detector.media
26.11.2018 00:59
РНБО пропонує запровадити воєнний стан, свободу слова не обмежуватимуть
РНБО пропонує запровадити воєнний стан, свободу слова не обмежуватимуть
Рада національної безпеки й оборони на засіданні опівночі 26 листопада підтримала пропозицію Президента України Петра Порошенка про звернення до Верховної Ради України щодо запровадження в країні воєнного стану.

Відповідно, Петро Порошенко просить Верховну Раду 26 листопада розглянути проект рішення про запровадження воєнного стану на позачерговому засіданні.

За пропозицією секретаря РНБО Олександра Турчинова, воєнний стан планують запровадити строком на 60 діб.

Рішення РНБО зумовлено агресією Російської Федерації – збройним нападом на військові кораблі Збройних сил України в Керченській протоці з пораненням, за попередніми даними, шести українських моряків.

Петро Порошенко підкреслив, що воєнний стан не означає оголошення війни, він необхідний не для наступальних дій, а для оборони території України та захисту й безпеки громадян.

Рішення не буде передбачати обмеження конституційних прав і свобод громадян, наголосив Президент.

«У той же час я хотів би звернутися до журналістів – займати відповідну позицію. Просив би, щоб ми зараз дуже серйозно сприйняли ті загрози, які виникли протягом останніх двох днів», - сказав Петро Порошенко.

Міністр інформаційної політики, член РНБО Юрій Стець на засіданні РНБО повідомив, що воєнний стан не передбачатиме жодних обмежень свободи слова.

Водночас міністр наголосив, що необхідно користуватися офіційними джерелами інформації і попередив, що соціальні мережі можуть використовуватися, щоб дезінформувати і сіяти паніку в країні.

«Я хочу звернутися до українських журналістів. Очевидно, що жодних обмежень свободи слова не буде. Але треба розуміти, що означає ця чергова військова агресія з боку Росії. Це для нас із вами значить, що ми маємо користуватися офіційними джерелами інформації. Що стосується міжнародної співпраці – це МЗС, що стосується військових – Міністерство оборони, так само є майданчиком інші військові служби. І хочу наголосити, у нас є ця інформація, що, очевидно, будуть користуватися соціальними медіа для того, щоб дезінформувати, посіяти паніку. Не піддавайтеся. Всі відомства, офіційні органи влади працюють у посиленому режимі, це стосується всіх прес-служб. Користуйтеся офіційними коментарями офіційних органів влади», - сказав Юрій Стець.

Нагадаємо, що зміст режиму воєнного стану, порядок його введення і скасування регламентуються законом «Про правовий режим воєнного стану».

Стаття 8 закону передбачає, що в разі введення воєнного стану військове командування разом з органами влади можуть вживати, серед іншого, такі заходи:

- забороняти проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій, інших масових заходів;

- регулювати роботу підприємств телекомунікацій, поліграфічних підприємств, видавництв, телерадіоорганізацій, телерадіоцентрів та інших підприємств, установ, організацій і закладів культури та засобів масової інформації, а також використовувати місцеві радіостанції, телевізійні центри та друкарні для військових потреб і проведення роз’яснювальної роботи серед військ і населення; забороняти роботу приймально-передавальних радіостанцій особистого і колективного користування та передачу інформації через комп’ютерні мережі;

- у разі порушення вимог або невиконання заходів правового режиму воєнного стану вилучати у підприємств, установ і організацій усіх форм власності, окремих громадян телекомунікаційне обладнання, телевізійну, відео- і аудіоапаратуру, комп’ютери, а також у разі потреби інші технічні засоби зв’язку.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY