detector.media
08.11.2018 13:55
8 листопада набуває чинності третій етап запровадження українських квот на радіо
8 листопада набуває чинності третій етап запровадження українських квот на радіо
З 8 листопада 2018 року в ефірі радіостанцій має звучати не менше як 35% пісень українською мовою. Також упродовж доби обсяг ведення передач державною мовою не повинен бути меншим за 60%.

Про це йдеться на сайті Нацради.

Це третій крок у реалізації законодавчих змін щодо звучання української мови на радіоканалах, запроваджених Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо частки музичних творів державною мовою у програмах телерадіоорганізацій», який набув чинності 8 листопада 2016 року.

При цьому, зазначає Нацрада, обсяг україномовних пісень 35% має забезпечуватися упродовж доби, а також у кожному проміжку часу між 07.00 та 14.00 і між 15.00 та 22.00.

«Ті радіостанції, які транслюють понад 60% пісень офіційними мовами Європейського  Союзу, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше як 25%. Ці особливості мають бути прописані в ліцензії компанії», – повідомляє регулятор.

Нагадаємо, зазначені законодавчі норми впроваджувалися поступово – у три етапи. Таких домовленостей було досягнуто між законодавцями і представниками індустрії після тривалого обговорення. Починаючи із 25% пісень і 50% ведення передач українською мовою у 2016 році, щороку обсяг зростав на 5 відсоткових пунктів. Перехідний період набуття остаточних вимог до обсягу україномовних пісень і ведення програм державною мовою на вітчизняному радіо завершився.

У червні Національна рада з питань телебачення і радіомовлення за результатами моніторингу 26 загальнонаціональних телеканалів дійшла висновків, що всі вони перевиконують квоту передач європейського та українського виробництва, а російський продукт перестав домінувати в ефірі українського ТБ.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY