detector.media
17.11.2018 13:56
ЦРУ вважає, що наказ вбити журналіста Хашоггі віддав наслідний принц Мухаммед ібн Салман аль Сауд - джерело
ЦРУ вважає, що наказ вбити журналіста Хашоггі віддав наслідний принц Мухаммед ібн Салман аль Сауд - джерело
У висновку Центрального розвідувального управління (ЦРУ) США нібито йдеться про те, що вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашоггі не могло статися без відома або участі наслідного принца.

Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на джерела в ЦРУ, пише «Українська правда».

Зазначається, що ЦРУ дослідило телефонну розмову брата принца і за сумісництвом посла Саудівської Аравії в Туреччині Халіда ібн Салмана з Джамалєм Хашоггі, під час якої той попросив журналіста прибути до консульства і отримати документи для реєстрації шлюбу.

Видання пише, що Халід зателефонував Хашоггі за проханням брата. Водночас сам Халід ібн Салман заявив, що ніколи не розмовляв по телефону з Джамалєм Хашоггі.

«Як ми вже сказали The Washington Post, останній мій контакт з ним був у текстовому форматі 26 жовтня 2017 року. Я ніколи не розмовляв з ним по телефону і не закликав його їхати до Туреччини. Я прошу уряд США опублікувати будь-яку інформацію щодо цього звинувачення», - написав він у Twitter.

Як повідомляє Reuters, у Білому домі відмовились коментувати публікацію висновку ЦРУ та заявили, що це питання розвідки. У Держдепі також відмовилися коментувати інформацію.

Нагадаємо, 2 жовтня 2018 року саудівський журналіст The Washington Post Джамаль Хашоггі пішов до консульства Саудівської Аравії у Стамбулі для вирішення особистих питань і зник. За словами його нареченої, з установи він не виходив.

Саудівські офіційні особи спочатку наполягали на тому, що Хашоггі покинув будівлю 2 жовтня. Турецька влада заявила, що його там вбили. Пізніше Саудівська Аравія змінила свою позицію щодо смерті Хашоггі і повідомила, що його вбивство було умисним.

Влада Саудівської Аравії заявила про затримання 18 підозрюваних у вбивстві журналіста. Туреччина хоче екстрадувати і притягнути їх до відповідальності. Проте Саудівська Аравія відмовляється проводити екстрадицію.

ЗМІ з посиланням на джерело в Генпрокуратурі Туреччини повідомили, що під час обшуку резиденції генерального консула Саудівської Аравії в Стамбулі були виявлені сліди кислоти та інших хімікатів, які могли використати для розчинення тіла убитого журналіста Джамаля Хашоггі.

15 листопада Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США запровадило санкції проти Сауда аль-Кахтані, його підлеглого Махер Мутреба, генерального консула Саудівської Аравії Мохаммеда Алотабібі та ще 14 осіб через вбивство журналіста Джамаля Хашоггі.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY