detector.media
09.11.2018 18:45
Раді пропонують назвати інформаційну підтримку незаконних збройних формувань сприянням тероризму
Раді пропонують назвати інформаційну підтримку незаконних збройних формувань сприянням тероризму
У Верховній Раді зареєстрували законопроект №9275 про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного простору.

Відповідну інформацію розміщено на сайті українського парламенту.

Так, пропонується у законі про боротьбу з тероризмом розширити поняття «фінансування та інше сприяння тероризму», доповнивши словами:

«Надання або участь у наданні фінансової або матеріально-технічної підтримки, інформаційної підтримки (створення чи поширення інформації, що підтримує, пропагує, популяризує, позитивно висвітлює) терористичним організаціям, незаконним збройним формуванням, іншим суб’єктам, які здійснюють, беруть участь чи сприяють терористичній діяльності, окупації території України, збройній агресії проти України».

Крім того, у законі про санкції нардепи хочуть зазначити, що виключно Верховна Рада може запропонувати Раді нацбезпеки запровадити санкції проти «засобів масової інформації, мовників, телерадіоорганізацій та інших суб'єктів інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення, їх засновників, вигодоодержувачів, які є резидентами України».

Ініціатори внесення змін до закону: Іван Вінник, Оксана Білозір, Олена Матузко, Тетяна Чорновол, Дмитро Тимчук, Олександр Бригинець, Юлій Мамчур, Андрій Левус.

Нагадаємо, 4 жовтня Верховна Рада прийняла постанову, якою схвалила пропозиції санкцій  відносно ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «ТВ Вибір», ТОВ «Телерадіокомпанія «112 ТВ»», ТОВ «Лідер ТВ», ТОВ «Партнер ТВ» (юридичні особи, на які записані ліцензії телеканалу «112 Україна») та «Новини 24 години» (юридична особа каналу NewsOne).

Свої пропозиції парламент скерує до Ради національної безпеки та оборони України, яка може розглянути їх і винести своє рішення про санкції, яке далі вводиться в дію указом Президента України. 

Деякі медіаексперти в коментарях «Детектору медіа» назвали рішення парламенту наслідком «неефективної роботи Нацради». Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір зробив критичну заяву щодо постанови Верховної Ради. «112 Україна» попросив міжнародні організації висловитися щодо можливого припинення мовлення каналу.

5 жовтня нардеп Юрій Павленко заявив, що «Опоблок» зареєстрував постанову, яка може скасувати звернення ВР до РНБО щодо санкцій, і цим вони заблокували підписання Парубієм прийнятого Радою документу. 

18 жовтня Верховна Рада не набрала необхідної кількості голосів для скасування постанови про санкції до семи компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «112 Україна» та NewsOne.

19 жовтня голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав проект Постанови «Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яким передбачається застосування санкцій щодо семи компаній, яким належать ліцензії телеканалів «112 Україна» та NewsOne.

29 жовтня нардепи звернулись до Петра Порошенка негайно скликати засідання РНБО та застосувати санкції до «112 Україна» і NewsOne.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY