detector.media
Катерина Толокольнікова
«Детектор медіа»
26.11.2018 15:04
Спецвипуски про російську агресію в Керченській протоці зробили «UA:Перший», «1+1» та інформаційні канали
Спецвипуски про російську агресію в Керченській протоці зробили «UA:Перший», «1+1» та інформаційні канали
25 листопада, у день, коли російські кораблі атакували українські судна в Керченській затоці, свої сітки мовлення змінили телеканали «UA:Перший» та «1+1». Події активно висвітлювали й інфомаційні канали.

Телеканал «UA:Перший» Суспільного мовника присвятив подіям у Керченські протоці перший сюжет у вечірньому випуску новин о 21:00, де йшлося про таран українського буксира російським судном. А також мовник зробив ще три специвипуски до опівночі й три після неї, у яких повідомив про те, що російські силовики відкрили вогонь по українських суднах і шестеро з 23 членів екіпажів зазнало поранень. Канал повідомив про акцію під російський посольством у Києві, екстрене засідання РНБО й пропозицію введення нею воєнного стану. А також про скликання Україною засідання Ради безпеки ООН. Канал у новинах показав виступи президента України Петра Порошенка, міністра закордонних справ Павла Клімкіна, голови РНБО Олександра Турчинова. Крім новин «UA:Перший» у прямому ефірі транслював засідання РНБО.

Телеканал «1+1» також дав сюжет про агресію РФ в Азовському морі першим у вечірньому випуску «ТСН. Тиждень» о 19:30. Потім канал показував талант-шоу «Танці з зірками», а після нього о 00:20 – спецвипуск ТСН про відкриття Росією вогню по українських моряках, засідання РНБО та можливе введення воєнного стану. Канал, зокрема, повідомив з посиланням на власні джерела, що командир українського судна «Нікополь» «вирішив здатися росіянам». Крім того, канал акцентував на тому, що російські ЗМІ водночас із подіями в протоці повідомили, що українські військові нібито почали обстрілювати житлові квартали «ДНР». Спецкор каналу на Донеччині Євгенія Цвєтанська заперечила обстріли з боку української армії та розповіла, що першими фейкову новину про обстріли українською армією повідомили сайти «ДНР», а потім – російські. На деяких сайтах, за її словами, згодом з’явилося спростування. ТСН дала в спецвипуску також включення своїх журналістів з-під штабу ВМС України в Одесі, акції під російським посольством у Києві, а також спецкорів в Москві й Вашингтоні. Глядачі почули також про перші заяви європейських політиків із Брюсселя: про них розповів журналіст «Радіо Свобода» Григорій Жигалов. Після спецвипуску новин на «1+1» розпочалося гумористичне шоу «Ліга сміху».

Телеканал «Інтер» учора дав сюжет про російську атаку в морі третім у вечірньому випуску «Подробиць» о 20:00 – після сюжету про ожеледицю на дорогах та протести «євробляхерів». Канал описав події як «чергове загострення ситуації в Азовсьому морі» та «зрослання напруження через російських військових». Нічного спецвипуску новин чи трансляції засідання РНБО на «Інтері» не було.

Телеканал ICTV повідомив про напад на український буксир у новинах о 12:45 другим сюжетом і наголосив на тому, що Росія таким чином порушила Конвенцію ООН та договір з Росією про використання керченської протоки та азовського моря. У «Фактах тижня. 100 хвилинах з Оксаною Соколовою» о 19:45 сюжет про події в протоці опинився всередині випуску. Про поранення українських моряків, засідання РНБО та заяву президента про можливе введення воєнного стану канал не повідомив (про них стало відомо пізніше, після завершення випуску тижневика). А спеціального нічного програмування на ICTV не було.

Канал «Україна» в підсумковому випуску новин тижня «Сьогодні. Підсумки з Олегом Панютою» о 19:00 повідомив про події в Азовському морі першим сюжетом. Канал дав в ефір синхрони представників ВМС України, МЗС та політика Арсенія Яценюка – лідера «Народного фронту». Далі на «Україні» показували ток-шоу «Головна тема». Воно йде не в прямому ефірі, а в записі, тож ескалація в Керченській протоці не стала головною темою – тут обговорювали нюанси спадщини. Про можливе запровадження воєнного стану глядачі каналу так і не дізналися.

Ще один загальнонаціональний телеканал – СТБ – теж не змінював сітки мовлення через події. В ефірі каналу в неділю не передбачені випуски «Вікон-новин», тож там ішли розважальні шоу: «Битва екстрасенсів», «Один за всіх» та «X-фактор».

Телевізійним джерелом інформації про події в країні стали інформаційні канали. Усі вони транслювали в прямому ефірі опівночі засідання РНБО. Частина каналів інформувала про події в екстрених випусках новин, частина – переформатувала ефір у режимі телемарафону.

«112 Україна», Прямий канал і NewsOne ще до обіду оперативно повідомили про таран українського буксира російським судном. Після цього канали до пізньої ночі давали оновлення по темі та коментарі експертів. На кожному з каналів вечірня підсумкова програма перейшла в режим телемарафону.

ZIK присвятив атаці росіян у Керченські протоці перший сюжет у вечірніх новинах, а після півночі перейшов у режим телемарафону. 5 канал – присвятив цій темі передостанній сюжет у підсумковому випуску, а далі підготував екстрені випуски новин. Так само зробив і канал «24»: сюжет про напад в Азовському морі був першим у випусках новин каналу о 13:00, 19:00, та 21:00, а далі – з 22:00 канал повідомляв про події у форматі екстреного випуску.

«Еспресо» також повідомив про події в Азовському морі в обід, увечері вони стали однією з тем програми «Політичний маринад» і далі до ночі канал активно висвітлював цю тему в ефірі. «Громадське ТБ» увечері присвятило подіям у Керченській протоці спецефір програми «Нині вже».

Нагадаємо, 25 листопада в Керченській протоці прикордонна служба ФСБ Росії атакувала й захопила три українських військових судна, не давши їм пройти в Азовське море. За даними українських військових, шестеро моряків з 23 членів екіпажів поранено, двоє з них – у важкому стані.

Опівночі з 25 на 26 листопада відбулося екстрене засідання Ради національної безпеки й оборони України. РНБО підтримала пропозицію Президента України Петра Порошенка про звернення до Верховної Ради України щодо запровадження в країні воєнного стану на 60 діб. Верховна Рада має розглянути пропозицію на екстреному засіданні 26 листопада, яке заплановано на 16:00. Також цього дня о 18:00 за київським часом відбудеться екстрене засідання Радбезу ООН у Нью-Йорку, ініційоване Україною через агресію Росії.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY