detector.media
09.12.2018 13:00
Пішла з життя правозахисниця, авторка більш ніж 100 робіт з прав людини Людмила Алексєєва
Пішла з життя правозахисниця, авторка більш ніж 100 робіт з прав людини Людмила Алексєєва
Людмила Алексєєва була однією із засновників Московської Гельсінської групи, а також отримала правозахисну премію Вацлава Гавела та премію Сахарова.

Правозахисниця Людмила Алексєєва померла 8 грудня у Москві на 92-му році життя. Про це повідомляється на сайті Ради при президентові РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини, членкинею якої була пані Людмила.

«В останній час їй було складно боротися з хворобою. Ще вчора вона давала доручення своїй помічниці, і ці доручення стосувалися допомоги іншим людям. Вона залишалася правозахисником до останньої миті», - цитує сайт голову Ради з прав людини в РФ Михайла Федотова.

Людмила Алексєєва народилася у 1927 році в Криму. Під час Другої світової закінчила курси медсестер та хотіла стати добровольцем на фронті, проте її не пустили за віком. У 1950 році Алексєєва завершила історичний факультет МДУ, і в ті роки почала займатися самвидавом та правозахисною діяльністю.

У 1960-х Алексєєва виступала проти арешту письменників, які публікувалися за кордоном в обхід цензури. Також вона стала одним з ініціаторів допомоги політичним в’язням та їхнім родинам. У 1968 році її виключили з КПРС та звільнили з роботи, того ж року її неодноразово допитували та обшукували. На початку 1970-х Алексєєву попередили про порушення закону через «розповсюдження антирадянських творів».

Через тиск Алексєєва виїхала до США та повернулася до Росії майже через 20 років. У 1996-му вона стала головою Московської Гельсінської групи.

За час своєї правозахисної діяльності вона написала понад 100 робіт з питань прав людини і була удостоєна багатьох міжнародних премій. У 2009 году вона отримала премію Сахарова, а у 2015-му - Вацлава Гавела.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY