2019 17:15
До вбивства журналістів у ЦАР причетний жандарм, пов'язаний з людиною Пригожина - «Досье»
До вбивства журналістів у ЦАР причетний жандарм, пов'язаний з людиною Пригожина - «Досье»
Центр «Досье» - розслідувальний проект Михайла Ходорковського - п'ять місяців вивчав обставини вбивства знімальної групи «Центру управління розслідуваннями» в Центральноафриканській Республіці (ЦАР). Розслідувачі вважають, що до злочину причетний місцевий жандарм, який стежив за журналістами та був на зв'язку з людиною російського бізнесмена Євгена Пригожина.

Про це повідомляє канал «Дождь».

Так, за інформацією розслідувачів, жандарм Еммануель Туагуенде Котофіо постійно перебував на зв'язку з водієм знімальної групи, а також зі співробітником однієї з компаній російського бізнесмена Євгена Пригожина.

За даними «Досье», всі три дні, що журналісти були в ЦАР, жандарм завжди знаходився десь недалеко: або на сусідній вулиці, або принаймні в тому ж районі.

Увечері 30 липня, незадовго до загибелі, журналісти проїхали через місто Сібю. За словами військових урядової армій ЦАР, які чергували на блокпосту на виїзді з міста, за 20 хвилин до проїзду джипа журналістів блокпост начебто перетнула машина з трьома озброєними білими людьми і двома африканцями, в тому числі жандармом Котофіо. Ці люди попередили військових, що «за ними скоро пройде ще машина з білими», і попросили безперешкодно її пропустити, пояснивши, що «це друзі». Журналісти покинули місто в 19.00 за місцевим часом; за даними «Досье», через годину вони були вбиті.

Як повідомляє «Досье», водій і жандарм зідзвонювалися відразу за двома номерами: до 11:00 28 липня водій Б'єнвеню Дувокама дзвонив Котофіо з особистого номера, а потім тільки з нової сім-карти, зареєстрованої на іншу людину. Тоді ж, в день прильоту журналістів, у Дувоками з'являється і новий телефон, судячи з проаналізованих «Досье» даних IMEI.

У «Досье вважають, що все це говорить про організацію спецоперації.

Грунтуючись на даних білінгу, Центр «Досье» також пов'язав Еммануеля Котофіо з працюючими в ЦАР росіянами. У липні-серпні 2018 року жандарм 98 разів телефонував Олександру Сотову, імовірно пов'язаному зі структурами Пригожина. У ЦАР він був офіційно працевлаштований «інструктором по зовнішньому спостереженню, вербуванню та агентурній роботі» в компанії «М-Фінанс», випливає з отриманих «Досье» внутрішніх документів компанії. Вона пов'язана з Пригожиним через свого колишнього гендиректора Євгена Ходотова, повний тезка якого володів Lobaye Invest - цю компанію французькі ЗМІ називали «дочкою» компанії «М-Инвест» , яка представляє інтереси Пригожина.

Офіційний начальник Сотова, за даними розслідування, - радник президента ЦАР з національної безпеки Валерій Захаров, який, як писала «Фонтанка», «співпрацював зі службою безпеки структур, що працюють в інтересах <...> Пригожина». За липень-серпень 2018 року вони, згідно біллінгу, зідзвонювалися більше ста разів.

Свій центральноафриканський номер Олександр Сотов зареєстрував на американський паспорт (за даними «Досье», підроблений) Тревіса Хеммонда.

В зарплатних відомостях «М-Финанс» Сотов значиться під особистим номером «М-5661» - жетони з номерами такого ж формату, як неодноразово писали ЗМІ, присвоюються бійцям ПВК «Вагнера».

На думку Центру «Досье», «російський слід» тягнеться з ЦАР до Москви - до Кирила Романовського, спецкора пов'язаного з Пригожиним РІА «ФАН». Як писала «Медуза», саме Романовський знайшов «фіксера» для знімальної групи - якогось «Мартіна з ООН». Саме «Мартін» рекомендував журналістам водія, який, за даними «Досье», міг бути співробітником жандармерії ЦАР.

Представники місії ООН заявляли, що організація не підтримувала контакт із загиблими журналістами. Центр «Досьє» вважає, що «фіксера Мартіна» ніколи не існувало.

Раніше «Дождь» повідомляв про можливу причетність приватної військової компанії «Патріот» до загибелі журналістів. Видання посилалась на інформацію, отриману від офіцера Міноборони РФ, бійця цієї ПВК і ветерана спецслужб, знайомого з одним з її співробітників. Можливим мотивом співрозмовники вважали розслідування поставок на африканський континент російської зброї, яке вів журналіст Орхан Джемаль.

Нагадаємо, як писав «Детектор медіа», у вівторок, 31 липня, стало відомо, що в Центральноафриканській Республіці (ЦАР) невідомими особами було вбито журналіста Орхана Джемаля, оператора Кирила Радченка і режисера Олександра Расторгуєва, які знімали там документальний фільм про роботу ПВК «Вагнер». 

За версією джерела «Інтерфакса» начебто з поліції ЦАР, метою вбивства було пограбування. Цю версію підтверджує також неназване джерело видання «Медиазона». За його даними, журналісти їхали на зустріч зі своїм «помічником» в ЦАР і мали при собі дорогу техніку.

Згодом з'явилася інформація, що Олександр Расторгуєв, Орхан Джемаль і Кирило Радченко прилетіли в Центральну Африку, щоб зняти документальний фільм про роботу «ПВК Вагнера» ​​для «Центру управління розслідуваннями» (ЦУР) Михайла Ходорковського, і повинні були повернутися в Росію 18 серпня. «Вагнерівці» знали, що знімальна група перебуває в країні.

За основною наразі версією, автомобіль зі Джемалем, Расторгуєвим та Радченком був зупинений в ніч на понеділок на блокпосту, коли вони їхали зі столиці ЦАР Бангі в місто Сібю. У цей момент із засідки вийшли озброєні люди і фактично розстріляли росіян на місці, залишивши в живих водія (його вже допитала поліція).

Російські військові інструктори, радники і найманці з приватних військових компаній активно діють в Центральноафриканській Республіці вже кілька місяців, зазначає «Радіо Свобода». За даними багатьох джерел, на чолі «африканського проекту» Москви стоїть петербурзький мільярдер Євген Пригожин, якого пов'язують з фінансуванням «фабрики тролів» в Ольгині і так званої «ПВК Вагнера».

Як повідомляла «Медуза», Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу у зв'язку із загибеллю росіян. Проте результатів її розслідування досі немає.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY