detector.media
Катерина Толокольнікова
«Детектор медіа»
15.12.2018 23:41
Європейська кіноакадемія визнала найкращим фільмом року «Холодну війну»
Європейська кіноакадемія визнала найкращим фільмом року «Холодну війну»
Драматична історія кохання «Холодна війна» польського режисера Павла Павліковського здобула нагороду в номінації «Найкращий європейський фільм 2018 року», а також статуетки за найкращу режисуру й сценарій. Виконавиця головної ролі у фільмі Йоанна Куліг стала «Найкращою європейською акторкою 2018 року».

Про це повідомляє кореспондентка «Детектора медіа» з Teatro de la Maestranza в Севільї, де відбувається 31-ша церемонія вручення нагороди «Європейський кіноприз» (European Film Award).

Стрічка розповідає про пристрасне й неможливе кохання Зули та Віктора на тлі Холодної війни. Її світова прем’єра відбулася цього року на Каннському кінофестивалі, де фільм здобув приз за найкращу режисуру. Його також висунуто від Польщі на премію «Оскар» у номінації за найкращий фільм іноземною мовою. Попередній фільм Павла Павліковського «Іда» отримав п’ять премій Європейської кіноакадемії і премію «Оскар» Американської кіноакадемії.

В головній номінації Європейського кінопризу чорно-білий фільм обійшов чотирьох конкурентів: «На межі світів» Алі Аббасі, «Догмен» Маттео Гарроне, «Щасливий Лазар» Аліче Рорвахер та «Фокстрот» Семуеля Маоза.

«Найкращим європейським актором» члени Європейської академії визнали італійця Марчелло Фонте, який виконав головну роль в фільмі «Догмен».

«Найкращою європейською акторкою» стала Йоанна Куліг – виконавиця головної ролі в стрічці «Холодна війна». На цю ж нагороду претендувала ісландська акторка Халлдор Хейхадсдоттір, яка виконала головну роль в фільмі «Гірська жінка: на війні», зняту в копродукції з Україною та Францією.

«Найкращим європейським документальним фільмом» члени Європейської кіноакадемії назвали стрічку «Бергман» Джейн Магнуссон. У цій номінації також змагався фільм «Віддалений гавкіт собак» данського режисера Саймона Леренга Вільмонта про життя 10-річного хлопчика Олега в прифронтовому селі на Донеччині.

Статуетку за «Найкращу європейську комедію» отримав шотландський режисер Армандо Януччі за резонансну стрічку «Смерть Сталіна». Знятий в копродукції Британії, Франції та Бельгії, фільм був заборонений до показу в Росії, а деякі його сцени знімалися в Україні.

Нагороду «Європейське відкриття року – приз FIPRESCI» цьогоріч отримала стрічка «Дівчина» Лукаса Донта про юну балерину-трансгендера.

Відзнаку «Найкращий європейський повнометражний анімаційний фільм» присудили стрічці «Ще один день життя» Рауля де ла Фіенте й Деміана Ненова. Ця стрічка – екранізація однойменної книжки всесвітньо відомого польського репортера Ришарда Капусцінського.

«Найкращим короткометражним фільмом» стала документальна італійсько-французька стрічка «Роки» Сари Фгаєр. Нагадаємо, в цій же номінації висувався український фільм «Випуск’97» режисера Павла Острикова.

Переможців у цих номінаціях визначали понад 3 тисячі кінодіячів – членів Європейської академії. Проте одну з нагород Європейського кінопризу присуджують глядачі, голосуючи онлайн. Переможцем у номінації «Вибір глядачів» 2018 року стала стрічка «Назви мене своїм ім’ям» Луки Гауданьїно.

Під час церемонії також вручили дві почесні нагороди. Премію за «Прижиттєві досягнення» цьогоріч отримала іспанська акторка Кармен Маура, відома численними ролями в фільмах Педро Альмодовара. Почесну нагороду від президента та ради Європейської кіноакадемії отримав грецький та французький режисер Коста-Гаврас, найвідомішими фільмами якого є «Дзета» (1969) та «Зізнання» (1970). А відзнаку «Європейські досягнення в світовому кіно» Європейська кіноакадемія присудила британському актору та режисеру Рейфу Файнсу, якого глядачі знають за ролями в фільмах «Список Шиндлера», «Англійський пацієнт», «Залягти на дно в Брюгге», «Гаррі Поттер» та інших.

Нагороду Європейської кіноакадемії та фонду Eurimages за найкращу копродукцію вручили грецьким продюсерам Константіносу Контовракісу та Гіоргосу Карнавасу.

Раніше Європейська кіноакадемія також оголосила, що «Найкращим європейським оператором» 2018 року став Мартін Оттенбек (фільм «U - JULY 22»).

«Найкращим європейським художником-постановником» став Андрій Понкратов, який працював над фільмом «Літо». «Найкращим європейським монтажером» – Ярослав Камінські («Холодна війна»).

Нагороду за «Найкращого європейського звукооператора» розділи Андре Бендоччі-Альвес і Мартін Стеєр («Капітан»), а за найкращі візуальні ефекти відзначили Петера Хйорта («На межі світів»).

Звання найкращого композитора розділили Крістоф М. Кайзер та Джуліан Масс за фільм «Три дні з Ромі Шнайдер».

«Найкращий європейський художником по костюмах» став Массімо Кантіні Парріні («Догмен»). Цей же фільм здобув нагороду за найкращі зачіски та грим (Даліа Коллі, Лоренцо Тамбуріні та Даніела Тартаріа).

Репортаж з церемонії нагородження читайте на «Детекторі медіа» найближчим часом.

Нагадаємо, минулого року п’ять статуеток премії Європейський кіноприз й зокрема за «Найкращий фільм року» отримав фільм «Квадрат» Рубена Естлунда, знятий у копродукції Швеції, Німеччини, Франції і Данії.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY