detector.media
21.11.2018 14:57
Коаліція «За вільний Інтернет» просить нардепів відкликати законопроект про криміналізацію наклепу
Коаліція «За вільний Інтернет» просить нардепів відкликати законопроект про криміналізацію наклепу
У Коаліції «За вільний Інтернет» вважають, що зареєстрований 20 листопада законопроект «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за наклеп» №9306 слугує виключно засобом тиску на журналістів

Про це йдеться на сторінці Коаліції у Facebook.

«На думку Коаліції, подібні законопроекти, слугують виключно засобом тиску на журналістів і медіа та можуть створити серйозний «охолоджувальний ефект» для висвітлення корупції, владних зловживань та інших критичних публікацій на суспільно значущі теми. На цьому неодноразово наголошували ключові міжнародні організації – Комітет ООН з прав людини, Рада Європи та ОБСЄ», – йдеться у повідомленні.

Коаліція зауважує, що наклеп був виключений із переліку злочинів ще у 2001 році як зобов'язання України перед Радою Європи та нагадує, що у 2016 році депутат Євген Мураєв був ініціатором подібного законопроекту.

Коаліція «За вільний Інтернет» вважає, що законопроект може бути небезпечним під час резидентської кампаній 2019 року та закликає ініціаторів відкликати документ і не порушувати міжнародних зобов'язань України у сфері прав людини.

Нагадаємо, 20 листопада у Верховній Раді України  зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за наклеп» №9306. Автори - нардепи від БПП Микола Паламарчук, Артур Палатний та Олег Велікан. Вони пропонують ввести відповідальність за наклеп обмеженням волі на 2 роки, а у випадку, якщо інформація поширюється «шляхом публічного демонстрування у творах, в засобах масової інформації або в мережі інтернет», – до 5 років обмеження волі. Найвища ж міра покарання (позбавлення волі на строк до 3 років) передбачена за обвинувачення у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину.

21 листопада законопроект направлений на розгляд Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY