detector.media
14.12.2018 19:07
У справі Марківа щодо загиблого на Донбасі італійського фотографа заслухали свідків-журналістів
У справі Марківа щодо загиблого на Донбасі італійського фотографа заслухали свідків-журналістів
Українського військового Віталія Марківа звинувачують у причетності до вбивства італійського фотографа на Донбасі 24 травня 2014 року. 14 грудня відбулося п'яте судове засідання в цій справі: від сторони обвинувачення виступили п’ять свідків-італійських журналістів, які у той час перебували в зоні бойових дій.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Зокрема сьогодні дали свідчення фотограф Марчелло Фаучі та журналістка Іларія Морані, які після загибелі колеги Андреа Роккеллі спілкувалися телефоном з Віталієм Марківим. Тоді він попередив, щоб вони не їхали на місце трагічного інциденту через високий рівень небезпеки в районі поблизу Слов'янська.

Видання Corriere della Sera 25 травня 2018 року опублікувало статтю кореспондентки Морані про те, як загинув Роккеллі. Саме на цій статті сторона обвинувачення ґрунтує обвинувачення щодо українського солдата.

На суді фоторепортер Фаучі підтвердив, що Марківа знав з часу січневих революційних подій у Києві 2014 року і потім контактував з ним для збору інформації для своєї журналістської роботи. Він не пам'ятає добре місце і зміст згаданої телефонної розмови та не надав їй тоді особливого значення. За словами адвокатів підсудного, зміст цієї розмови не є елементом обвинувачення щодо Віталія Марківа.

Свідчення ж Іларії Морані були акцентовані на тому, чи знала вона про військове звання підсудного, адже в заголовку її публікації Марківа називають капітаном, тобто командиром, який нібито віддавав накази військовим. За словами журналістки, заголовок писала не вона, але зі слів «інформатора», тобто самого Марківа, зрозуміла, що він обіймав керівну посаду у своєму підрозділі. «Він часто говорив про військових «мої люди», і так я зрозуміла, що він був керівником», – сказала свідок..

Решта свідків-журналістів, які брали участь у впізнанні тіл загиблих (Андреа Роккеллі та його перекладача росіянина Андрія Миронова), одностайно повторювали про велику небезпеку в зоні, часті вибухи, постріли та присутність проросійських бойовиків, з якими вони спілкувалися регулярно.

На думку захисника Марківа Раффаелле делла Валле, свідчення журналістів не внесли жодного доказу щодо обвинувачуваного.

Наступне засідання в справі відбудеться 18 січня 2019 року. Слухатимуть знову свідків сторони потерпілих – італійських правоохоронців, які проводили розслідування. 

Нагадаємо, 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська (Донецька область) внаслідок мінометного обстрілу італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов загинули, французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення.

Поліція Італії затримала громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента.

У листопаді 2017 року суд в Італії відхилив клопотання Марківа та не змінив йому запобіжний захід з ув’язнення на домашній арешт.

У січні міністр закордонних справ України Павло Клімкін запропонував створити спільну італійсько-українську слідчу групу для розслідування справи нацгвардійця Віталія Марківа.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY