detector.media
20.11.2018 12:38
У Криму провайдери блокують сайти 5-го каналу, «Укрінформ», «РБК-Україна», «Фокус» та інші українські ЗМІ – дослідження
У Криму провайдери блокують сайти 5-го каналу, «Укрінформ», «РБК-Україна», «Фокус» та інші українські ЗМІ – дослідження
Лабораторія цифрової безпеки спільно з Кримською правозахисною групою провели повторне дослідження інтернет-цензури в Сімферополі та Севастополі у жовтні 2018 року

Про це йдеться в релізі Лабораторії цифрової безпеки.

Загалом за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення OONI (Open Observatory of Network Interference) експерти провели 31 тестування в Севастополі та 20 у Сімферополі у різних місцях, інтернет доступ до яких забезпечується провайдерами FarLine, RealWeb, Elite-Net, Giganet, Крэлком, Ланком та Севстар.

Експертами було перевірено 83 сайти, серед яких в основному українські та кримські новинні ресурси, а також сайти правозахисних та громадських організацій. Згідно з дослідженням, у всіх перевірених кримських провайдерів були заблокованими або недоступними українські новинні сайти: 5.ua, Depo.ua, Rbc.ua, Segodnya.ua, Focus.ua, Ukrinform.ua та Glavcom.ua. Також деякі провайдери блокують сайт кримськотатарського телеканалу Atr.ua (RealWeb у Сімферополі та Elite-Net в Севастополі), сайт громадської організації «Крим SOS» (RealWeb, Giganet, Крэлком у Сімферополі та Elite-Net в Севастополі) та інші. З повним переліком заблокованих та недоступних сайтів можна ознайомитись тут.

Згідно з дослідженям, для користувачів севастопольського інтернет-провайдера Elite-Net недоступними є щонайменше 33 українських сайти, дев’ять з них показують сторінку блокування, три – помилку 403 Forbidden, ще 21 – не відкриваються. При цьому, зазначая прес-служба, в інших провайдерів у Севастополі кількість заблокованих українських сайтів – суттєво нижча: 15 – у провайдера «Ланком» і 14 – у «Севстар».

За повідомлення Лабораторії цифрової безпеки, сімферопольський провайдер RealWeb не надає доступ до 25 українських сайтів, 11 з них – заблоковані, чотири – видають помилку 403 Forbidden, ще 10 – не відкриваються. Також під час досліджень експерти виявили у Сімферополі по 21 недоступному сайту у провайдерів Giganet і «Крэлком», а також сім сайтів у провайдера FarLine.

Нагадаємо, раніше Лабораторія цифрової безпеки повідомляла, що кримські інтернет-провайдери блокують щонайменше вісім сайтів, яких немає в офіційних списках Роскомнадзору.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY