detector.media
Олеся Анастасьєва
«Детектор медіа»
07.11.2018 12:40
Обрано сімох членів до Ради з державної підтримки кінематографії
Обрано сімох членів до Ради з державної підтримки кінематографії
Ще двох членів Ради запропонують органи влади.

Сьогодні, 7 листопада, на своєму засіданні конкурсна комісія обрала сімох членів до Ради з державної підтримки кінематографії. Це:

  1. Олександр Шпилюк – кінознавець. Теперішний член експертної комісії Держкіно.  Переміг за другою категорією – має вищу економічну освіту. Був єдиним кандидатом у цій категорії, його підтримали всі члени конкурсної комісії.
  2. Дмитро Гузій – юрист. Переміг за першою категорією – юристи.
  3. Людмила Горделадзе – заступниця директора кінотеатру «Жовтень». Теперішня член експертної комісії Держкіно, а також член експертної комісії Мінкульту з «патріотичного кіно».
  4. Андрій Дончик – режисер. Теперішний член експертної комісії Держкіно, а також член експертної комісії Мінкульту з «патріотичного кіно». Голова обох цих комісій. Його підтримали всі члени конкурсної комісії.
  5. Сергій Зленко – юрист, директор кінотеатрів «Магнат» та «Boomer».
  6. Віталій Докаленко – продюсер. Теперішний член експертної комісії Держкіно.
  7. Максим Маган – до 31.10.2018 року продюсер телеканалу СТБ. Тепер - незалежний продюсер. 

Рада з державної підтримки кінематографії за поданням Держкіно України прийматиме рішення про:

Члени Ради отримуватимуть стипендію, яка становить 35 прожиткових мінімумів для працездатних осіб у розмірі, встановленому станом на 1 січня календарного року. Станом на 1 січня 2018 року прожитковий мінімум становить 1700 грн, таким чином розмір місячної зарплати кожного члена Ради становить 59500 грн з урахуванням податків. «Чистими на руки» виходить 47897.50 грн. Але варто врахувати, що це станом на цей рік, із січня 2019 прожитковий мінімум зросте і, відповідно, щомісячна стипендія також.

Рада утворюється у складі дев’яти осіб, члени якої призначаються строком на два роки. Ще по одній кандидатурі мають призначити Держкіно та Мінкульт. Назвати своїх кандидатів вони мають завтра. Персональний склад Ради має затвердити Кабмін.

Нагадаємо, на членство в Раду претендувало 30 осіб. Загалом було подано 31 кандидатуру, як повідомили в Мінкульті, у відповідь на наш запит, до участі в першому турі не допустили одну особу – Євгена Васильєва від ТОВ «Правовід» - відповідно до умов конкурсного відбору, ТОВ не мають права подавати кандидатури. Серед допущених Міністерством до участі в конкурсі Сергій Баранов, Жанна Тріщак і Дмитро Ломачук взяли самовідвід. Ще дві кандидатури -кінокритика Олександра Гусєва та викладача режисури Галину Шигаєву - конкурсна комісія не допустила до участі в конкурсі. Таким чином, комісія обирала 7 представників із 25 претендентів.

На своєму першому засіданні конкурсна комісія вирішила проводити голосування за кандидатів в Раду у закритому режимі. До складу конкурсної комісії увійшли: Олена Голубєва, Євген Буцан, Іванна Дядюра, Пилип Іллєнко, Світлана Коробіна, Анатолій Максимчук, В’ячеслав Мієнко, Андрій Різоль, Вікторія Ярмощук.

Нагадаємо, Рада є новим органом, створення якого передбачає закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні», ухвалений 23 березня 2017 року.

Про те, як проходитиме конкурс в Держкіно за новими правилами, читайте в інтерв’ю з Пилипом Іллєнко.

Як писав «Детектор медіа», у серпні кінематографісти провели акцію перед Міністерством культури України на знак протесту проти утворення конкурсної комісії з відбору членів Ради з державної підтримки кінематографії. Кінематографісти зауважили, що організації запропонували 41 кандидата до складу комісії, але до неї не потрапили такі кінематографісти, як Марина Врода, Валентин Васянович, Денис Іванов, Сергій Степанський тощо. Водночас, до неї увійшли люди, які раніше вже входили до складу різних кінокомісій, які затверджує Міністерство.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY