detector.media
Тетяна Гордієнко
12.11.2018 10:00
Стріми онлайн: 8 порад від «Радіо Свобода», як зробити хорошу трансляцію
Стріми онлайн: 8 порад від «Радіо Свобода», як зробити хорошу трансляцію
Для вдалого стріму треба використовувати всі інструменти YouTube та Facebook, планувати трансляцію й готуватися до стріму, дати йому правильну назву та обкладинку, щоби вашу роботу побачили й оцінили не лише глядачі, але й алгоритми соцмереж і пошукових систем. Цими та іншими лайфхаками під час Х конгресу інформаційних сайтів та міських порталів поділився Влад Яцків із «Радіо Свобода».

Що може бути інформприводом для стріму?

Перш за все, це події, з яких потім можна зробити новинний контент. Акції на Майдані, повернення Надії Савченко, суд над Романом Насіровим, зустріч Джамали в аеропорту після перемоги на «Євробаченні», хресні ходи Київського та Московського патріархату — одні з найбільш вдалих стрімів, які робили журналісти «Радіо Свобода».

Наприклад, стрім із прильотом Надії Савченко зібрав 65 тисяч одночасних глядачів на YouTube. «Мабуть, це рекорд для українського медіаринку в новинних трансляціях», — каже Влад Яцків.

Ще один варіант — ефіри ваших програм. Це контент, підготований заздалегідь, наприклад, випуск із розслідуванням тощо. Раніше для запуску такого ефіру потрібно було використовувати додаткові програми, але тепер ця функція вбудована в YouTube та Facebook і так і називається — прем’єра.

Однак Влад Яцків попереджує, що поки цей функціонал досить новий і може давати збої, тож за його роботою варто стежити. «Відразу хочу сказати, що рекомендую думати про цей функціонал для програм і відео, які мають хронометраж більше 10-15 хвилин. У правилах немає таких обмежень, але він був придуманий YouTube та Facebook як спосіб просувати саме довгі формати», — пояснює журналіст.

Також існує формат відеоблогінгу як варіант стріму. Таким чином можна розповісти про свій проект навіть пост-фактум, ще раз залучити увагу глядачів до нього. Наприклад, ви презентували програму й побачили, що вона викликала резонанс. Спершу глядачі можуть почати спілкуватися на форумі під нею, але після цього їх можна ще раз залучити через відеоблог, адже здебільшого аудиторія любить яскраві персоналії та охоче з ними спілкується. Окрім того, це викликає більше довіри до команди, яка над програмою працює — це не анонімні невідомі люди, через відеоблог команда та аудиторія можуть поспілкуватися, взаємодіяти.

Якщо до цього журналіст не робив відеоблогів і не є дуже відомим серед аудиторії, до стріму треба підготуватися. Перш за все, анонсувати його, аби глядачі були поінформовані заздалегідь. Також зібрати й підготувати питання, які будуть обговорюватися у відеоблозі. «Для перших таких відеоблогів-включень ви повинні мати запас питань і тем на 20-30 хвилин. Авжеж, ви можете відкрити вашу ж трансляцію, реагувати на питання, які вже в прямому ефірі пишуть. Надалі аудиторія звикне й буде до вас приходити частіше. Але потрібно готуватися й заздалегідь», — зауважує Влад Яцків.

Корисно готуватися не лише до відеоблогів-включень, але й до новинних стрімів також. «У випадку стріму приїзду Надії Савченко ми транслювали злітну смугу дві години. Перед очима була лише ця злітна смуга — і все. Ми не були готові до включень зі студії, на той момент у нас ще не було таких ресурсів. Але ми старалися виходити з ситуації. Популярність стріму була дуже великою, до нього підключилися всі. Мовчати в ефірі й просто показувати злітну смугу було би смішно», — пригадує журналіст. Тому колеги з редакції надсилали стрімеру останні новини щодо Савченко, коментарі, які він озвучував у прямому ефірі.

Підготовка була корисною й у випадку з місячним затемненням, яке назвали «кривавим місяцем». Журналісти підшукали техніку, за допомогою якої можна було би показати затемнення, підготували цікаві факти про це явище. «Це приклад як із нічого зробити щось», - каже Влад Яцків. Хоча зрештою ніч виявилася хмарною й картинку довелося транслювати з інших країн, де затемнення було видно. Але інформприводи для стрімів можна знаходити самостійно, додавши трохи креативу.

8 секретів для вдалого відеостріму

1. Користуйтесь інструментами YouTube та Facebook. У них є функціонал, який дозволяє створити трансляцію наперед, задовго до події. По-перше, це працює як анонс для ваших підписників. По-друге, так вона вище індексуватиметься як пошуковиками, так і самими платформами.

2. Давайте своїм стрімам лаконічні, іменникові назви. Наприклад, «Візит Меркель: зустріч з Порошенком», «Візит Меркель у Київ: зустріч зі студентами». Таким чином пошуковики будуть зчитувати його краще. У заголовок також можна прописати слово «лайв», «трансляція» або «ефір». Хоча YouTube у результатах пошуку виділяє трансляції серед відеороликів, але люди краще реагують на ці слова в заголовку. Плюс, після того, як трансляція завершилася, є зацікавлені глядачі, які хочуть подивитися все від початку до кінця. У пошуковій видачі цей напис привертатиме їхню увагу.

3. Важливим моментом є й обкладинки для трансляцій. Це обране зображення для події та напис. Наприклад, на обкладинці можна теж написати «наживо». На неї важливо ставити фото з крупним або середнім планом, тому що вони краще виглядають на сторінці з видачею відео та в пошуковиках. Так глядач буде краще зчитувати крупні обличчя чи написи.

4. Користуйтеся функцією підказок. Це невеликий значок із буквою «і», який з’являється в правому кутку трансляції. Стріми дивиться 80% аудиторії, яка не є постійною аудиторією вашого видання. Але цих людей можна перетворити на лояльну аудиторію, якщо запропонувати їм ще щось цікаве. Це можна зробити, прив’язавши до підказок посилання на інший контент, на ваш сайт, запропонувати підписатися на вашу сторінку. Особливо добре підказки працюють для довгих форматів тривалістю від 20 хвилин.

5. Дублювати стріми у Facebook та YouTube. На цих платформах збирається дуже різна аудиторія. Наприклад, на Facebook трансляції швидше набирають глядачів, адже алгоритм соцмережі вище їх ранжує й може пропонувати дуже випадковим користувачам. Не всі вони будуть лояльними до вашого видання. Тим не менш, обговорення та листування між глядачами на Facebook відбувається більш активно.

Водночас на YouTube трансляцію дивляться ті, хто хочуть її дивитися. Вони знаходять її в пошуковику чи в новині, на яку вони спеціально клікнули. YouTube дає більш якісну аудиторію з цієї точки зору. А ось коментарі на YouTube можна тримати відкритими перші 5 хвилин, після чого потрібно закривати їх, оскільки тут можуть швидко з’явитися дописи з мовою ворожнечі тощо. Модерувати їх складно, а вони можуть зашкодити репутації видання.

6. Користуйтеся прихованими стрімами, якщо ви не впевнені в тому, що контент можна одразу показувати наживо. Наприклад, якщо в ньому є заклики та підбурювання до насильства, мова ворожнечі, нецензурна лайка тощо. Прихований стрім можуть бачити лише ті користувачі, які мають на нього лінк. Так журналісти, які залишаються в редакції, можуть у більш спокійній обстановці передивитись відео та вирішити, чи можна його використовувати. У YouTube є вбудовані інструменти. За допомогою яких відеоролик можна обрізати й лише потім публікувати.

7. Ще одна особливість стрімів — це серйозна конкуренція між мобільними стрімами та стрімами з професійного обладання. Глядачі все більше звикають до мобільних та відчувають менше довіри до картинки, схожої на телевізійну. Людина з мобільним, яка в нативному форматі розповідає про події, сприймається глядачами як «своя», викликає більш дружнє ставлення.

8. У Facebook стрім краще запускати з особистих сторінок журналістів. Алгоритми соцмережі ранжуватимуть їх вище. При цьому такий стрім можна вбудувати на сайт, створити під нього окрему новину та вставити стрім там через embed-код. Трансляція сприйматиметься як частина роботи вашого видання, але при цьому буде відображатися вище у Facebook.

Фото надані організаторами події

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY