detector.media
08.11.2018 19:25
У Росії планують заборонити військовим викладати в інтернеті і ЗМІ інформацію про себе
У Росії планують заборонити військовим викладати в інтернеті і ЗМІ інформацію про себе
Державна дума Росії 8 листопада ухвалила в першому читанні поправки до закону «Про статус військовослужбовців», які забороняють чинним російським військовослужбовцям викладати в інтернеті і в ЗМІ інформацію про себе або інших військових.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Зазначається, що у разі остаточного ухвалення обмеження торкнеться як контрактників, так і строковиків, а також військовослужбовців-іноземців. Під заборону потраплять не тільки фото і відео, але і контактні дані, «що дозволяють розкрити відомчу приналежність, інформацію про службову діяльність, про військові частини і підрозділи і про місце їхньої дислокації». Тобто практично будь-яка інформація.

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що російські військові «представляють особливий інтерес для спеціальних служб окремих держав, терористичних та екстремістських організацій». А інформація, яку вони розміщують в соцмережах, на форумах або в ЗМІ, «застосовується для інформаційного та інформаційно-психологічного впливу, а також в окремих випадках для формування упередженої оцінки державної політики Росії».

Автори законопроекту не приховують, що саме необережне розміщення російськими військовими фото і відео дозволило розкрити російську присутність в Сирії ще до того, як про це було оголошено офіційно, і в більшому обсязі, ніж це було оголошено офіційно. Такі ж викриття російських військових раніше були зроблені під час конфлікту на Донбасі. Відкритими джерелами і соцмережами користуються в своїх розслідуваннях команди Bellingcat, CIT й інші.

Заступник голови Міноборони Росії Микола Панков заявив, що закон не накладає ніяких обмежень на дружин російських військових і тих, хто вже звільнений з армії.

За порушення заборони військовослужбовців дозволять притягувати до дисциплінарної відповідальності, але рішення про те, яким буде покарання, повинен ухвалювати командир частини.

Нагадаємо, раніше американським військовим заборонили користуватися додатками з геолокацією.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY