detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
13.11.2018 17:07
Нацрада подала близько 35 позовів щодо штрафів за порушення вимог прозорості медіавласності
Нацрада подала близько 35 позовів щодо штрафів за порушення вимог прозорості медіавласності
Національна рада з питань телебачення та радіомовлення має близько 35 судових позовів щодо стягнення штрафів за непрозорість медіавласності. Про це 13 листопада під час конференції «МедіаПраво» повідомила заступниця голови Нацради Уляна Фещук.

Загалом, як писав «Детектор медіа», у 2018 році Нацрада оштрафувала 173 своїх ліцензіата (як мовників, так і провайдерів) за неподання або несвоєчасне подання щорічної інформації про структуру власності. Частина з них не сплатили штрафів, тому Нацрада стягує їх через суд.

Крім невиконання ліцензіатами формальних вимог закону регулятор зіткнувся з різними проблемами, пов’язаними з прозорістю медіавласністю. Насамперед, з так званими «фейковими власниками», пояснила пані Фещук: «Коли формально норми закону не порушені. Але ми розуміємо, що вказані беніфеціари не є кінцевими власниками».

Також вона звернула увагу на те, що деякі телерадіокомпанії воліють за краще отримати штрафну санкцію 5% від ліцензійного збору за неподання інформації, ніж відкривати своїх власників.

«Ми зіткнулися з тим, що штрафи за порушення вимог закону про прозорість ті, хто приховує власників, не сплачують. Як правило, ці суди доходять до виконавчої служби. Проте дуже складно виконати рішення і стягнути заборгованість, тому що майна в такої компанії офіційно, як правило, немає», - додала пані Фещук.

Нагадаємо, закон зобов’язує мовників і провайдерів розміщувати на своїх офіційних веб-сайтах інформацію про структуру власності, а також щороку до 31 березня подавати до Нацради інформацію про свою структуру власності та схему структури власності за  затвердженим Нацрадою порядком. Закон передбачає покарання у вигляді штрафу у розмірі 5% ліцензійного збору тільки за неподання або несвоєчасне подання інформації про структуру власності. Також Нацрада може визнавати структуру власності непрозорою та залишати заяву про видачу ліцензії без розгляду.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY