detector.media
Юрій Луканов
18.12.2018 16:56
Журналістів не цікавить автокефалія?

Фактична відсутність запитань про автокефалію під час прес-конференції Порошенка свідчить про те, що для журналістського цеху це не така вже й важлива подія. Власне, не лише для журналістів, але і для частини ФБ. Тамтешні  дописувачі видавали оцінки в рамках піару або виборів, протиставляли церковні справи справам економічним. І не говорили , що це подія, яка визначатиме розвиток України на століття. Себто критика була дріб'язкова і нікчемна на рівні комунальної кухні. 

І це дуже прикро, оскільки така подія мала б бути осмислена належним чином. Без цього і суспільство сприйме її як чергову рядову подію або й  банальність. 

Тим часом, я згадую  1995 рік - похорон предстоятеля тоді ще молодого УПЦ КП Володимира. Тоді менти жорстоко відлупцювали учасників похорону. Я був свідком того побиття. Мабуть, подібне сталося вперше в історії незалежної України. В чому була причина? 

Влада хотіла поховати Володимира на звичайному цивільному цвинтарі десь на лівому березі. Це був би крок для приниження Київського патріархату. Можливо, один з елементів боротьби з ним. Мабуть, у ворогів все ще жевріла надія знищити його. Врешті, домовилися про те, що поховають на Байковому цвинтарі. Але в процесі учасники дійства змінили думку і вирішили поховати його у Софійському соборі. До собору їх не пустила міліція. Врешті, викопали яму перед воротами собору і там покійного віддали землі. При цьому зазнали нападу міліції. 

Так от сьогодні такого інциденту в принципі не могло б бути. Протистояння на темі, де ховати предстоятеля Київського патріархату не виникало б. Тому що тоді УПЦ КП почувалася в Україні як бідна родичка, а домінувала московська церква з усіма наслідками. 
Надання автокефалії і фактичне узаконення за релігійними канонами Православної церкви України це, крім усього іншого, наслідок наполегливості релігійної громади і священнослужителів, які зуміли відстояти свою церкву. 
Думаю, що описаний мною контекст додає свіжих барв у цю історію. Однозначно, таких моментів, які б вписали цю подію в  історичний контекст можна знайти ще безліч.  Але осмислювати це мали б і журналісти, які прийшли на прес-конференцію президента. Схоже, вони цього робити не будуть.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY