detector.media
12.11.2018 11:45
За півроку партія Тимошенко витратила близько 100 млн грн на рекламу «Нового курсу» – Комітет виборців України
За півроку партія Тимошенко витратила близько 100 млн грн на рекламу «Нового курсу» – Комітет виборців України
Комітет виборців України (КВУ) повідомляє, що з квітня по вересень 2018 року ВО «Батьківщина» витратила на рекламу «Нового курсу» близько 100 млн грн, які отримала як внески на користь партії

Про це свідчать дані фінансових звітів партії за ІІ та ІІІ квартали 2018 року, повідомляє прес-служба КВУ.

Зокрема, у квітні-червні партія витратила на рекламу 24,8 млн, у липні-вересні – 73 млн, з яких 53 млн грн були спрямовані на рекламу на телебаченні та 19 млн грн – на зовнішню рекламу (білборди, сітілайти).

Зокрема, за інформацією КВУ, партія перерахувала понад 19 млн грн. ТОВ «Глобал медіа груп» із призначенням платежу – «сплата за розміщення реклами на телебаченні», ще 30 млн. було перераховано ТОВ «Старлайт бренд контент» в якості оплати за «надання рекламних послуг».

«Діяльність цих компаній пов’язують із телеканалами ICTV, СТБ, Новий Канал та ін. Більшість коштів за розміщення зовнішньої реклами отримала компанія "РТМ-Україна"», – повідомляє КВУ.

КВУ зазначає, що такі витрати стали рекордними для партії і пов’язані із наближенням виборів. За весь 2016 рік партія витратила 19 млн грн., за 2017 рік – 30 млн, порівнює Комітет.

За повідомленням КВУ, «Батьківщина» витратила на рекламу «Нового курсу» гроші, отримані як внески на користь партії. У липні-вересні фізичні особи надали партії грошових внесків на 71 млн грн., юридичні особи – на 4 млн грн.

«Цікаво, що значна частина внесків громадян були однаковими за розміром. Так, фізичні особи 336 разів робили внески для партії на суму 148 тис. грн. Цікаво, що схожа ситуація вже мала місце раніше – на парламентських виборах 2014 року. Тоді частина виборців так само масово перераховували партії гроші розміром в 149 тис. грн», – зауважує Комітент.

Комітет зазначає, що в такий спосіб внескодавці уникають спеціальної фінансової перевірки.

Нагадаємо, упродовж квітня-червня 2018 року парламентські політичні партії сукупно витратили 150,2 млн. грн. Третину всієї суми було спрямовано на оплату рекламних матеріалів – 46,3 млн. Найбільше витратили на рекламу ВО «Батьківщина», «Самопоміч» та Радикальна партія Олега Ляшка.

У квітні-червні 2018 року Радикальна партія Олега Ляшка, «Опозиційний блок», ВО «Батьківщина» та «Самопоміч» сумарно витратили 12,2 млн грн на рекламу на телебаченні.

За повідомленням КВУ, у порівнянні із І кварталом загальні витрати партій в ІІ кварталі 2018 року збільшилися майже вдвічі (100,1 млн проти 177,1 млн).

7 вересня народна депутатка України, голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що із наближенням виборів створюються передумови для матеріалів замовного характеру в ЗМІ та акцентувала на необхідності внесення змін до виборчого кодексу в частині агітації.Вона також зазначила, що власники каналів забезпечують підтримку кандидатам в президенти.

У вересні Комітет виборців України закликав політичні партії та потенційних кандидатів у Президенти України відмовитися від розміщення рекламних матеріалів до офіційного старту виборчої кампанії

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY